ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Η εφημερίδα «Μαθητικές Αναζητήσεις» του Γυμνασίου Κάτω Μηλιάς απέσπασε το 1ο Βραβείο «Καλύτερης Εφημερίδας Γυμνασίου»


στον 19ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων που διοργάνωσαν «ΤΑ ΝΕΑ»
Οι «Μαθητικές Αναζητήσεις» είναι η εφημερίδα του Γυμνασίου Κάτω Μηλιάς που εκδίδεται από το σχ. έτος 2001/02 μέχρι το σχ. έτος 2011/12 και έχει τιμηθεί με έξι πανελλήνιες διακρίσεις που τιμούν και προβάλλουν πανελλήνια το Γυμνάσιο Κάτω Μηλιάς και γενικότερα το νομό Πιερίας:
* Με Έπαινο το Δεκέμβριο του 2002 από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση
* Με το 1ο βραβείο τον Απρίλιο του 2004. στον 11ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων που
διοργάνωσαν «ΤΑ ΝΕΑ» από κοινού με την Οργανωτική Επιτροπή του «Αθήνα 2004»
* Με το 1ο βραβείο το Μάιο του 2005 στον 12ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων που διοργάνωσαν «ΤΑ ΝΕΑ»
* Με Έπαινο το Μάιο του 2006 στον 13ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων που διοργάνωσαν «ΤΑ ΝΕΑ»
* Με το 1ο βραβείο τον Μάρτιο του 2009 από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση
* Με το 1ο βραβείο το Μάιο του 2012 στον 19ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων που διοργάνωσαν «ΤΑ ΝΕΑ»
Τη φετινή σχολική χρονιά στον 19ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων που διοργάνωσαν «ΤΑ ΝΕΑ» τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο «Καλύτερης Εφημερίδας Γυμνασίου».
Στο διαγωνισμό συνολικά συμμετείχαν 196 δημοτικά σχολεία, 115 γυμνάσια και 96 λύκεια, ενώ 120 ήταν οι ηλεκτρονικές εφημερίδες από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν οι δημοσιογράφοι των «ΝΕΩΝ»: Μηνάς Βιντιάδης, Μανώλης Πιμπλής, ο σκιτσογράφος Κώστας Μητρόπουλος και η γραφίστρια Κατερίνα Μαρούσιτς.
Το σχόλιο της κριτικής επιτροπής για τις «Μαθητικές Αναζητήσεις» ήταν:
«Η ύλη του ανοιξιάτικου τεύχους των «Μαθητικών Αναζητήσεων» είναι πολλή και ποικίλη: συνεντεύξεις με τους ηθοποιούς της παράστασης «Ένα παιδί μετράει τ' άστρα» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, αφιερώματα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τον Βιντσέντζο Κορνάρο, ρεπορτάζ για τη μάστιγα των ναρκωτικών αλλά και τους κανόνες ισορροπημένης διατροφής».
Πράγματι οι δημοσιογράφοι των «Μαθητικών Αναζητήσεων» κατέγραψαν και ανέλυσαν ζητήματα που τους ενδιαφέρουν: την έννοια της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς, τα δικαιώματα του παιδιού, θέματα γλωσσικής παιδείας ,την προστασία του περιβάλλοντος, το σχολείο ως χώρο κοινωνικής ζύμωσης, τον ρατσισμό και άλλα.
Μέσα από συνεντεύξεις με ξεχωριστές προσωπικότητες και αφιερώματα μετέφεραν στο χαρτί τις απόψεις τους για τον πολιτισμό, τις τέχνες και τον αθλητισμό. Επιπλέον, κατέγραψαν τη δική τους καθημερινότητα - όπως τη βιώνουν στα σχολεία τους - και μίλησαν με χιούμορ για ό,τι τους απασχολεί.
Η εκδήλωση της απονομής των βραβείων στις μαθητικές εφημερίδες πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε συνεργασία με το Mega και το Travel Plan και παρουσία προσωπικοτήτων από τους χώρους των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής ζωής, όπως ο διευθυντής των «ΝΕΩΝ» Χρήστος Μεμής, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβορριάς, o Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παντελής Καψής, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η ποιήτρια Κική Δημουλά, ο ζωγράφος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης, εικαστικός και καθηγητής της ΑΣΚΤ Σωτήρης Σόρογκας, ο καλλιτέχνης Γ. Νταλάρας, ο τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος, η υποδιευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Αφροδίτη Παναγιωτάκου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Διαγόρας Χρονόπουλος, ο σκηνοθέτης Τάσος Ψαρράς κ.α.
Στην κατάμεστη αίθουσα του πρώτου ορόφου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης οι μαθητές-δημοσιογράφοι με τους υπεύθυνους καθηγητές τους παρέλαβαν τα βραβεία, που αποτελούν την ηθική ανταμοιβή των κόπων και των προσπαθειών τους.
Το Γυμνάσιο Κάτω Μηλιάς εκπροσώπησε η φιλόλογος κ. Ευαγγελία Κανάλη, υπεύθυνη για την έκδοση της εφημερίδας και η μαθήτρια Αναστασία Κουμαντζιά, η οποία επιλέγει με κλήρωση μεταξύ των άλλων μαθητών που ανήκουν στη συντακτική ομάδα.
Το βραβείο τους παρέλαβαν από τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η οποία δήλωσε ότι διάβασε με προσοχή τις «Μαθητικές Αναζητήσεις» και διαπίστωσε ότι είναι μια επαγγελματική εφημερίδα με ποικίλη ύλη που προσελκύει με τα θέματά της το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Η φιλόλογος και η μαθήτρια του σχολείου μας παραχώρησαν συνέντευξη στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΝΕΤ και Mega. Συγκεκριμένα, η κ. Ευαγγελία Κανάλη δήλωσε στη Μαρία Παπουτσάκη, δημοσιογράφο του Mega, τα εξής:
«Όταν το σχολείο, στο πλαίσιο των αρχών μιας ανθρωπιστικής - δημοκρατικής παιδείας ανοικτό στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές μέσα από τις στήλες της εφημερίδας τους να ερευνούν, να επιχειρηματολογούν και να ανακοινώνουν την άποψή τους για θέματα - προβλήματα με τα οποία καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι, δεν έχει σκοπό να εκπαιδεύσει νεαρούς δημοσιογράφους, αλλά να καλλιεργήσει την ικανότητα των μαθητών να εκφράζουν τη γνώμη τους, να αποκωδικοποιούν, να οργανώνουν και να ερμηνεύουν πληροφορίες που εκπορεύονται από ποικίλους φορείς ενημέρωσης και εξουσίας.
Να βγουν έξω από τα τείχη του σχολείου, να γίνουν πολίτες ενός απέραντου κόσμου και να αποκτήσουν μεγαλύτερη ελευθερία και περισσότερη επαφή με την πραγματική ζωή. Να ξαναβρούν την όρεξη για έρευνα και μάθηση σ' ένα σχολικό περιβάλλον που πολλές φορές είναι άνευρο και αδιάφορο.
Η γνώση είναι δύναμη και φωτιά όταν εκπορεύεται από εμπνευσμένους δασκάλους, όταν παρέχεται από κατάλληλα βιβλία, όταν κατακτάται μέσα από παραγωγικές πρωτοβουλίες και δράσεις που κινούν και συγκινούν το νου και την ψυχή των μαθητών, όπως είναι η έκδοση σχολικής εφημερίδας».
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου της ΝΕΤ για το πώς εργάζεται η συντακτική ομάδα της εφημερίδας η μαθήτρια Αναστασία Κουμαντζιά απαντώντας είπε:
«Όταν πρόκειται να εκδώσουμε ένα καινούργιο φύλλο της εφημερίδας μας, οι συντάκτες ορίζουμε τη θεματολογία και καταμερίζουμε τις εργασίες. Άλλος αναλαμβάνει να πάρει συνεντεύξεις από σημαντικά πρόσωπα της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας, άλλος να κάνει ρεπορτάζ για ένα σημαντικό θέμα και άλλος να γράψει ένα άρθρο.
Όταν συγκεντρωθεί το υλικό, το καταγράφουμε στον υπολογιστή και αφού γίνουν οι σχετικές διορθώσεις περνάμε στην τελική φάση που είναι η έκδοση της εφημερίδας στο τυπογραφείο και στη συνέχεια η διανομή της στην τοπική κοινωνία αλλά και σε όλο το νομό.
Όλα αυτά βέβαια γίνονται με τη την καθοδήγηση και επιμέλεια της φιλολόγου μας κ. Ευαγγελίας Κανάλη που όλα αυτά τα δέκα χρόνια είναι η ψυχή της επιτυχημένης δημοσιογραφικής πορείας μας».
Πρόσθεσε επίσης τα εξής: «Η λαμπρή τελετή απονομής των βραβείων μου πρόσφερε δυνατές συγκινήσεις και έντονα βιώματα που δεν θα ξεχάσω στη ζωή μου. Εύχομαι κι άλλα παιδιά να ζήσουν κάτι τόσο μοναδικό».
Το 19ο τεύχος των «Μαθητικών Αναζητήσεων»που βραβεύτηκε έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γυμνασίου Κάτω Μηλιάς mail@gym-k-milias.pie.sch.gr για όποιον θα ήθελε να περιηγηθεί στις σελίδες της και να δει την ιστορία της εφημερίδας και άλλες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Γυμνάσιο.