ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Πρόγραμμα ψυχοεκπαίδευσης οικογένειας στο Κ.Η. "4 Εποχές" του ΨΝΠΟ


Η Οικογενειακή Θεραπεία, η θεωρητική προσέγγιση αλλά και οι τεχνικές ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης, επικοινωνίας και αποκατάστασης στην οικογένεια ήταν οι δύο θεματικές ενότητες όπου αναφέρθηκε η Ψυχολόγος κ. Γιαννίκη Τριανταφυλλιά, συνεχίζοντας το πρόγραμμα ψυχοεκπαίδευσης Οικογένειας που οργάνωσε η Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα (Π.Θ.Ο.) του Κέντρου Ημέρας "4 Εποχές" του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, έχουν ακούσει για τη σχιζοφρένεια, όταν παρουσιάζεται με κραυγαλέο τρόπο από τα ΜΜΕ, αλλά λίγοι γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνει αυτός ο όρος, επισήμανε με την έναρξη της εισήγησή της η κ. Γιαννίκη.
Παρά το ότι είναι συχνή, η σχιζοφρένεια παρουσιάζεται πολλές φορές με λανθασμένο τρόπο από τις εφημερίδες και την τηλεόραση. Το αποτέλεσμα είναι ότι η σχιζοφρένεια μπορεί να φαίνεται πιο τρομακτική από ότι πραγματικά είναι. Στην πραγματικότητα, η σχιζοφρένεια είναι μια θεραπεύσιμη διαταραχή που μόνο σπανια κάνει τους ανθρώπους να γίνονται επιθετικοί ή επικίνδυνοι.
Δέκα πράγματα που θα πρέπει να ξέρει κάποιος για τη σχιζοφρένεια

1. Η σχιζοφρένεια μπορεί να θεραπευθεί. Ένας στους 4 ανθρώπους με σχιζοφρένεια γίνεται καλά μέσα σε διάστημα 5 ετών. Για τους περισσότερους από τους υπολοίπους τα συμπτώματα μπορούν να μειωθούν και το αίσθημα ευεξίας τους να βελτιωθεί σημαντικά.
2. Οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια μπορούν να πετύχουν σπουδαία πράγματα. Δες τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ οικονομολόγο Τζον Νάς, τον τρομπετίστα της τζάζ Τομ Χάρελ, τον κιθαρίστα των Fleetwood Mac Πίτερ Γκρίν.
3. Οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια ΔΕΝ έχουν διχασμένη προσωπικότητα. Αν και μπορεί να έχουν μερικές φορές ασυνήθιστη συμπεριφορά, δεν μεταβάλλονται ξαφνικά σε διαφορετικά πρόσωπα.
4. Πολλοί άνθρωποι, ανεξάρτητα από την αρρώστια τους, ξεχνούν να πάρουν τη θεραπεία που τους σύστησε ο γιατρός. Όμως, αν κάποιος ξεχάσει να πάρει τα φάρμακα της σχιζοφρένειας, η συνέπεια μπορεί να είναι μια υποτροπή, δηλ. επανεμφάνιση των συμπτωμάτων.
5. Οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια είναι βίαιοι ή επικίνδυνοι σε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΕΣ περιπτώσεις. Η γνωσιακή - συμπεριφοριστική θεραπεία μπορεί να είναι ωφέλιμη σε τέτοιες περιπτώσεις.
6. Η σχιζοφρένεια ΔΕΝ οφείλεται σε κακούς γονείς. Οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια μπορεί να έχουν καλούς γονείς, κακούς γονείς ή εντελώς αδιάφορους γονείς όπως όλοι οι υπόλοιποι.
7. Οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια ΔΕΝ είναι τεμπέληδες. Η έλλειψη ενεργητικότητας είναι σύμπτωμα της αρρώστιας. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να αντιμετωπισθεί σε νοσοκομεία ημέρας, σε κέντρα έκτακτης βοήθειας ή ακόμη και με την επιστροφή στη δουλειά.
8. Η φροντίδα ενός ατόμου με σχιζοφρένεια μπορεί να είναι ανταποδοτική. Δύσκολη, σίγουρα. Εξαντλητική, μερικές φορές. Γεμάτη απογοητεύσεις, σχεδόν πάντα. Αλλά όταν βοηθάν κάποιον να ξανακτίσει τη ζωή του, είτε είσαι μέλος της οικογένειας του, επαγγελματίας στο χώρο της υγείας ή φίλος του, μπορεί να αισθανθείς τεράστια προσωπική ικανοποίηση.
9. Αυτά που βλέπουν οι ακούν οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια, τους φαίνονται εντελώς πραγματικά -ανεξάρτητα από το πόσο απίστευτα ή εξωπραγματικά μπορεί να φαίνονται στους άλλους.
10. Η υποτροπή μπορεί να δυσκολέψει την επάνοδο των ανθρώπων με σχιζοφρένεια στο προηγούμενο επίπεδο ευεξίας τους. Αυτό σημαίνει ότι έχει ΖΩΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ η συνέχιση της φαρμακευτικής θεραπείας και η παρακολούθηση των θεραπευτικών συνεδριών, ακόμη και όταν φαίνεται ότι τα συμπτώματα βρίσκονται υπό έλεγχο.
Τέλος η κ. Γιαννίκη αναφέρθηκε στον ορισμό της πυρηνικής οικογένειας και στη διαφοροποίηση της οικογενειακής θεραπείας (ψυχοεκπαίδευση) από την ομαδική θεραπεία και τη θεραπεία ζευγαριού.
Η συνεδρία τελείωσε με προσωπικές εμπειρίες των παρευρισκομένων που αντιμετώπισαν στις οικογένειές τους όπου και τις ανέλυσαν, καθώς επίσης και τεχνικές ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης για τη βελτίωση της επικοινωνίας των μελών της οικογένειας και πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της καθημερινότητάς τους.