ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

5 καθημερινές συνήθειες που διώχνουν την κυτταρίτιδα...

 
Το προχθεσινό shopping για το fluo (ή και tropical print) μαγιό ξύπνησε πάλι τον εφιάλτη. Για άλλη μια φορά στο δοκιμαστήριο συνειδητοποίησες πως πρέπει να λάβεις δραστικά μέτρα ενάντια στην κυτταρίτιδα. Κι αν σου έλεγα πως 5 καθημερινές συνήθειες μπορούν να διώξουν μια και καλή το πρόβλημα;

Αντί λοιπόν να ψάχνεις λύσεις της τελευταίας στιγμής ανακάλυψε ποιες είναι οι συνήθειες της καθημερινότητας που θα σε κάνουν  να απαλλαγείς μια και καλή από την κυτταρίτιδα.

"Η κυτταρίτιδα είναι η αναδίπλωση του λιπώδους ιστού που συνοδεύεται από κατακράτηση υγρών, το οποίο έχει μετατραπεί σε τοξικό. Ορισμένες συνήθειες, θα δράσουν ευεργετικά έναντι της εμφάνισης της κυτταρίτιδας" τονίζει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.

1. Κάνε τα φρούτα και τα λαχανικά καθημερινή σου συνήθεια...
Το έχεις ακούσει χίλιες φορές. Στο επισημαίνουν όλοι οι ειδικοί της διατροφής. Μπορεί η κυτταρίτιδα να υπάρχει στο DNA σου, όμως το πιο σημαντικό για να μην την ξαναδείς στους μηρούς και τους γοφούς σου είναι η σωστή διατροφή. Πολλά και συχνά γεύματα, τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες και ΚΥΡΙΩΣ, φρούτα! Ο διαιτολόγος προτείνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά για να δεις σύντομα αποτελέσματα. "Εντάξτε στο διαιτολόγιο σας φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που είναι πλούσια σε φυτοχημικά και ιχνοστοιχεία"!

Ποια φρούτα θα καταπολεμούν την κυτταρίτιδα; Ευτυχώς η εποχή σε ευνοεί και θα βρεις τόσα πολλά φρούτα που δεν θα βαρεθείς. Προτίμησε μύρτιλλα, κεράσια, πορτοκάλια, φράουλες, σταφύλια και μάνγκο.


2. Ενυδάτωση
Όταν ο οργανισμός δεν ενυδατώνεται σωστά, το αποτέλεσμα φαίνεται στην εμφάνισή σου με μαγιό στην παραλία. Το σώμα αντιδρά και κάνει κατακράτηση, γεγονός που πολύ απλά σημαίνει κυτταρίτιδα. Η αυξημένη κατανάλωση νερού θα δράσει ευεργετικά στην διαδικασία αποβολής του ήδη κατακρατηθέντος νερού, απαλύνοντας την όψη πορτοκαλιού στο δέρμα.

Προσοχή! Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να πίνεις με το ζόρι όσο περισσότερο νερό μπορείς. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν θα βοηθήσει, αλλά θα προκαλέσει προβλήματα. "Το νερό σε υπέρμετρη δοσολογία μπορεί να προκαλέσει υποθερμία, αφυδάτωση και τελικά υπογλυκαιμία! Παράλληλα η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει την αποβολή πολύ σημαντικών συστατικών όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Tricks για να πίνεις όσο νερό χρειάζεται: Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει δύο μικρά κολπάκια για να είσαι σίγουρη ότι ενυδατώνεσαι σωστά.

- Πιες ένα ποτήρι παγωμένο ή χλιαρό νερό πρωί πρωί μόλις σηκωθείς από το κρεβάτι. Όταν κοιμόμαστε έχει συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα αίματος στους πνεύμονες και με αυτό τον τρόπο θα ξεκινήσεις πιο άνετα και ευχάριστά τη μέρα σου.

- Φρόντισε να πίνεις ένα ποτήρι νερό κάθε 1 με 1 ½ ώρα. Αυτός έιναι ο κανόνας που θα σου εξασφαλίσει σωστή ενυδάτωση και... αντίο κυτταρίτιδα.


3. Ξεχώρισε τους υδατάνθρακες από τις πρωτεΐνες
Η σωστή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει και υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Αν όμως προσπαθήσεις στα ενδιάμεσα σνακ να καταναλώνεις πρωτεϊνούχα γεύματα, με όσο το δυνατόν λιγότερο ποσό υδατανθράκων και λιπών, το αποτέλεσμα στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας θα είναι θεαματικό. "Το σημαντικό όφελος, είναι ότι θα τονωθεί ο μυικός ιστός, θα αυξηθεί η μυική μάζα και θα προστατευθεί η οστική πυκνότητα, με τελικό αποτέλεσμα την αρμονική εικόνα του σώματος, περιορίζοντας σημαντικά τις ατέλειες" επισημαίνει ο κ. Κριαράς.

Τι να επιλέξεις;
1 βραστό αυγό, 2 φρυγανιές με 2 φετούλες γαλοπούλα (χωρίς τυρί), μπάρες δημτριακών πλούσιες σε πρωτεΐνη ανάμεσα στα γεύματα και οι βάσεις έχουν μπει για να βγεις στην παραλία χωρίς παρεό!

Smart Tip
: Η πρωτεΐνη τονώνει τους μύες, όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να κόψεις μαχαίρι τους υδατάνθρακες. Η αντικατάσταση των σνακ με πρωτεϊνούχα αρκεί. Κάνε κλικ εδώ για να μάθεις να ξεχωρίζεις του υδατάνθρακες από τις πρωτεΐνες, αλλά και πως πρέπει να τους "τοποθετείς στο τραπέζι σου.


4. Η άσκηση κάνει θαύματα

Αν δεν είναι ακόμη κομμάτι της καθημερινότητάς σου, να ένας ακόμη λόγος για να γίνει! Σημαντική συνήθεια στην μείωση της κυτταρίτιδας θα προσφέρεις να αυξήσει τη φυσική δραστηριότητα σε τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα. Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς συστείνει 25 λεπτά φυσικής δραστηριότητας και πιο συγκεκριμένα προτείνει:

- 10 λεπτά χαλαρό τρέξιμο και 20 λεπτά βάρη είναι ο ιδανικός συνδυασμός. Μην ξεχνάς πως όσο κάνεις ασκήσεις με βάρη καις θερμίδες ακόμη και 12 μετά τη γυμναστική. Διάλεξε ακόμη λίγο ποδήλατο, μπάνιο στη θάλασσα κτλ.


5. Τι φαγητό μετά τη γυμναστική;

Και αφού έμαθες πως πρέπει να γυμνάζεσαι, να κινείσαι, να μην μένεις απαθής, πρέπει να ξέρεις και ποια διατροφή θα κάνει το αποτέλεσμα της γυμναστικής ακόμη πιο θεαματικό. "Αν εξαντληθούμε απο την φυσική δραστηριότητα και μετά δεν έχουμε προσέξει τι καταναλώνουμε, τότε οι πιθανότητες να αφυδατωθεί το δέρμα μας ή να αυξήσουμε την αποθήκευση του λίπους είναι πολλές"  εξηγεί ο κ. Κριαράς.

Να λοιπόν ποια πρέπει να είναι τα πρώτα σου βήματα αμέσως μετά τη γυμναστική:
- Κατανάλωσε σίγουρα μισό λίτρο νερό για να αναπληρώσει τα χαμένα υγρά του οργανισμού.
- Διάλεξε ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, γρήγορα αφομοιώσιμους όπως μία φρουτοσαλάτα με 1 κ.γ. μέλι
- Αφού περάσει 1 ώρα από το τέλος της εξάσκησης, δοκίμασε ένα γεύμα με βάση τις πρωτείνες, όπως για παράδειγμα 1 τονοσαλάτα με 2 φέτες ψωμί του τοστ και 1 κ.γ. ελαιόλαδο.

Τι θα κερδίσεις; Μα φυσικά ενυδάτωση του οργανισμού, στήριξη του μυικού ιστού, τόνωση της σφριγηλότητας του σώματος και αύξηση του μεταβολικού ρυθμού.