ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Προοπτικές συνεργασίας με βασικό άξονα τον τουρισμό


Με τις καλτερες εντυπώσεις αναχώρησε από την Πιερία ο Πρέσβης της Νορβηγίας κ. Sjur Larsen που επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Πιερίας την Τετάρτη 23 Μαΐου, συνοδευόμενος από τον επίτιμο Πρόξενο της Νορβηγίας στη Θεσσαλονίκη κ. Ιωάννη Ακκά. «Ένα θερμό ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας να επισκεφθώ την Πιερία. Η πρωτοβουλία σας ήταν ιδιαίτερα σοφή αφού πετύχατε να μας βγάλετε έξω από τα όρια της Αθήνας, καθώς λόγω του φόρτου εργασίας είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθώ από την πρωτεύουσα.

Όμως, ένα μεγάλο μέρος από τη δουλειά μας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη συνεργασία με την Περιφέρεια. Είχαμε ένα έντονο πρόγραμμα στη διάρκεια της αυθημερόν επίσκεψής μας στην Πιερία, όμως μου δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσω μια εικόνα για το τί μπορεί να προσφέρει η περιοχή σας. Και αυτές είναι οι εντυπώσεις που θα μεταφέρω στην Αθήνα και σε όσους επικοινωνήσω στην Νορβηγία», δήλωσε ο Νορβηγός Πρέσβης κ. Larsen.
Το πρόγραμμα
Το διπλωματικό σώμα της Νορβηγίας υποδέχθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο Επιμελητήριο Πιερίας ο Πρόεδρος κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής κ. Μάρκος Κουλούμογλου (Αντιπρόεδρος Α’ ), κα Σταματία Βελώνη (Αντιπρόεδρος Β’), κ. Νίκος Ασαρίδης (Γ. Γραμματέας), κ. Παύλος Μπατάλας (Οικονομικός Επόπτης), ο Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος κ. Θανάσης Κόκκινος και η Πρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών κα Χάϊδω Παπαχατζή.

Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στον  αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο του Δίου από την αρχαιολόγο κ. Μαρία Ιατρού του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη και σε συνεργασία με την ΚΖ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Πιερίας. Σημειώνεται ότι την αποστολή υποδέχθηκε στο Δίον ο Πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος. Επόμενη στάση ήταν το Λιτόχωρο και η ξενάγηση στο Ναυτικό Μουσείο. Την αποστολή υποδέχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Λιτοχώρου κ. Βασίλης Βροχαρίδης και κα Μαρία Τσιμήτρη, η Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Λιτοχώρου κα Φανή Κουτσιμανή και ο Πρόεδρος κ. Νίκος Βλαχόπουλος καθώς και μέλη του Μουσείου.
Νωρίς το απόγευμα δόθηκε συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ακολούθησε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Πιερίας καθώς και με τους εκπροσώπους του τουρισμού και των επαγγελματικών σωματείων. Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι φορείς αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν για πιθανές επιχειρηματικές συνεργασίες.
Ηλίας Χατζηχριστοδούλου
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου  ευχαρίστησε τον Νορβηγό Πρέσβη και τον Επίτιμο Πρόξενο για την παρουσία τους στην Πιερία και, μεταξύ άλλων, τόνισε: «η σημερινή συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλουν και οι δύο πλευρές για να φέρουμε πιο κοντά τις περιοχές που εκπροσωπούμε. Στόχος του Επιμελητηρίου Πιερίας είναι η στήριξη της εξωστρέφειας των μελών μας. Η χώρα μας χρειάζεται να κάνει εξαγωγές και επίσης να στηρίξει το τουριστικό προϊόν της. Είναι γεγονός ότι το 2011 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 207 χιλιάδες Νορβηγοί τουρίστες. Φυσικά στην Πιερία ήρθε ένα πολύ μικρό ποσοστό αφού μέχρι και σήμερα δίνεται έμφαση στην προβολή της Κέρκυρας, της Ρόδου και της Κρήτης. Με την ξενάγηση που πραγματοποιήσαμε σε βασικά αξιοθέατα της Πιερίας, και στο βαθμό που μας το επέτρεπε ο λίγος χρόνος διαμονής του Πρέσβη στην περιοχή μας, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε όσο δυνατόν περισσότερα πλεονεκτήματα του τόπου μας, όπως ότι αποτελεί έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό αλλά και ότι παράγουμε προϊόντα ποιοτικά με δυνατότητες εξαγωγών. Σήμερα κάναμε μια αρχή γνωριμίας. Εκφράζω την ευχή και πεποίθηση για την ενδυνάμωση των σχέσεών μας στο μέλλον προς όφελος και των δύο περιοχών».
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε, επίσης, σε τομείς της επιχειρηματικότητας όπου μπορεί να υπάρξει ενδιαφέρον για ανάπτυξη διμερών σχέσεων, όπως είναι το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τουρισμό και στις δυνατότητες προβολής της Πιερίας στο εξωτερικό.
Sjur Larsen, Πρέσβης Νορβηγίας
Κατά την τοποθέτησή του ο Νορβηγός Πρέσβης κ. Sjur Larsen, υπογράμμισε τη μεγάλη ικανοποίησή του από τη φιλοξενία του Επιμελητηρίου Πιερίας και αναφερόμενος στη χώρα του υπογράμμισε: «η Νορβηγία είναι μία μικρή σε πληθυσμό χώρα, 5 εκατομμυρίων κατοίκων. Δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρότι το θέμα τέθηκε σε δημοψήφισμα στη χώρα δύο φορές. Όμως, διαθέτει τα πολιτιστικά, οικονομικά και ιστορικά εκείνα στοιχεία που τη φέρνουν πολύ κοντά στην καρδιά της Ε.Ε.. Έτσι, είναι ένα πλήρες μέλος του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου με την εξαίρεση ότι δεν συμμετέχει στη ζώνη του ευρώ. Όμως, η στενή οικονομική εργασία που έχουμε αναπτύξει με πολλές χώρες της ΕΕ μας καθιστά ισότιμο μέλος».
Όσον αφορά την ανάπτυξη διμερών σχέσεων, ο Πρέσβης σημείωσε: «πάρα πολλοί Νορβηγοί έχουν κάνει αξέχαστες διακοπές στην Ελλάδα αποκομίζοντας καλές εντυπώσεις. Θα ήθελα με χαρά να σας ενημερώσω ότι φέτος, παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, υπάρχει αυξητική τάση στον αριθμό των τουριστών από τη Νορβηγία στη χώρας σας. Ο Πρόεδρος έχει δίκιο όταν λέει ότι δεν έρχονται πολλοί Νορβηγοί στην Πιερία και ιδού ένας καινούργιος δρόμος στον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε. Θεωρώ ότι ήταν μια πρώτη σημαντική συνάντηση που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω συνεργασίες».
Ιωάννης Ακκάς, επίτιμος Πρόξενος
«Η επίσκεψή μας στην Πιερία ήταν μια καλή ευκαιρία και ιδέα για να συναντήσουμε τον τόπο και τους ανθρώπους του. Η Πιερία είναι ένας τόπος ευλογημένος και έχει να δείξει και να προσφέρει πάρα πολλά. Δεν είναι γνωστή στη Νορβηγία όπως και στις άλλες Σκανδιναβικές χώρες τις οποίες εκπροσωπώ ως Επίτιμος Πρόξενος. Θεωρώ ότι είναι πολύ θετική η πρωτοβουλίας σας να προβάλλεται τον τόπο σας. Εύχομαι επιτυχία σε κάθε εγχείρημά σας», δήλωσε ο Επίτιμος Πρόξενος της Νορβηγίας στη Θεσσαλονίκη κ. Ιωάννης Ακκάς.

Παρουσίες
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΠ κ. Χρήστος Εξίζογλου, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Αφροδίτη Λέϊνα, ο Πρόεδρος της Πιερικής Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων – Διαμερισμάτων κ. Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας κ. Θωμάς Αθανασίου, η Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου κα Αναστασία Μποστανίτη – Κιοσέ, ο Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αιγινίου και περιχώρων κ. Πέτρος Τερζής, ο Πρόεδρος του Σωματείου Μεταλλικών Κατασκευών κ. Ιωάννης Κατσαβός και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Πιερίας. Οι φορείς έλαβαν το λόγο, μίλησαν για την Πιερία και τη δυναμική της και έθεσαν ερωτήματα στον Πρέσβη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι του τουρισμού, τοποθετήθηκαν στο σύνολό τους προβάλλοντας την καλύτερη δυνατή εικόνα της Πιερίας και έθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για συνεργασίες στον Πρέσβη.