ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Σεμινάρια Διαχείρισης Ιατρικών Αποβλήτων


Στο Γ.Ν.Κ. και Ψ.Ν.Π.Ο.
Άρχισε και λειτουργεί από 21-5-2012 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης με τίτλο «Διαχείριση Ιατρικών αποβλήτων» ύστερα από πρόταση της Διοίκησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου.
Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 77 ωρών και θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης όπου θα το παρακολουθήσουν υπάλληλοι του Γ.Ν.Κ. και του Ψ.Ν.Π.Ο.
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε στελέχη Υπηρεσιών και Οργανισμών του Δημοσίου Τομέα, και σε συνδικαλιστικά στελέχη και εκπροσώπους εργαζομένων τη Δημόσια Διοίκηση.
Το πρόγραμμα είναι πιστοποιημένο και σε κάθε εκπαιδευόμενο που συμμετέχει επιτυχώς στις εξετάσεις αξιολόγησης-πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, χορηγείται ειδικά βεβαίωση
Πιστοποίησης, με βάση τη διαδικασία που προβλέπει η υπ' αριθμ. ΔΙΕΚ/ΤΜ.Β/Φ.2/58/οικ.19975 [ΦΕΚ 1592/τ. Β/30-9-2010] απόφαση του Υποργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης περί καθιέρωσης νέου Συστήματος Πιστοποίησης της Επιμόρφωσης των υπαλλήλων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού, η οποία συνεπάγεται τη μοριοδότητση με ένα [1] μόριο ανά επτά [7] ώρες εκπαίδευσης.
ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
* Οι αρχές διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.
* Πρότυπος Εσωτερικός κανονισμός Διαχείρισης Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων.
* Διαχωρισμός και Συλλογή ιατρικών αποβλήτων εντός του Νοσοκομείου.
* Νοσοκομειακή Υγιεινή και έλεγχος μολύνσεων.
* Εκπαίδευση του προσωπικού στην ορθή διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων.
* Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας κατά τη διαχείριση των Νοσοκομειακών αποβλήτων.
* Σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
* Εναλλακτική διαχείριση των Νοσοκομειακών αποβλήτων.
* Μείωση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.
* Εσωτερικός κανονισμός Διαχείρισης Ιατρικών αποβλήτων.
* Διαχείριση υγρών/ραδιενεργών νοσοκομειακών αποβλήτων.
* Τεχνολογίες επεξεργασίας και διάθεσης των κατηγοριών των νοσοκομειακών αποβλήτων.
* Συστήματα περιβαλλοντικής πιστοποίησης Νοσοκομείων.
Μέσα από μελέτες περίπτωσης, πρακτικές ασκήσεις και επίλυση προβλημάτων, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποβλέπει στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με την αναγκαιότητα και τα αναμενόμενα οφέλη από την εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων στους οργανισμούς υγεία, και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος.