ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Σε κατάρρευση των εσόδων του ΙΚΑ οδηγούν οι νέες ρυθμίσεις για τις ΣΣΕ

Μπροστά σε κατάρρευση ενδέχεται να βρεθεί, μέσα στις επόμενους μήνες, το ΙΚΑ αφού τα οικονομικά του ιδρύματος αρχίζουν να ανοίγουν μεγάλες «μαύρες» τρύπες...
εξαιτίας του νέου νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Όπως εκτιμούν έγκυροι κύκλοι και γνώστες του ασφαλιστικού συστήματος τα ήδη τα μειωμένα έσοδα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας δέχονται πλήγμα κάθε μήνα, καθώς συνεχώς αλλάζουν οι συμβάσεις εργασίας, μειώνονται οι μισθοί, και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας κυριαρχούν.
Αυτό έχει σαν άμεση συνέπεια την μείωση των εσόδων αφού η μείωση των αμοιβών επιφέρει και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Επιπλέον η μετατροπή δεκάδων χιλιάδων συμβάσεων αορίστου χρόνου σε μερικής , εκ περιτροπής εργασίας αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα για τα έσοδα του ΙΚΑ και την εισφοροδιαφυγή, καθώς πολλοί μισθωτοί κάτω από το φόβο της ανεργίας δέχονται αλλαγές και των συμβάσεων τους με ίσως λιγότερα και μαύρα χρήματα για πλήρη απασχόληση.
Οι μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας και του ΙΚΑ είναι αδύνατον να ελέγξουν αυτό το μεγάλο κύμα των ελαστικών μορφών εργασίας που κυριαρχούν πλέον στην αγορά εργασίας.
Με μέτριους υπολογισμούς γύρω στο 1,5 μισθωτοί θα υποστούν μείωση μισθών ή αλλαγή της μορφής της εργασιακής τους σχέσης το επόμενο διάστημα. Αυτό συνεπάγεται μείωση έως και 40% στα έσοδα του ΙΚΑ. Μείωση που αν συνδυαστεί με την ύφεση στην αγορά εργασίας και το μεγάλο ποσοστό ανεργίας , οι γνώστες της αγοράς και του συστήματος κάνουν λόγο για πλήρη κατάρρευση του ασφαλιστικού ταμείο των μισθωτών.
asfalisinet.gr