ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Αυτό είναι το σχέδιο για το νέο μνημόνιο (του Χρήστου Κώνστα)

Περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου υπάρχουν. Όχι γιατί θα έχουν αποτέλεσμα οι... «σκληρές διαπραγματεύσεις» των Ελλήνων πολιτικών (όποιους κι αν επιλέξουν οι Έλληνες ψηφοφόροι την 17η Ιουνίου), αλλά γιατί το φάντασμα της ύφεσης και της ανεργίας στην Ευρώπη υποχρεώνει όλους τους πολιτικούς ηγέτες σε αναπροσαρμογή ΟΛΩΝ των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, που εφαρμόζονται σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Ευρώπη, ακόμη και στην ισχυρή Γερμανία.

Το σχέδιο που αποκαλύπτει σήμερα η «Α», ειδικά για την Ελλάδα, συζητήθηκε την Τετάρτη στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών και θα ανακοινωθεί επισήμως στην επίσημη Σύνοδο στα τέλη Ιουνίου, φυσικά μετά τις ελληνικές εκλογές και με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, που θέλει να παραμείνει πιστή στους βασικούς στόχους των Μνημονίων, δηλαδή τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Το σχέδιο που παρουσίασαν στον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Π. Πικραμένο οι Ευρωπαίοι ηγέτες προβλέπει «ελάφρυνση 25%» στα σκληρά μέτρα και μετακύληση του στόχου για μηδενισμό του ελλείμματος στο 2015. Αντί για περικοπές δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ για την διετία 2013-2014 και επιπλέον φορολογικά μέτρα 3,4 δισ. ευρώ, που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του Μνημονίου, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ήδη αντιπροτείνει την ανακοίνωση μέτρων ύψους 7,6 δισ. ευρώ για το 2013 και τα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ (από τις περικοπές δαπανών) να εξειδικευτούν τον επόμενο χρόνο κι αφού λειτουργήσουν τα αναπτυξιακά κονδύλια, που προβλέπονται για την Ελλάδα.

• Συνοπτικά το σενάριο αυτό προβλέπει ότι την διετία 2013-2014 θα ληφθούν μέτρα 4,5% του ΑΕΠ και τα υπόλοιπα, που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, θα μεταφερθούν στο 2015.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αλλάζει η δεύτερη δανειακή σύμβαση και κατά συνέπεια δεν ενοχλούνται οι «σκληροί της Ευρωζώνης» (Γερμανοί, Φιλανδοί, Ολλανδοί, Αυστριακοί), αλλά ταυτόχρονα μαζί με τους αναπτυξιακούς πόρους που προβλέπονται για την Ελλάδα μέσω ΕΣΠΑ και των προνομιακών δανείων, που χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, να δοθεί «μια ανάσα» στην πραγματική ελληνική οικονομία.

Η αλήθεια είναι ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει πλήξει την καταναλωτική ελληνική οικονομία περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τρόικας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012:

• Τουλάχιστον 18,4% θα είναι η απώλεια του ελληνικού ΑΕΠ από το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.
• Από το 2008 θα έχει χαθεί εθνικό εισόδημα 28,3 δισ. ευρώ.
• Οι αμοιβές των μισθωτών θα έχουν μειωθεί κατά περίπου 35%.
• Οι άνεργοι θα έχουν αυξηθεί κατά 161%: από τους 392.668 που ήταν σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή στο τέλος του 2008 ,στο 1.025.770 που μετρήθηκαν στο τέλος του 2011.
• Οι επενδύσεις, οι οποίες δεν μπορούσαν πλέον να βρουν χρηματοδότηση, μειώθηκαν κατά 6% το 2008, κατά 13,9% το 2009 και 17,6% το 2010.
• Η κατανάλωση συρρικνώνεται διαρκώς, καταγράφοντας μείωση 1,3% το 2009, η οποία αναμένεται να φτάσει το 9% μέχρι και το τέλος του 2012.

Γι’ αυτό και η σύσταση προς την Ελλάδα είναι να αλλάξει τη δομή της οικονομίας της και να επικεντρώσει τις δυνάμεις της όχι στην κατανάλωση, αλλά σε ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, που θα φέρουν έσοδα και όχι νέες εισαγωγές καταναλωτικών προϊόντων…
attikipress.gr