ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Πικραμένος πρωθυπουργός .(Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε στο πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού)

Ο Π. Πικραμμένος προσέρχεται στο προεδρικό μέγαρο. (Φωτο: Κατερίνα Γκίκα)
Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε στο πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού που θα είναι στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τις 17 Ιουνίου, ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε την παραμονή του Λουκά Παπαδήμου και με την ιδιότητα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, προκειμένου να υπάρξει μία στοιχειώδης συνέχεια στη διαχείριση. Με την πρόταση αυτή συμφώνησαν οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος. Διαφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας που πρότεινε τον Γεράσιμο Αρσένη. Ο Πάνος Καμμένος πρότεινε τον Π. Πικραμμένο, απόφαση στην οποία κατέληξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ωστόσο και πάλι δεν απουσίασε η ένταση καθώς ο Ευ. Βενιζέλος επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα: «τρεις μέρες προσπαθούμε να καταλήξουμε σε πολιτικό πρόσωπο και τώρα προτείνεις τον Αρσένη».
Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την Πέμπτη και τα καθήκοντα της περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα. Όπως είπε και η Αλέκα Παπαρήγα, δεν πρόκειται να λάβει καμία απόφαση και αν συντρέξει κάποιος ιδιαίτερος λόγος αυτό θα γίνει με εμπλοκή των κομμάτων.
Ο Παναγιώτης Πικραμμένος είναι πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945, σπούδασε νομικά στην Νομική Σχολή Αθηνών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα το Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Παρισίων ΙΙ. Ακολούθησε καριέρα δικαστικού διοριζόμενος στις 5 Ιουνίου 1976 εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το 1978 προήχθη σε πρωτοδίκη, το 1981 σε πάρεδρο, το 1993 σε σύμβουλο και το 2007 σε αντιπρόεδρο υπαγόμενος στο Ε΄ τμήμα του Σ.τ.Ε. Το 2010 επελέγη για την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέση στην οποία θα παραμείνει μέχρι το 2014 οπότε και θα συνταξιοδοτηθεί. Την περίοδο 2005 – 2010 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών.Έχει συμμετάσχει σε αρκετές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές ενώ την περίοδο 1992 – 1993 εργάστηκε στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, στην κυβέρνηση θα μετέχουν ως υπουργός Αμυνας ο Φρ. Φραγκούλης, Οικονομικών ο Τ. Γιαννίτσης, Εξωτερικών ο Ι. Ζέπος, Προστασίας του Πολίτη ο Λ. Οικονόμου, Εργασίας ο Ανδρ. Ρουπακιώτης και Δικαιοσύνης ο Χρ. Γεραρής, ενώ θα αξιοποιηθεί και ο Γ. Σαββαΐδης.