ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Θεός της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Θεός της Ευρώπης ο Ολυμπιακός (photos+videos)
Ενας απίστευτος, ένας συγκλονιστικός Ολυμπιακός, στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, νικώντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 62-61 και ολοκληρώνοντας έτσι τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η Ελλάδα πανηγυρίζει. Ο Πειραιάς φλέγεται για το καμάρι του, τον Ολυμπιακό, που κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, αλλά και την ίδια την εξέλιξη του αγώνα, πήρε τον τίτλο του πρωταθλητή της Ευρωλίγκας, κάνοντας το ένα θαύμα μετά το άλλο. Και το σημερινό, το μεγαλύτερο. Κατόρθωσαν τα τρομερά μωρά του Ιβκοβιτς να στείλουν... αδιάβαστους τους υπερόπτες Ρώσους, επιστρέφοντας από το -19 και παίρνοντας τη νίκη στο τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα με το απίστευτο καλάθι του Πρίντεζη.
Με τους Ρώσους να έχουν και πάλι, όπως προχθές κόντρα στον Παναθηναϊκό, την εύνοια της διαιτησίας, αλλά τα παλικάρια του Ιβκοβιτς να μην μασάνε και να τους στέλνουν άπραγους και... αδιάβαστους πίσω στη Ρωσία.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, από ένα ματς μυθικό για τον νέο πρωταθλητή Ευρώπης! Ενα ματς από αυτά που όλοι οι φίλαθλοι, όχι απαραίτητα εκείνοι που ασχολούνται αποκλειστικά με το μπάσκετ, θέλουν να βλέπουν. Μια τιτάνια προσπάθεια από τους... καμικάζι του Ιβκοβιτς και ένα κοουτσάρισμα που έμοιαζε... μαγικό από τον Σέρβο τεχνικό, ο οποίος έριξε μέσα στα δίχτυα του τον Καζλάουσκας, κάνοντάς του το ένα ματ μετά το άλλο.
Αυτός είναι ο Ολυμπιακός. Η ομάδα έκπληξη που στο διάβα της έκανε ουκ ολίγους αντιπάλους να υποκλιθούν και που σήμερα, ολοκλήρωσε αυτή τη μεγαλειώδη πορεία, κατακτώντας τον τίτλο επί τουρκικού εδάφους και στέλνοντας στα ουράνια τους 4.000 οπαδούς της, που βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και τα εκατομμύρια που παρακολούθησαν καθηλωμένοι στις οθόνες τους την αναμέτρηση, σε όλο τον κόσμο.
Τα δάκρυα χαράς στο πρόσωπο του Ντούσαν Ιβκοβιτς, το ξέσπασμα του πολυτιμότερου παίκτη του τελικού, του Βασίλη Σπανούλη, αλλά και το χαμόγελο του Πρίντεζη, ενός παιδιού που έδειξε πλήρη άγνοια κινδύνου και καλά έκανε, μπροστά στον «μεγάλο» Κιριλένκο. Αυτός είναι ο Ολυμπιακός, ο νέος πρωταθλητής Ευρώπης. Καμαρώστε τον...
Η περιγραφή του αγώνα
Οι σκληρές άμυνες και η αστοχία των δύο ομάδων ήταν το κυρίαρχο στοιχείο των πρώτων λεπτών του τελικού. Οι δύο προπονητές έδωσαν έμφαση στην εξουδετέρωση των αντίπαλων ατού, με το Γιόνας Καζλάουσκας να ρίχνει το Σισκάουσκας στον Σπανούλη και τον Ίβκοβιτς το Μάντζαρη πάνω στον Τεόντοσιτς και τον Κέσελ στον Κιριλένκο.
Με σουτ τριών πόντων του Βασίλη Σπανούλη ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 5-2, αν και το μεγάλο επίτευγμα για το συγκρότημα του Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν πως κατάφερε να κρατήσει τους Μοσχοβίτες στο ένα καλάθι στα πρώτα πέντε λεπτά του τελικού! Είναι χαρακτηριστικό πως το δεύτερο καλάθι της ΤΣΣΚΑ μπήκε τέσσερα λεπτά πριν από τη λήξη της πρώτης περιόδου από το Μίλος Τεόντοσιτς.
Όχι βέβαια πως και οι Πειραιώτες τα πήγαιναν καλύτερα στην υπόθεση - σκοράρισμα, έτσι μοιραία διαμορφώθηκε το «φτωχό» 7-6 στο 7ο λεπτό. Οι δύο ομάδες συνέχισαν να σημαδεύουν… στεφάνι, ενώ πάνω στο παρκέ είχαμε πολλά σκληρά μαρκαρίσματα στο βωμό μιας καλής ατομικής άμυνας ή μιας καλύτερης θέσης στη ρακέτα.
Η ΤΣΣΚΑ κατάφερε να προηγηθεί 10-7 στο φινάλε του πρώτου δεκαλέπτου, ενώ πήρε για πρώτη φορά προβάδισμα πέντε πόντων (12-7) στα πρώτα λεπτά του δεύτερου δεκαλέπτου, έχοντας αυξήσει την πίεσή της στην άμυνα. Τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη του δεύτερου δεκαλέπτου, όμως, ξεκίνησε το σόου του Μίλος Τεόντοσιτς. Την ίδια ώρα που μόνο ο Παπανικολάου έδειχνε πως έχει επαφή με το αντίπαλο καλάθι, ο Σέρβος πήρε την κατάσταση στα χέρια του και με διαδοχικά καλάθια, έχοντας 3/4 τρίποντα, έστειλε τους Ρώσους στο +12 (25-13).
Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά ήταν φανερό πως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε πάρει τον έλεγχο του αγώνα κι είχε φέρει τον τελικό στα δικά της μέτρα. Με καλάθι το Ντάριους Λαβρίνοβιτς το συγκρότημα του Γιόνας Καζλάουσκας προηγήθηκε με 27-14 τρία λεπτά πριν από τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου και παρά τις ηρωικές προσπάθειες του Κώστα Παπανικολάου διατήρησε τον απόλυτο έλεγχο. Με το Λιθουανό να δίνει λύσεις η ΤΣΣΚΑ προηγήθηκε με +14 (34-20) ,για να πάει στα αποδυτήρια έχοντας χτίσει διαφορά 16 πόντων (36-20).
Οι Μοσχοβίτες προηγήθηκαν με 38-22 στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, αλλά χάρη στις προσπάθειες των Σπανούλη και Παπανικολάου οι Πειραιώτες μείωσαν σε 41-30 στο 23ο λεπτό. Ο Κρστιτς και ο Κριάπα φρόντισαν η ΤΣΣΚΑ να διατηρήσει διαφορά ασφαλείας (44-30) και να βάλει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στον Ολυμπιακό.
Ένα σουτ τριών πόντων του Κιριλένκο έφερε τη διαφορά ξανά στους 16 πόντους (47-31), πέντε λεπτά πριν από τη λήξη της τρίτης περιόδου, με τους «ερυθρόλευκους» να μην μπορούν να βρουν λύσεις στο σκοράρισμα. Το συγκρότημα του Γιόνας Καζλάουσκας, τρεισήμισι λεπτά πριν από το φινάλε του τρίτου δεκαλέπτου, ήταν στο 47-34, δείχνοντας πως ελέγχει απόλυτα την κατάσταση.
Η διαφορά ανέβηκε ακόμα και στους 19 πόντους (53-34) στο 28ο λεπτό, με τους παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς να δείχνουν ανήμποροι να παρουσιάσουν σημάδια αντίδρασης απέναντι σε έναν ανώτερο αντίπαλο. Η λήξη του τρίτου δεκαλέπτου βρήκε τους Ρώσους να προηγούνται με 53-40, έχοντας βάλει τις βάσεις για την κατάκτηση της νίκης.
Με τρελή αντεπίθεση στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός κατάφερε να μειώσει σε 53-48, τρέχοντας σερί 14-0, από τη στιγμή που βρέθηκε να χάνει 53-34! Ο Κιριλένκο προσπάθησε να πάρει τους Μοσχοβίτες στις πλάτες του, αλλά ο Πρίντεζης είχε πάρει… φωτιά και με δικά του καλάθια το συγκρότημα του Ντούσαν Ίβκοβιτς μείωσε σε 55-52, τρεισήμισι λεπτά πριν από το φινάλε του δραματικού τελικού. Με ενέργειες του Κιριλένκο η ΤΣΣΚΑ προηγήθηκε με 59-52, αλλά με τρίποντο ο Παπανικολάου μείωσε σε 59-55.
Μπαίνοντας στο τελευταίο δίλεπτο ο Κιριλένκο με μία βολή έκανε το 60-55, αλλά ο Παπανικολάου τον μιμήθηκε και μείωσε σε 60-56. Με καλάθι του Πρίντεζη ο Ολυμπιακός μείωσε ακόμη περισσότερο, σε 60-58, ένα λεπτό πριν από τη λήξη, αλλά τριάντα δευτερόλεπτα για το τέλος δεν δόθηκε φάουλ στον διεθνή φόργουορντ σε προσπάθεια πάνω στο σουτ. Ο Τεόντοσιτς μία βολή 16 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη έκανε το 61-58, αλλά στη συνέχεια ο Παπανικολάου δεν πρόλαβε να σουτάρει για τρεις πόντους, αφού οι Ρώσοι του έκαναν φάουλ.
Ο 22άχρονος φόργουορντ ευστόχησε και στις δύο βολές, κάνοντας το 61-60, με 10’’ να απομένουν, ενώ στη συνέχεια ο Σισκάουσκας κέρδισε φάουλ. Ο Λιθουανός αστόχησε όμως και στις δύο βολές και ο Πρίντεζης με ένα φανταστικό καλάθι έδωσε τη μεγάλη νίκη στον Ολυμπιακό σχεδόν σε νεκρό χρόνο.
ΤΣΣΚΑ: Τεόντοσιτς 15 (4), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12 (1), Βορόνοβ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Καούν 2, Χριάπα 3 (1), Γκόρντον 2.
Ολυμπιακός: Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15 (2), Ντόρσεϊ, Κέσελ 3 (1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 18 (3), Μάντζαρης 3 (1), Σλούκας 4 (1), Λο.