ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Σε ιδιώτες μέρος της αποκομιδής απορριμμάτων στο Δήμο Κατερίνης

Σε ιδιώτες στρέφεται ο Δήμος Κατερίνης για να καλύψει τις ανάγκες της καθαριότητας για τη θερινή περίοδο, καθώς αδυνατεί να προχωρήσει στην πρόσληψη εργατών, εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου που δεν επιτρέπει τις προσλήψεις, αλλά και λόγω της μη έγκρισης των 8μηνων συμβάσεων πρόσληψης προσωπικού σε εύλογο χρόνο.
Ο θέμα αναδείχθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που χαρακτηρίστηκε ως κατεπείγουσα και αφορούσε στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Κατερίνης, θέμα που τέθηκε και αυτό ως κατεπείγον για να μπορούν να προχωρήσουν τα θέματα της αντιμετώπισης της καθαριότητας και της συντήρησης του πρασίνου.
Την εισήγηση έκανε ο αντιδήμαρχος Κατερίνης Ζήνων Σατραζέμης, λέγοντας ότι αφορά στη συλλογή των απορριμμάτων από τις δημοτικές κοινότητες, στη δημιουργία δικτύου πυρασφάλειας στο αστικό ιστό του Δήμου Κατερίνης με σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Δήμο και τη ΔΕΥΑΚ, αλλά και σε εργασίες συντήρησης πρασίνου και καθαρισμός ακτών, κοινόχρηστων χώρων. 

Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Μηλιώτης ανέφερε πως σε ό,τι έχει σχέση με τη συλλογή απορριμμάτων τάσσεται θετικά, όμως με επιφύλαξη τοποθετήθηκε στα δυο τελευταία μέρη, καθώς όπως είπε δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση. Την ίδια θέση υποστήριξε και ο Χρήστος Καραφουλίδης, ενώ ο Αντώνης Μάντζιος είπε ότι δεν υπήρχε ενημέρωση.
Ο κ. Μάντζιος τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να μην μπορούν να γίνονται προσλήψεις προσωπικού και να ωθούνται οι Δήμοι προς του εργολάβους και ανέφερε ότι καταψηφίζει και αυτός το θέμα. «Δεν μπορούμε να συναινέσουμε πολιτικά στην παραχώρηση δημοσίου χώρου σε ιδιώτες και στη διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην εξαθλίωση των εργαζομένων και στο στήσιμο ενός ιδιωτικού Δήμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάντζιος και πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα δεν μπορεί να προσφέρει πολιτικό άλλοθι και να υπερψηφίσει το θέμα.
Και ο κ. Ανανιάδης ζήτησε να χωρίζονται τα θέματα στις αναμορφώσεις προϋπολογισμού για να μην εγκλωβίζεται η ψήφος των δημοτικών συμβούλων και να αναγκάζεται ένας δημοτικός σύμβουλος να καταψηφίζει ή να υπερψηφίζει στο σύνολο τα θέματα. «Αναδεικνύεται ότι ο Καλλικράτης είναι ένας αντιδραστικός νόμος που έχει ως συνέπεια να παραχωρείται σταδιακά η καθαριότητα και το πράσινο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ η δημοτική αρχή με το πρόσχημα ότι προέκυψε μέσα στην προεκλογική περίοδο προχωρά στις αναθέσεις σε εργολάβους».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κατερίνης σημείωσε ότι δεν έχει εγκριθεί η πρόσληψη προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν τους επιτρέπει να κάνουν ούτε δίμηνες συμβάσεις για να κάνουν την αποκομιδή των απορριμμάτων. «Για να μην αφήσουμε την πόλη γεμάτη με σκουπίδια, προτιμούμε να πάμε σε έναν μονόδρομο, όπως είναι η ανάθεση σε ιδιώτες και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για να πάρουμε δίμηνες συμβάσεις», είπε ο δήμαρχος και ανέφερε ότι έχουν εγκριθεί επίσης 40 δίμηνες συμβάσεις για τη συντήρηση του πρασίνου.
Ο δήμαρχος συμφώνησε με το γεγονός ότι η υποχρηματοδότηση από το κράτος οδηγεί την αυτοδιοίκηση στα να δώσει αρμοδιότητες σε ιδιώτες κάτι που ο ίδιος είπε ότι αγωνίζεται στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης για να μην συμβεί.                        
Εξίσου, σημαντικό θέμα στη συνεδρίαση ήταν η απευθείας ανάθεση προμήθειας υγρών καυσίμων από το Δήμο Κατερίνης, καθώς στους διαγωνισμούς που έγιναν δεν υπήρξε αποτέλεσμα και ο Δήμος κινδυνεύει να μείνει χωρίς τα απαραίτητα καύσιμα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες βενζινοπώλες να καλύψουν τις εγγυητικές επιστολές και προτάθηκε ακόμη και η δημιουργία δημοτικού πρατηρίου καυσίμων για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου Κατερίνης.