ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο για τα πετρέλαια

Φωτογραφία για Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο για τα πετρέλαια
Η κυβέρνηση Ερντογάν δηλώνει ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στις περιοχές αυτές» και πετάει το γάντι στην Λευκωσία λέγοντας πως αν προκληθεί ένταση στην περιοχή την ευθύνη θα φέρουν οι Ελληνοκύπριοι και οι εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, γίνεται λόγος για «15 διεθνείς εταιρείες» που έχουν υποβάλει προτάσεις στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού, όπως αναφέρει το iefimerida.gr.

«Ένα μέρος των θαλάσσιων περιοχών, που βρίσκονται δυτικά του νησιού και περιλαμβάνονται στον δήθεν διαγωνισμό της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, τέμνεται με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στις περιοχές αυτές» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας την πρόκληση, η Τουρκία αναφέρει πως «μεγάλο μέρος των θαλάσσιων περιοχών νότια του νησιού, που περιλαμβάνονται στον δήθεν διαγωνισμό της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, τέμνεται με τις περιοχές αδειοδότησης της ΤΔΒΚ προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας). Τυχόν δραστηριότητες των διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις περιοχές αυτές θα έχει ως αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωπες οι εταιρείες με την ΤΔΒΚ και την ΤΡΑΟ και να προκληθεί ανεπιθύμητη ένταση».

Με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα επιδιώκει να διακόψει τον διεθνή διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ απειλεί τις εταιρείες που θα συνεργαστούν με την «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου», οτι «δεν θα περιληφθούν, στο μέλλον, στα ενεργειακά σχέδια της Τουρκίας».

Read more: http://www.trelokouneli.gr/2012/05/blog-post_6758.html#ixzz1vGyenn8n