ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Τι θα γίνει εαν δε σχηματιστεί κυβέρνηση το βράδυ

Ο κορυφαίος συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης εξηγεί τι προβλέπει το Σύνταγμα.

Με τα μάτια στραμμένα στο Προεδρικό Μέγαρο όλη η χώρα καθώς στις 7.30 το απόγευμα θα γίνει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σκοπό το σχηματισμό κυβέρνησης. Ηδη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  έχει δηλώσει ότι δε θα συμμετάσχει.





Οπως δήλωσε στο Newsit o Συνταγματολόγος, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Αντώνης Μανιτάκης "σήμερα το βράδυ θα γίνει μια ύστατη προσπάθεια από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή για να έχει κάποιο βίο και προφανώς να πάρει κάποια μέτρα.

Μετά από αυτό και εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταλήξει τελεσίδικα ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή τότε θα αρχίσει νέα διαβούλευση με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων επιδιώκοντας σε πρώτη φάση το σχηματισμό κυβέρνησης που θα διενεργήσει εκλογές.

Εαν θα σταθεί δυνατό να συμφωνήσουν τα κόμματα ή να συνεναίσουν τα κόμματα σε έναν πρωθυπουργό που θα διενεργήσει τις εκλογές τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει άλλη λύση από το να ορίσει σαν πρωθυπουργό έναν από τους τρεις προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας ξεκινώντας από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.Και σε συνενόνηση μαζί του και σε επαφή με τα άλλα κόμμματα θα σχηματίσει την εκλογική κυβέρνηση που θα προεδρεύεται από έναν δικαστικό.

Αυτή η κυβέρνηση θα διενεργήσει εκλογές. Οταν σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση θα διαλυθεί η Βουλή κατά τη γνώμη μου αφού πρώτα συνέλθει την Πέμπτη στις 17 Μαϊου και αφού συγκροτηθεί σε Σώμα την Παρασκευή 18 Μαϊου.

Αμέσως μετά μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές εντός 30 ημερών από την Παρασκευή 18 Μαϊου ή το Σάββατο 19 Μαϊου που πιθανόν να διαλυθεί η Βουλή.

Εκ των πραγμάτων η Βουλή πρέπει να συνέλθει σε Σώμα γιατί όταν είμαστε σήμερα Δευτέρα στη φάση της απόπειρας σχηματισμού κυβέρνησης που θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης μετά σκεφτείτε ότι πρέπει να ακολουθήσει η φάση των διαβουλέυσων για να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές, μετά θα οριστεί πρωθυπουργός και μετά θα ορκιστεί κυβέρνηση. Ολα αυτά δε μπορεί να γίνουν νωρίτερα απο την Πέμπτη.

Κατα τη γνώμη πηγαίνουμε για εκλογές. Αυτό είναι ξεκάθαρο μέρες τώρα" ειπε τέλος ο κύριος Μανιτάκης.