ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Cayman islands> Eδώ πήγαν τα 436 εκατ. του ακούρευτου ομολόγου που πλήρωσες!

Φωτογραφία για Cayman islands> Eδώ πήγαν τα 436 εκατ. του ακούρευτου ομολόγου που πλήρωσες!
Στις «τσέπες» του Dart Management fund μπήκε το 90% των 436 εκατ. ευρώ που πλήρωσε χθες το ελληνικό Δημόσιο για το ομόλογο που έληγε, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times που επικαλείται ανώνυμες πηγές.
Πρόκειται για ένα «μυστικοπαθές» fund με έδρα τις Νήσους Cayman και ένα από τα πιο γνωστά vulture funds, αναφέρουν οι ΝΥΤ, τα οποία αγοράζουν ομόλογα χωρών που βρίσκονται κοντά σε χρεοκοπία και εν συνεχεία κινούνται νομικά εναντίων των κυβερνήσεων σε περίπτωση...
που αθετήσουν την υποχρέωση πληρωμής.

Όπως εξηγούν οι ΝΥΤ, funds όπως το Dart συσσωρεύουν τέτοιου είδους ομόλογα σε τιμές που κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 60 και 70 cents για κάθε δολάριο, «ποντάροντας» στο ότι θα πληρωθούν τελικά στο ακέραιο.

Η πληρωμή του ελληνικού ομολόγου προς το Dart, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, θα μπορούσε να ενθαρρύνει τέτοιου είδους funds να κινηθούν ακόμη πιο επιθετικά έναντι της Ελλάδας. Για το χρέος των 6 δισ. ευρώ περίπου που παραμένει εκτός PSI, η επόμενη πληρωμή εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο, αν και αφορά ποσό μικρότερο από το χθεσινό. Και το ενδεχόμενο να χρειαστεί κάποια στιγμή νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι κάτι που οι διαχειριστές αυτών των funds έχουν κάθε λόγο να συνυπολογίζουν.

«Μας έπιασαν στη χειρότερη στιγμή αδυναμίας» δήλωσε στους New York Times ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα συμμετείχε στη διαδικασία λήψης της απόφασης για πληρωμή του ομολόγου. «Αλλά αυτό δεν προδικάζει τις μελλοντικές μας αποφάσεις για τέτοια ζητήματα», προσέθεσε ο κ. Χαρδούβελης.

Από το kourdistoportocali

ΥΠΟΙΚ: Θα πληρωθεί το ομόλογο των €435 εκατ. (upd)

Μετά από ένα διήμερο μαραθώνιο επαφών του απερχόμενου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων ελήφθη τελικά η απόφαση να πληρωθεί το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ανέλυσε τα υπέρ και τα κατά δύο εναλλακτικών σεναρίων:

- Το πρώτο σενάριο, το οποίο και επικράτησε, αφορά στην πληρωμή του ομολόγου με το σκεπτικό ότι η αγορά μπορούσε να εκλάβει την άρνηση πληρωμής ως χρεοκοπία που με τη σειρά της θα μπορούσε να προκαλέσει νομικές διαδικασίες κατά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου.

Επίσης το δάνειο έχει πρόβλεψη 3,2 δισ. ευρώ για εξόφληση ομολόγων αυτού του είδους που έχουν μείνει εκτός PSI, ενώ και άλλα κράτη όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Ουρουγουάη είχαν πληρώσει τα ομόλογα τους.

- Το δεύτερο σενάριο, που τελικά δεν επικράτησε, τη μη πληρωμής είχε όφελος την ταχύτερη μείωση του χρέους αλλά και το να δοθεί ένα ουσιαστικό μήνυμα στους κατόχους ομολόγων για την στάση της Ελλάδας. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες λόγω της αβεβαιότητας για την κατάσταση στην Ελλάδα προτιμήθηκε η πρώτη λύση.

Νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωσή ότι θα πληρωθεί το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ το οποίο λήγει σήμερα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, "τα ομόλογα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε σύνολο ομολόγων περίπου 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν εκδοθεί ή φέρουν την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας τα οποία ήταν επιλέξιμα για να συμπεριληφθούν στην πρόσφατη ολοκληρωθείσα ανταλλαγή ομολόγων (γνωστή και ως PSI - συμμετοχή ιδιωτικού τομέα), αλλά τελικά δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή από τους ομολογιούχους.

Η απόφαση στάθμισε προσεκτικά όλους τους σχετικούς παράγοντες και επιπτώσεις καθώς και την τρέχουσα συγκυρία.

Η σημερινή απόφαση δεν προδικάζει τις μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των υπόλοιπων ομολόγων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή."

Από capital.gr