ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Μεγαλώνοντας αγόρια...


Μπορεί σαν μαμάδες να βρίσκουμε πιο εύκολο να μεγαλώσουμε ένα κοριτσάκι γιατί η φύση της μας είναι γνώριμη, από την άλλη πλευρά όμως, το να μεγαλώσουμε σωστά ένα...
αγοράκι είναι μία πρόκληση γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από κανόνες και περιορισμούς μέσα στο σπίτι για να νιώσουν ασφαλή

1. Βοηθήστε τον να εκφραστεί συναισθηματικά: μπορεί να είναι σύνηθες ο άντρας να κρύβει τα συναισθήματά του, να είναι σκληρός και απρόσιτος, αλλά, στην πραγματικότητα, αυτό είναι κάτι που τον καταπιέζει τρομακτικά. Μη φοβάστε να ρωτάτε τα παιδιά σας πώς αισθάνονται, να τους δίνετε το δικαίωμα να εκφράζονται αληθινά και ώριμα. Μόνο έτσι θα εξελιχθούν σε ανθρώπους κοινωνικά και πνευματικά λειτουργικούς.

2. Τα κορίτσια κατά κανόνα και κατά φύση συναισθάνονται ευκολότερα, συμπάσχουν με τους ανθρώπους και είναι καλύτερες στην επικοινωνία. Το να μάθει ένας άντρας να συμπάσχει με τους ανθρώπους γύρω του σημαίνει ότι έχει επίγνωση των πράξεών του. Σαν μαμά, λοιπόν, μπορείτε να τον διδάξετε πώς είναι να μπαίνει στη θέση ενός άλλου ανθρώπου, κυρίως με τις πράξεις σας.

3. Δώστε του αυτοπεποίθηση, όχι εγωπάθεια: πίσω από κάθε εγωπαθή άντρα κρύβεται μια ανασφαλής μητέρα. Οι άντρες συνήθως πρέπει να ανταποκριθούν σε προσδοκίες που τους έχει θέσει η κοινωνία μας. Προσδοκίες αγχωτικές κι άδικες. Μια μητέρα πρέπει να βοηθήσει το αγόρι της να πιστέψει στον εαυτό του για αυτό που είναι και όχι να υπερβάλλει για τις ικανότητές του, με ατάκες τύπου: «είσαι ο καλύτερος!», «δεν υπάρχει άλλος σαν εσένα» και άλλες ουτοπικές προσδοκίες. Ένας άντρας, όπως άλλωστε και μια γυναίκα, πρέπει να είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση και όχι γεμάτος εγωιστικά κλισέ που θα του δυσκολεύουν τη ζωή.

4. Κερδίστε τον σεβασμό του για να σεβαστεί με τη σειρά του τους ανθρώπους γύρω του. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από κανόνες και περιορισμούς μέσα στο σπίτι για να νιώσουν ασφαλή. Μη διστάζετε να πείτε «όχι» σε παράλογες απαιτήσεις τους ή να δείξετε δυσανασχέτηση αν συμπεριφέρονται άσχημα. Οι κανόνες συμπεριφοράς θέτουν όρια και τα όρια πρέπει να γίνονται σεβαστά.