ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Για 17η χρονιά πραγματοποιήθηκαν στο Λιτόχωρο τα "Προμήθεια" Εκδηλώσεις αρχαιοελληνικού πνεύματος με τελετές, αγώνες και δρώμενα


Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ο Όλυμπος και το Λιτόχωρο φιλοξένησαν πολίτες από όλη την Ελλάδα, που αναβιώνουν μνήμες άλλων εποχών και διαχέουν το αρχαίο ελληνικό πνεύμα με γιορτές, τελετές, αγώνες και άλλα δρώμενα εμπνευσμένα από την ελληνική ιστορία.
Οι εκδηλώσεις με τίτλο "Προμηθεία" πραγματοποιήθηκαν το τετραήμερο που πέρασε, στο Λιτόχωρο και στο άλσος του Αη-Γιάννη ή Προμηθέως όπως το ονομάζουν.
Η προμηθεϊκή πομπή, από το αρχαιολογικό χώρο στο Δίον μέχρι το θέατρο στο Λιτόχωρο υπήρξε μια από τις κεντρικές εκδηλώσεις και την αφή του πυρός παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Τα Προμήθεια
Τα Προμήθεια, ως πανελλήνιος θεσμός που σκοπό έχει να φέρει στη σημερινή πραγματικότητα τον πολιτισμό, το πνεύμα και τις αξίες των προγόνων μας. Ήδη διανύουν το δέκατο έβδομο έτος συνεχούς παρουσίας τους, με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Τρύφωνα Ολύμπιο.
Οι διοργανωτές εκτός των άλλων σημείωσαν και την αμέριστη αρωγή του δήμου Δίου - Ολύμπου και των τοπικών αρχών. Οι γιορτές των Προμηθείων επιχειρούν την ανασύνδεση με τον αρχαίο, παγκοσμίως σεβαστό και πάντοτε επίκαιρο ελληνικό πολιτισμό, τον οποίο προβάλλουν και αναδεικνύουν στις εκδηλώσεις. Τα Προμήθεια είναι μια γιορτή για όλους όσους τιμούν την ελληνική παιδεία και τον ελληνικό πολιτισμό.
Οι εκδηλώσεις
Οι εκδηλώσεις για τα φετινά Προμήθεια είχαν ξεκινήσει από την Πέμπτη με συνάντηση και συμπόσιο γνωριμίας, καθώς και σπονδή στον Διόνυσο και συζήτηση με θέμα, "Διόνυσος, ο πυρήν της ελληνικής θεολογίας", με εισηγήτρια την Σεμέλη Τραυλού.
Την Παρασκευή, εκτός από την προμηθεϊκή πομπή και την αφή πυρός εκτός από την προμηθεϊκή πομπή, είχαν προηγηθεί τα Αφροδιτία στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Δίον. Εκεί έγινε η παραλαβή καθάριου ύδατος, χώματος και δάφνης, τα οποία δρομείς με αρχαϊκή ενδυμασία οπλιτών, παρέλαβαν και μετέφεραν με ελαφρύ τροχάδην στο Λιτόχωρο, απόσταση 10,2 χλμ.
Στην επιμέλεια της βραδιάς ήταν οι: Ομάδα "Ε" Ελλήνων, Πολιτιστικός Σύλλογος "Προμηθεύς Πυρφόρος", Πολιτιστ. Σύλλογος "Απόλλωνος Ναός", ενώ συμμετείχαν επίσης ο μουσικοσυνθέτης Αλέξανδρος ο Αχαιός (Αλέξανδρος Χάχαλης) και οι "Τέθριππον". Ακολούθησαν προβολές ταινιών στο άλσος.
Το Σάββατο ήταν η μέρα των Κρόνιων, με τοποθεσία εκκίνησης τον Ενιπέα. Το πρωί έγινε η συγκέντρωση των ενδιαφερομένων στην κεντρική πλατεία του Λιτόχωρου και αναχώρηση για τα νερά του Ενιπέα (στην κατεύθυνση προς Πριόνια) για την τελετή ενεργοποίησης ιερού χώρου. Την επιμέλεια είχαν οι: Λατρευτική Κοινότητα ΛΑΒΡΥΣ, Τρύφων Ολύμπιος.
Αντίστοιχα, στο άλσος έγινε συζήτηση με θέμα την "Εφαρμογή της Επικούρειας φιλοσοφίας στη σύγχρονη Ελλάδα", από τις Ομάδες Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος της Θεσσαλονίκης" και "Κήπος της Αθήνας", καθώς και Παίδων Δρώμενα, όπως το Κέρας της Αμάλθειας.
Επόμενη συζήτηση που άνοιξε ήταν για "Το σπήλαιο του Πλάτωνος" με την Κοινότης Ελλήνων ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ και Φιλοσοφικό Εργαστήριο ΑΘΗΝΑ ΕΡΓΑΝΗ να επιμελούνται. Μετά από άλλες ανοικτές συζητήσεις και αθλοπαιδιές, το βράδυ δόθηκε έναρξη στα μυσταγωγικά δρώμενα υπό τον τίτλο: "Προμηθεϊκόν Πυρ, Αείζωον και αεί υπάρχον".
Στη συνέχεια ακούστηκε βακχική μουσική και διονυσιακός χορός με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων.
Τέλος, την Κυριακή το πρόγραμμα είχε τα Απολλωνία, στο Άλσος Προμηθέως με την τελετή Ηλιοδίτης, απόδοση τιμών στον Νοητό Ήλιο που ακολουθείται την πρώτη ημέρα της εβδομάδος, από την λατρευτική κοινότητα ΛΑΒΡΥΣ. Ακολούθησαν ονοματοδοσίες, με το τυπικό της πατρώας παράδοσης, από την Ομάδα Τελετών "Προμηθέως Πυρφόρου" και τέλος το "Κοινό των Ελλήνων", η καθιερωμένη συζήτηση που μεταξύ άλλων, περιείχε ενημέρωση για τον αγώνα που λαμβάνει χώρα στην Θεσσαλονίκη για τη διάσωση του Ναού της Αφροδίτης.
Κατά τη διάρκεια των Προμηθείων στο χώρο του Άλσους υπήρχαν, Έκθεση αρχαιοελληνικού οπλισμού και Έκθεση εικόνων.