ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Από 40% στο 97% το ποσοστό των πάγων που έχουν λιώσει στη Γροιλανδία μέσα σε 4 ημέρες


Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες από το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των πάγων της επιφάνειας της Γροιλανδίας έχει λιώσει το φετινό καλοκαίρι. Πρόκειται για... το διπλάσιο ποσοστό τήξης απ’ ό,τι συνήθως, αλλά και το μεγαλύτερο κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι χάρτες αυτοί δείχνουν την έκταση της επιφάνειας τήξης των στρωμάτων πάγου της Γροιλανδίας στις 8 Ιουλίου (αριστερά) και στις 12 Ιουλίου (δεξιά).


Κατά μέσο όρο, κάθε καλοκαίρι το 50% των πάγων στην επιφάνεια της Γροιλανδίας λιώνει. Σε μεγάλα υψόμετρα, το μεγαλύτερο μέρος του νερού παγώνει και πάλι, ενώ, κοντά στις ακτές, κάποια κομμάτια πάγου διατηρούνται και τα υπόλοιπα χάνονται στον ωκεανό.

Αυτό το μήνα, όμως, το 97% των πάγων που βρίσκονται στην επιφάνεια της Γροιλανδίας αντιμετώπισε κάποιου βαθμού τήξη. Κάτι τέτοιο χαρακτηρίζεται από τη NASA ως εύρημα «άνευ προηγουμένου» και έχει προκαλέσει «κύματα ανησυχίας» στους επιστήμονες, οι οποίοι στην αρχή πίστεψαν ότι επρόκειτο για «λάθος» των δορυφόρων, κάτι, βέβαια που, δυστυχώς, δεν επιβεβαιώθηκε.

Οι ερευνητές δεν έχουν προσδιορίσει ακόμη αν η εκτεταμένη τήξη, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, θα επηρεάσει τη συνολική ποσότητα απώλειας πάγων αυτό το καλοκαίρι και θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Το γεγονός αυτό, πάντως, σε συνδυασμό με άλλα φυσικά αλλά ασυνήθιστα φαινόμενα, όπως η απόσπαση ενός παγόβουνου στο μέγεθος του Manhattan από τον παγετώνα Petermann, προβληματίζουν τους επιστήμονες που σημειώνουν ότι, αν τέτοια φαινόμενα συνεχιστούν, οι κλιματικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια θα είναι άκρως ανησυχητικές.
briefingnews.gr