ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Φάτε λιγότερο και ζήστε περισσότερο


Αν κάποιος ελαττώσει την ποσότητα φαγητού που καταναλώνει κατά 40% μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του μέχρι και… 20 χρόνια, λένε οι ειδικοί!Ερευνητές από το Ινστιτούτο Health Ageing του University College London πειραματίζονται με μια θεραπεία, η οποία ελπίζουν ότι θα «καταπολεμήσει» τη φυσική διαδικασία της γήρανσης!

Οι επιστήμονες μελετούν πώς η γενετική και ο τρόπος ζωής ενός ατόμου μπορούν να συνδυαστούν ώστε να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις της γήρανσης του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι ασθένειες που σχετίζονται με τη διαδικασία της γήρανσης, όπως οι καρδιαγγειακές, ο καρκίνος και ο νευροεκφυλισμός μπορούν επίσης να καταπολεμηθούν, εκτιμούν οι ειδικοί.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, η ομάδα των επιστημόνων εξετάζει το κατά πόσο μπορεί να αυξηθεί η ζωή ενός ποντικού έως και κατά 30%, απλώς περιορίζοντας την πρόσληψη τροφής.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Piper, δήλωσε στον Independent: «Αν μειώσεις την ποσότητα φαγητού σε ένα ποντίκι κατά 40%, μπορεί να ζήσει 20-30% πιο πολύ. Αυτό σημαίνει περίπου 20 χρόνια ζωής στον άνθρωπο. Αυτό έχει αποδειχτεί και για άλλους οργανισμούς, όπως για παράδειγμα στα λαμπραντόρ».

Οι επιστήμονες κάνουν επίσης πειράματα σε μύγες (fruit flies) οι οποίες έχουν τα ίδια γονίδια με τον ανθρώπινο οργανισμό σε ποσοστό 60% και γερνούν με παρόμοιο τρόπο με τους ανθρώπους. Έχουν ήδη καταφέρει να παρατείνουν το χρόνο ζωής και στα δύο αυτά είδη με φάρμακα και ισορροπημένη διατροφή και ελπίζουν ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να έχει εφαρμογή και στον ανθρώπινο οργανισμό.