ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Εκκρεμείς λογαριασμοί που θα πληρωθούν


thumb

Πλησιάζει λοιπόν η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνη­ση. Δεν είναι βέβαιο ότι διαφωτιστήκαμε περισσότε­ρο από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνη­σης στη Βουλή. Είναι όμως βέβαιο ότι, είτε επισήμως στη Βουλή είτε ανεπισή­μως μέσω διαρροών στα ΜΜΕ, θα μα­θαίνουμε σταδιακά όλες τις λεπτομέ­ρειες της μνημονιακής ατζέντας – ει­δικά αυτές που αφορούν τα ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για την τρόικα: ξεπούλημα, απολύσεις, διάλυση του κράτους, Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.
Το ερώτημα ωστόσο δεν αφορά τό­σο πολύ τις πασίγνωστες από πολλών μηνών διαθέσεις των επιτηρητών όσο την πολιτική διαχείριση εκ μέρους της τρικομματικής συγκυβέρνησης.
1. Η Ν.Δ. γνωρίζει ότι την προηγού­μενη περίοδο, χωρίς κατ’ ουσίαν να κυβερνήσει, πλήρωσε πανάκριβα τη συμ­μετοχή της στη συγκυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο και τις αποφάσεις που συνυπέγραψε. Το 19% των εκλο­γών της 6ης Μαΐου θα της μείνει... αξέ­χαστο. Η άτακτη προσχώρησή της στις απαιτήσεις της τρόικας – αν δεν επιτύ­χει ένα σοβαρό και αναγνωρίσιμο από την κοινωνία πολιτικό και οικονομικό «δώρο» – είναι βέβαιο ότι θα πληρωθεί πάλι ακριβά.
2. Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τους ιθύ­νοντες του πάλαι ποτέ «Κινήματος», έφτασε στο «μη περαιτέρω», στον σκληρό πυρήνα του, από τον οποίο μό­νο ψηλότερα μπορεί να πάει στο μέλ­λον. Αμφίβολη η ορθότητα αυτής της προσέγγισης, διότι οι εσωτερικές ανα­ταράξεις βρίσκονται μόνο στην αρχή τους. Αν δεν δοθεί η αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να συνεχίσει με όλους τους παράγοντές του, οι εξελίξεις μπορεί να είναι δραματικές.
3. Η ΔΗΜΑΡ, παρά τις πιρουέτες και την κάλυψή της πίσω από την προγραμ­ματική συμφωνία συγκρότησης της κυ­βέρνησης, είναι υποχρεωμένη να βου­τήξει στα βαθιά της κυβερνητικής σού­πας ή να εγκαταλείψει το σκάφος.
Προς το παρόν φαίνεται να διαπραγ­ματεύεται την εγκατάστασή της στο βαθύ κράτος ακολουθώντας το επιτυ­χημένο πρότυπο των Δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου ο έλεγχος ή η αυξημένη συμμετοχή στις δημοτικές αρχές την εδραίωσε πολιτικά. Όμως το αριστερό προφίλ της κινδυνεύει να γίνει μια καρικατούρα χωρίς πολιτικό αντίκρισμα, όταν – πολύ σύντομα – έρ­θει η ώρα να υλοποιηθούν οι σκληρές απαιτήσεις της τρόικας.
Και για τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους άλλωστε τα πολιτικά και ιδε­ολογικά επιχρίσματα δεν θα μπορούν για πολύ να καλύπτουν τις συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών στην κοι­νωνία.
Ύφεση, άγρια φορολόγηση, ανερ­γία, φτώχεια, εξώσεις, πείνα, δραμα­τική μείωση στις παροχές υγείας και παιδείας και όλες οι άλλες συνέπειες της εφαρμογής των μνημονίων και της «εσωτερικής υποτίμησης» δεν είναι απλώς αριθμοί αποτυπωμένοι σε στατι­στικούς πίνακες. Αλλά αποτύπωση της δυστυχίας και της οργής που απλώνε­ται στην κοινωνία. Είναι εκκρεμείς λο­γαριασμοί, που αργά ή γρήγορα – μάλ­λον πολύ γρήγορα – θα πληρωθούν στο ακέραιο...

Το Ποντικι