ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Έντονα παράπονα από τον Αν. Περιφερειάρχη, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου "Αποκλεισμός" των τουριστικών προορισμών της Πιερίας λόγω των έργων που εκτελούνται από την Αιγαίον Α.Ε.


Την έντονη διαμαρτυρία τους με μια σειρά επιστολών επισημαίνουν τόσο ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Διονύσης Ψωμιάδης, όσο και η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, αλλά και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου σχετικά με τις εργασίες στο οδικό δίκτυο που υλοποιεί αυτό το διάστημα η "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.".
Όπως επισημαίνουν όλοι στις επιστολές τους η παραχωρησιούχος εταιρεία οφείλει να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών και να βοηθήσει από την πλευρά της στη διασφάλιση της εύκολης πρόσβασης των επισκεπτών στους τουριστικούς προορισμούς του Νομού μας.

Ο Δ. Ψωμιάδης
Με αφορμή τα παράπονα οδηγών για τα προβλήματα στην κυκλοφορία κατά μήκος της ΠΑΘΕ στα διοικητικά όρια της Π.Ε. Κατερίνης, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Δεν αμφισβητεί κανείς, πως απόλυτη προτεραιότητα της "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε." είναι η ασφάλεια των οδηγών, όπως επιτυγχάνεται μέσα από τις συνεχείς παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των φθορών στο οδικό δίκτυο του χώρου ευθύνης της. Είναι σαφές, πως εκπτώσεις στην οδική ασφάλεια δεν χωρούν.
Την ίδια, όμως, ώρα, όπως καταγγέλλει η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου με επιστολή της στο γενικό διευθυντή της εταιρείας, πληθαίνουν τα παράπονα από διερχόμενους οδηγούς οι οποίοι διαμαρτύρονται για το σχετικό προγραμματισμό, για το κλείσιμο λωρίδων κυκλοφορίας σε ώρες και ημέρες αιχμής.
Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή της τουριστικής περιόδου, σε μια εποχή όπου ο τουρισμός είναι η μόνη ίσως "ανάσα" για τις τοπικές κοινωνίες και την τόνωση της βαριά δοκιμαζόμενης αγοράς εργασίας.
Ζητάμε από την εταιρεία "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε." να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών και να βοηθήσει από την πλευρά της στη διασφάλιση της εύκολης πρόσβασης των επισκεπτών στους τουριστικούς προορισμούς της Πιερίας.
Αυτό που ζητάμε είναι να επικρατήσει η λογική, να αρθεί άμεσα ο ιδιότυπος αυτός συγκοινωνιακός αποκλεισμός που οδηγεί την Πιερία στην οικονομική ασφυξία".
Η επιστολή της κας Μαυρίδου
"Όλοι μας γνωρίζουμε τις φθορές που προκαλούνται από την συνεχή κυκλοφορία οχημάτων όλων των τύπων, στα οδοστρώματα των οδών και ιδιαίτερα στις μεγάλες εθνικές οδικές αρτηρίες, όπως είναι η ΠΑΘΕ.
Γνωρίζουμε ότι κύριο μέλημα της "ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε." είναι η διασφάλιση της ομαλούς και ασφαλούς κυκλοφορίας των οχημάτων κατά μήκος της ΠΑΘΕ (τμήμα ευθύνης της), το οποίο επιτυγχάνεται με τους συνεχείς ελέγχους των τεχνικών της εταιρείας αλλά και την άμεση αποκατάσταση των φθορών από τα συνεργεία που διαθέτει.
Θα θέλαμε όμως, να σας επιστήσουμε την προσοχή σας, όσον αφορά τον προγραμματισμό των ενεργειών αποκατάστασης των φθορών, να γίνονται σε ημέρες και ώρες, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων είναι πιο αραιά και πιθανά οι συνθήκες του περιβάλλοντος είναι ευνοϊκότερες για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση των φθορών του οδοστρώματος (π.χ. θερμοκρασία & υγρασία αέρα και ασφαλτοτάπητα).
Η επισήμανση γίνεται διότι καταγράφηκαν πολλαπλά παράπονα από οδηγούς οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν από τα συνεργεία αποκατάστασης φθορών του οδοστρώματος, ιδιαίτερα σε κομβικά σημεία της ΠΑΘΕ κατά μήκος της Περιφερειακής Ενότητας ΠΙΕΡΙΑΣ.
Η άσχημη εμπειρία από την δημιουργία κυκλοφοριακής συμφόρησης ή/και δυσκολίας μετάβασης στον επιθυμητό προορισμό κάθε οδηγού, μεταφέρεται αυξανόμενα πολλαπλασιαζόμενη δυσανάλογα, με αποτέλεσμα οι προορισμοί της ΠΙΕΡΙΑΣ να αποκλείονται εμμέσως από τους τουριστικούς προορισμούς, λόγω των τεχνικών έργων που έχετε προγραμματίσει με άξονα μόνο την εξυπηρέτηση της εταιρείας.
Όπως αντιλαμβάνεστε, ο "αποκλεισμός" των τουριστικών προορισμών της Πιερίας λόγω των έργων που εκτελούνται, μπορεί να είναι έμμεσος, αποτελεί όμως άμεσο πλήγμα στις τοπικές επιχειρήσεις και κοινωνίες, εν μέσω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και της μεγάλης οικονομικής ύφεσης που βιώνουμε όλοι μας.
Παρακαλούμε, λοιπόν όπως προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε να αρθεί ο "αποκλεισμός" της ΠΙΕΡΙΑΣ λόγω των τεχνικών έργων που εκτελούνται κατά μήκος της ΠΑΘΕ, που προφανώς εξασφαλίζουν την ασφαλέστερη μετακίνηση των οχημάτων αλλά αφετέρου να εξασφαλίζονται τα απαιτούμενα δεδομένα για τη διατήρηση της "ζωής" των τοπικών επιχειρηματιών.
Ευχαριστούμε, εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας.
H Aντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Σοφία Μαυρίδου"
Η επιστολή του Η. Χατζηχριστοδούλου
Αξιότιμε κ. Γκατσώνη,
Κατόπιν έντονων διαμαρτυριών των επιχειρηματιών - μελών μας, σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή θέλοντας να σας κοινοποιήσουμε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στη διέλευση των οχημάτων προς την Πιερία, στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη προς Κατερίνη, στο ύψος του Αιγινίου, λόγω των εργασιών στο οδόστρωμα που υλοποιούνται από την εταιρεία σας.
Αδιαμφισβήτητα, οι εργασίες στο οδόστρωμα είναι αναγκαίες και απαραίτητες καθώς θωρακίζουν την ασφάλεια των πολιτών και ταυτόχρονα κατατάσσουν την Εθνική Οδό ως μία αρτηρία σύγχρονη και άρτιου επιπέδου.
Όμως, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται όταν αυτές οι εργασίες υλοποιούνται στη διάρκεια που η καλοκαιρινή περίοδος βρίσκεται στο ζενίθ της με τα οχήματα που διέρχονται να είναι πολλαπλάσια από άλλες χρονικές περιόδους.
Όπως γνωρίζετε, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας είναι μία κατ' εξοχήν τουριστική περιοχή ενώ αποτελεί κόμβο επικοινωνίας μεταξύ βορρά και νότου. Έτσι, όταν, λόγω εργασιών, προχωράτε σε μείωση των οδικών αρτηριών μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, εύλογο είναι να σχηματίζονται τεράστιες ουρές παρατείνοντας το χρόνο πρόσβασης στην περιοχή και προκαλώντας την αγανάκτηση κυρίως των τουριστών του Σαββατοκύριακου.
Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Ιουλίου δημιουργήθηκαν σκηνές απείρου κάλους με τους οδηγούς των οχημάτων να έχουν φτάσει στα όριά τους, ενώ ως χώρα για άλλη μια φορά δώσαμε τη χείριστη εικόνα, ακόμη και στο θέμα του τουρισμού όπου καταβάλλονται από όλες τις πλευρές σκληρές προσπάθειες για την τουριστική μας προβολή.
Στο σημείο αυτό εγείρονται τα εξής μείζονα ζητήματα:
1. Όταν η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ συντελεί τέτοιου είδους εργασίες μέσα σε περίοδο αιχμής, από μέσα Ιουνίου έως τέλος Αυγούστου, στερεί από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ένα από τα κυρίαρχα πλεονεκτήματά της, έναντι άλλων περιοχών, που είναι η άμεση οδική πρόσβαση σ' αυτήν. Είναι γεγονός ότι πολλοί επιλέγουν την Πιερία για τουρισμό το Σαββατοκύριακο λόγω της άμεσης πρόσβασης.
Όμως, όταν θα πρέπει να υποστούν τόσο μεγάλη ταλαιπωρία για να φτάσουν στις ακτές μας, τότε χάνουμε το βασικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Αυτό είναι, όμως, άδικο προς μία περιοχή που περιμένει να εξασφαλίσει σημαντικό μέρος του εισοδήματός της από τον τουρισμό της καλοκαιρινής περιόδου. Λόγω, μάλιστα, της κρίσης οι επαγγελματίες του τουρισμού έχουν να προσμένουν εισόδημα κυρίως από τον τουρισμό του Σαββατοκύριακου.
2. Γεννάται θέμα ασφάλειας της διέλευσης των οχημάτων καθώς ο αυτοκινητόδρομος κατά την καλοκαιρινή περίοδο, και κυρίως στη διάρκεια των Σαββατοκύριακων, φιλοξενεί πολλαπλάσιο αριθμό οχημάτων.
3. Πλήττεται η εικόνα του τουρισμού στην περιοχή μας μετατρέποντας ένα πλεονέκτημα της Πιερίας, όπως είναι η άμεση πρόσβαση σ' αυτήν, σε μειονέκτημα.
4. Πλήττεται εν γένει το τουριστικό προφίλ της Ελλάδας καθώς οι διερχόμενοι της εθνικής οδού αυτή την περίοδο δεν είναι μόνο Έλληνες αλλά και αλλοδαποί τουρίστες που επιλέγουν τη χώρα μας για οδικό τουρισμό.
Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε θερμά να επιληφθείτε του θέματος και να δώσετε άμεση λύση που θα ωφελήσει όλες τις πλευρές και κυρίως την οικονομία της χώρας μας, που διανύει μία μεγάλη κρίση.
Με εκτίμηση,
Ηλίας Χατζηχριστοδούλου
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας