ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Σκληρή Αξιωματική Αντιπολίτευση ο Τσίπρας

Σκληρή Αξιωματική Αντιπολίτευση ο ΤσίπραςΚαταιγισμό «πυρών» δέχτηκε ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση, κατά την πρώτη ομιλία στην Βουλή του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έριξε όλο το βάρος στην ομιλία του, σε μία προσπάθεια αποδόμησης των βασικών εξαγγελιών της κυβέρνησης, όπως αυτές ακούστηκαν χθες στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού. «Σύντομα οι συσχετισμοί δυνάμεων της κοινωνίας θα αποτυπωθούν και στο κοινοβούλιο». Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου μας τελείωσε αργά το βράδυ της 17ης Ιουλίου»  καιπαρομοίασε την «προεκλογική επαναδιαπραγμάτευση» με το γνωστό σύνθημα «λεφτά υπάρχουν».
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε όμως και τους υπόλοιπους δύο πολιτικούς αρχηγούς, που στηρίζουν την κυβέρνηση, για «ασυνέπεια», τονίζοντας πως «η προεκλογική δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου έγινε τώρα συνέχιση και επιτάχυνση των μνημονιακών πολιτικών» και εξήγησε ότι «εχθές ακούσαμε την απόρριψη των προεκλογικών δηλώσεων των 3 αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση». Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άσκησε σκληρή κριτική στις κυβερνητικές προθέσεις για αποκρατικοποιήσεις, διαμηνύοντας, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα κάνει ότι μπορεί για να τις αποτρέψει.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Δυσκολεύτηκα να κατανοήσω αν άκουγα προγραμματικές δηλώσεις νεοεκλεγείσας κυβέρνησης ή ανάγνωση πωλητηρίου δημόσιας γης και επιχειρήσεων» και πρόσθεσε πως «το ξεπούλημα στην δημόσια περιουσία γιατί δεν το λέγατε προεκλογικά; Τόσες ειδικές συνεντεύξεις δώσατε για να αποδομήσετε την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Για την ταμπακέρα δεν είπατε τίποτα. Όχι μόνο κρύψατε τις προθέσεις σας αλλά συνειδητά παραπλανήσατε τον ελληνικό λαό». Ο κ. Τσίπρας είπε για άλλη μία φορά, πως «λύση» δεν είναι η «επιτάχυνση της εφαρμογής του Μνημονίου αλλά η αντικατάστασή του»,ενώ επισήμανε ότι «η κυβέρνηση δεν είναι δεν είναι εθνικού σκοπού αλλά ειδικού σκοπού. Ο ειδικός σκοπός είναι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου».
Τόνισε, πως επιχειρείται η πώληση της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ και άλλων οργανισμών «με τον γνωστό μανδύα ότι αν δεν τα πουλήσουμε θα μειώσουμε μισθούς» και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην τρόικα λέγοντας ότι «δεν έχουν ιδέα ποιος είναι ο μέσος μισθός. Τι έκαναν 3 χρόνια τώρα;». Είπε ότι όσες χώρες είχαν πρόβλημα και προχώρησαν σε ιδιωτικοποιήσεις «μόνο διαφθορά και πανάκριβα τιμολόγια για πολίτες απέκτησε. Το μοντέλο Θάτσερ απέτυχε παταγωδώς. Σας θυμίζουμε ότι την δεκαετία αποκρατικοποιήσεων 2000 – 2010 το χρέος διπλασιάστηκε». Παράλληλα, επισήμανε ότι «θα λογοδοτήσουν όσοι προχωρήσουν στην λεηλασία της δημόσιας περιουσίας. Και προειδοποιούμε τους αετονύχηδες επενδυτές ότι θα χάσουν τα λεφτά τους». Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε, πως ο Πρωθυπουργός, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών του δηλώσεων, παρέλειψε να μιλήσει για παιδεία, υγεία, μείωση Φ.Π.Α. εστίασης, για αύξηση αφορολογήτου κ.α. Τέλος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως το κόμμα του «προετοιμάζεται για την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου» που θα έχει 4 βασικές προτεραιότητες :
  • Διασφάλιση απευθείας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών
  • Πάγωμα μέτρων λιτότητας και όχι επιτάχυνσή τους
  • Μορατόριουμ αποπληρωμής δανείων προς τρόικα μεχρι να έχουμε ανάπτυξη
  • Ενεργοποίηση προγραμμάτων επενδύσεων μέσω ευρωπαϊκών θεσμών και κοινοπρακτικών σχημάτων από διακρατικές συμφωνίες.
Για τον λόγο αυτό, εξήγησε, ότι τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τρία νομοσχέδιακαι συγκεκριμένα, για την άρση της μετενέργειας και την επαναφορά του κατώτατου μισθού, για τη νέα σεισάχθεια με μερική διαγραφή ή και πάγωμα δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και αγροτών και για την απλή αναλογική.