ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

«Πανδημία» η έλλειψη φυσικής άσκησης ανά τον πλανήτη

Λίγη άσκηση τη ημέρα...Η έλλειψη άσκησης ευθύνεται για περίπου τον ίδιο αριθμό θανάτων παγκοσμίως όσο και το κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Λάνσετ (The Lancet) για να συμπέσει με την τελική ευθεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όπως προκύπτει, ένας στους τρεις ενήλικες δεν κάνει την ελάχιστη απαιτούμενη φυσική άσκηση, με αποτέλεσμα5,3 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως να οφείλονται στη φυσική αδράνεια. Αυτό σημαίνει ότι η έλλειψη άσκησης συνδέεται με έναν στους δέκα θανάτους από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνου του στήθους και του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές κάνουν μάλιστα λόγο για «πανδημία».

Η συνιστώμενη ελάχιστη φυσική δραστηριότητα για κάθε ενήλικα είναι 150 λεπτά ενεργητικού περπατήματος, ποδηλάτου ή κηπουρικής την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν ερευνητικά κέντρα από 33 χώρες, οι πιο αδρανείς ενήλικες στον αναπτυγμένο κόσμο είναι οι Μαλτέζοι, οι Σέρβοι και οι Βρετανοί (72%, 68% και 63% των ανηλίκων στις χώρες αυτές αντιστοίχως δεν καλύπτουν το ελάχιστο των 150 λεπτών μέτριας άσκησης την εβδομάδα). 

Αντίθετα, οι Έλληνες είναι οι λιγότερο αδρανείς, καθώς μόλις το 16% των ενηλίκων δεν πραγματοποιεί την απαιτούμενη για καλή υγεία ελάχιστη φυσική άσκηση. Ακολουθούν η Εσθονία (17%) και η Ολλανδία (18%), ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται κάπου στη μέση με 41% αδρανών ενηλίκων. Η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών με τον πιο αδρανή πληθυσμό, στο 55%.