ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Κρούσμα με ιό του Δυτικού Νείλου

Κρούσμα με ιό του Δυτικού Νείλου στην ΑττικήΑνήσυχοι οι γιατροί μετά το πρώτο κρούσμα του ιού Δυτικού Νείλου, για φέτος στην Αττική. Γυναίκα ηλικίας 70 ετών προσβλήθηκε ύστερα από τσίμπημα κουνουπιού και ενώ βρισκόταν στο σπίτι της.

Το θύμα παρουσίασε συμπτώματα μηνιγγίτιδας και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στον Ερυθρό Σταυρό όπου νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.
Η γυναίκα δεν είχε επισκεφθεί κάποια περιοχή τις οποίες οι γιατροί ονομάζουν γκρίζες ζώνες εξαιτίας του ότι τα κουνούπια που φέρουν τον ιό συχνάζουν εκεί, αλλά παρέμενε στο σπίτι της στη Γλυφάδα. Μετά από το περιστατικό, όπως είναι επόμενο, η αιμοδοσία στην περιοχή θα σταματήσει για έναν μήνα. Να σημειώσουμε ακόμη, ότι δεν έγιναν ψεκασμοί στην περιοχή, καθώς δεν συμπεριλαμβανόταν στο χάρτη επικινδυνότητας, ενώ οι γιατροί "τρέμουν" στο ενδεχόμενο οι ψεκασμοί που γίνονται στις περιοχές των κουνουπιών, να μην έχουν αποτέλεσμα και γι'αυτό θα εξεταστούν και άλλα μέτρα πρόληψης για να μην υπάρξουν και άλλα φαινόμενα όπως πέρυσι αλλά και το 2010 όπου είχαμε και νεκρούς.
Πως προκύπτει όμως και πως μεταδίδεται;
Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (West Nile virus, WNV) είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα κουνουπιού, και προσβάλλει ζώα (άγρια πτηνά, άλογα) και τον άνθρωπο.
Μολυσμένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Τα κουνούπια μολύνονται από άρρωστα πτηνά ή άλλα ζώα (π.χ. άλογα).
Μεταγγίσεις, μεταμοσχεύσεις. Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματος και σπάνια από την μητέρα στο έμβρυο (συγγενής λοίμωξη).
Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Δεν μεταδίδεται μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.
Ποια τα συμπτώματα του ιού;
Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (<1%) εμφανίζουν σοβαρή κλινικήνόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Ασυμπτωματική λοίμωξη : Το 80% (4 στα 5) των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.
Ήπια νόσος : Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν ήπια συμπτωματολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμέτους και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα (στον κορμό) και διόγκωση των λεμφαδένων. Τα συμπτώματα φεύγουν σε 4-7 ημέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.
Σοβαρή μορφή νόσου : Λιγότερα από 1 στα 100 άτομα (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδαα). Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα , απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμος, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.