ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Έντονο το ενδιαφέρον της Π.Ε. Πιερίας για την πορεία των έργων στην παλαιά μονή του Αγίου Διονυσίου Ολύμπου


Συνάντηση ενημέρωσης για την πορεία των εργασιών στην παλαιά Μονή του Αγίου Διονυσίου Ολύμπου, είχε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ευθύμιος Φωτόπουλος.
Το έργο, που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και δημοπρατήθηκε, αφορά στερέωση και αποκατάσταση της νότιας πτέρυγας των κελιών και ενίσχυση της θεμελίωσης της νότιας και δυτικής
πτέρυγας της παλαιάς Ι. Μονής Αγίου Διονυσίου Ολύμπου, συνολικού προϋπολογισμού 1.549.800,00 ευρώ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των Αντιπεριφερειαρχών που μετέβησαν στο Λιτόχωρο και συναντήθηκαν με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Μάξιμο, εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισμού, εκπροσώπους της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ.κ. Αλέξανδρο Τζιόλα και Βασίλη Κρανά, τους Πολιτικούς Μηχανικούς της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, κ.κ. Ελένη Ζαρογιάννη και Έφη Χωραφά, τον Μηχανικό, Τεχνικό Σύμβουλο της Ι.Μ., κ. Βαγγέλη Ζαχαριάδη καθώς και με εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας.

Το έργο εντάχθηκε στις 20/6/2011 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία - Θράκη 2007-2013.

Με την ολοκλήρωση του έργου, θα αναδειχθεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής με διώροφες και τριώροφες πτέρυγες κελιών, που περιβάλλουν την αυλή του μοναστηριού, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται το Καθολικό της Μονής.

Παράλληλα, στη συνάντηση τέθηκε επι τάπητος και το προς ένταξη στο ΕΣΠΑ έργο που προβλέπει στερέωση και αποκατάσταση του Πύργου και του Διαβατικού της εισόδου στη ΒΑ πλευρά της Παλαιάς Μονής Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο, συνολικού προϋπολογισμού 420.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ).

«Τα έργα αυτά εντάσσονται στο γενικό πλαίσιο της προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πάντα έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται τόσο από θεματικής άποψης όσο και από τεχνικής, για να υλοποιούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ανάδειξη που μπορούμε να πετύχουμε στα ιερά μνημεία μας, γίνεται μέσα από τον ειδικό σχεδιασμό ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» επεσήμανε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ευθύμιος Φωτόπουλος.

Στην ενδυνάμωση του θρησκευτικού τουρισμού αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. Όπως, τόνισε, η ανάπτυξη και προώθηση του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, καθώς η ανάδειξη των μοναδικών θρησκευτικών μνημείων που κοσμούν την περιοχή θα προσδώσουν σημαντικά οφέλη στην τόνωση της τουριστικής κίνησης.

Άλλωστε, η Σοφία Μαυρίδου, αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό ενός χάρτη με τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής, που προσανατολίζεται να δημιουργήσει η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και θα συμβάλλει επίσης δυναμικά στην κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης.

«Με σεβασμό στο πνευματικό έργο της Ιερής Μονής του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, στους εκατοντάδες προσκυνητές που έρχονται εδώ από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό σε αυτόν τον ιερό χώρο του Ολύμπου, προωθούμε δράσεις ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής με κέντρο την Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου Ολύμπου, που αποτελεί και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής» δήλωσε η Σοφία Μαυρίδου.