ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Φωτοβολταϊκά: συμμαχία ΔΕΗ – ΣΠΕΦ εναντίον ανεξάρτητων παραγωγών


Εναντίον των ανεξάρτητων παραγωγών «συμμάχησαν» ΔΕΗ και παραγωγοί φωτοβολταϊκών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, αιτία της κόντρας αποτελεί η εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους για τις μονάδες φυσικού αερίου, μέσω του οποίου και υπό προϋποθέσεις, οι ανεξάρτητες μονάδες λαμβάνουν από το σύστημα προκειμένου να καλύπτουν το σχετικά αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής λόγω χρήσης φυσικού αερίου.

Ο προσωρινός αυτός μηχανισμός, με διάφορες αφορμές αξιοποιείται από τη ΔΕΗ ως υπαίτιος για μέρος των ζημιών της επιχείρησης, με επανειλημμένες αναφορές του επικεφαλής της επιχείρησης, ότι η εφαρμογή του το 2012, θα κοστίσει στη ΔΕΗ πάνω από 250 εκατομμύρια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόσκαιρος σύμμαχος της ΔΕΗ είναι ο Σύνδεσμος Παραγωγών από Φωτοβολταϊκά – ΣΠΕΦ, ο οποίος καταφέρεται εναντίον των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών και του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την άποψη του ΣΠΕΦ, ο Μηχανισμός διαμορφώνει τεχνητά χαμηλές οριακές τιμές στο Σύστημα, με αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ οριακής τιμής και τιμής που απολαμβάνουν οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών να αυξάνει δυσανάλογα, να διογκώνεται το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ και εν τέλει να εμφανίζονται οι ΑΠΕ και ειδικότερα τα φωτοβολταϊκά που απολαμβάνουν τις υψηλότερες ταρίφες, ως υπαίτιες των μεγάλων ελλειμμάτων του λογαριασμού.

Από την πλευρά τους οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, που λειτουργούν μονάδες ισχύος 2.500 μεγαβάτ (όμιλοι ΕΛ.ΠΕ., Μυτιληναίου, Μοτορ Οιλ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ), κάνουν λόγο για «δαιμονοποίηση» του Μηχανισμού και παρουσιάζουν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «η ΔΕΗ, όχι απλώς δεν επιβαρύνεται από το Μηχανισμό, αλλά επωφελείται της ύπαρξής του, προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση με το μικρότερο δυνατό κόστος».

Ειδικότερα ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι το ποσό που εμφανίζεται να αποτελεί την κάλυψη μέρους του μεταβλητού κόστους είναι πλασματικό λόγω της συμπιεσμένης Οριακής Τιμής η οποία, όπως λένε οι ανεξάρτητοι παραγωγοί «χειραγωγείται από τη ΔΕΗ, με βάση τις προσφορές της προηγούμενης μέρας».

Ως εκ τούτου, η τιμή αυτή «αφενός δεν αντανακλά την αξία της παραγωγής και το κόστος των μονάδων που καλούνται να καλύψουν τη ζήτηση και αφετέρου διογκώνει τις πληρωμές αυτές».

econews.gr