ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Επιβράβευση της διαφθοράς


Γράφει ο Γ.Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
www.massavetas.gr
Για σκεφθείτε το λιγάκι. Σε ποιο κατάστημα, συνεργείο, βιοτεχνία, οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση, θα έπιαναν έναν υπάλληλο να κλέβει από το ταμείο και δεν θα τον πετούσαν αμέσως έξω με τις κλωτσιές; Θα έπιαναν έναν υπάλληλο να κάνει μυστικές συμφωνίες με προμηθευτές, να "πανωβάζουν" στα τιμολόγια, για να τσεπώνει τη διαφορά, και θα τον τιμωρούσαν μόνο με ...παύση μερικών μηνών;


Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, αυτή είναι η εικόνα του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως την περιγράφει στην τακτική ετήσια έκθεση του ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής. Η εικόνα της προκλητικής ατιμωρησίας εκείνων που λεηλατούν το δημόσιο χρήμα, είτε κλέβοντας το κατευθείαν, είτε "χαρίζοντας" σε τρίτους εκείνα που έπρεπε να πληρώσουν. Με το αζημίωτο φυσικά. Και όλα αυτά πρέπει τώρα να τα καλύψουν οι δεινώς φορολογούμενοι με πρόσθετες επιβαρύνσεις. Με νέες περικοπές συντάξεων, με εξαθλίωση της περίθαλψης τους, με νέες εισφορές.

Από τις περιπτώσεις που καταγράφει -και είναι χιλιάδες τα κρούσματα- αναφέρω χαρακτηριστικώς μόνο δύο.

Εφοριακός στη ΔΟΥ Τρικάλων, επί ένδεκα χρόνια εξέδιδε εντάλματα πληρωμής σε δυο δήμους, τα οποία όμως ουδέποτε απέδωσε. Έτσι, ιδιοποιήθηκε περίπου 175.000 ευρώ. Το πειθαρχικό παρελθόν του ήταν πλούσιο, αφού σε βάρος του εκκρεμούσε και άλλη πειθαρχική δίωξη για υπεξαίρεση σε παράβολα Δημοσίου (ΚΤΕΟ) αξίας 22.000.000 δρχ. Στον υπάλληλο είχε αρχικώς επιβληθεί η ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών.

Σε άλλη περίπτωση, εφοριακός στην Αθήνα απαίτησε 100.000 ευρώ για να μην καταχωρηθεί φορολογική παράβαση σε επιχείρηση. Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό του επέβαλε και αυτού την ...φοβερή ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών.

Το άθροισμα όλων αυτών των περιπτώσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, υπουργεία, ΔΕΚΟ, Αυτοδιοίκηση, εφορίες, πολεοδομίες, αστυνομία κ.λ.π., ξεπερνάει κατά πολύ τα είκοσι χιλιάδες κρούσματα. Η άμεση απόλυση όλων αυτών -όπως θα συνέβαινε αυτομάτως σε οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση, μικρή η μεγάλη- θα μας γλίτωνε από ένα σημαντικό ποσό Δημόσιας δαπάνης ετησίως. Αλλά οι πολιτικοί μας ηγέτες αντί για το αυτονόητο, επιλέγουν να εφαρμόσουν το μέτρο της εφεδρείας, επί δικαίων και αδίκων, μόνο με το κριτήριο της ηλικίας.

Με τέτοια ...αυστηρή αντιμετώπιση, γιατί να μη συνεχίζουν να κατακλέβουν το δημόσιο και να γδέρνουν με εκβιασμούς τους πολίτες; Οι ποινές τους ξεπληρώνονται ευκόλως με το επόμενο θύμα τους.