ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Σ. Χιονίδης: "Είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε να κάνουμε εκπτώσεις στη ζωή μας"


Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τα οικονομικά των Δήμων και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου των ΟΤΑ
Τις προτάσεις και παράλληλα τους προβληματισμούς τους κατέθεσαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας οι δημοτικοί σύμβουλοι, στο πλαίσιο της συζήτησης του πρώτου θέματος της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε.
Το θέμα αφορούσε στη διατύπωση θέσεων και προτάσεων ενόψει του Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. για τα οικονομικά των Δήμων και συζήτηση για την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργία των ΟΤΑ, με εισηγητή τον δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη.
Νωρίτερα ο κ. Χιονίδης ενημέρωσε το σώμα για έργα του δήμου καθώς και για τη λειτουργία του πεζοδρόμου, όπου έχουν κλείσει εισόδους, οι οποίες θα ανοίγουν συγκεκριμένες ώρες για τους επαγγελματίες και συγκεκριμένα από τις 7 μέχρι 9.30 και μετά από τις 3 μέχρι 5.30.

Τα οικονομικά των ΟΤΑ και το πλαίσιο λειτουργίας τους
Στην εισήγηση του ο κ. Χιονίδης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι πρόσφατα έγινε μια συνάντηση στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ όπου όλοι αποφάσισαν να πάρουν αποφάσεις ενόψει των εξελίξεων. Όπως ανέφερε, η αυτοδιοίκηση σήμερα έχει χάσει το 60% των θεσμοθετημένων πόρων της.
Από τους ΚΑΠ που έπρεπε ο δήμος Κατερίνης με βάση το τέλος του 2009 έπρεπε να έχει 1,6 εκ ευρώ και έχουν πάρει λιγότερο από 750 χιλιάδες ευρώ. Σε ότι αφορά τη ΣΑΤΑ θα έπρεπε να λάβουν 5 εκ ευρώ. Πέρυσι 900 χιλιάδες και σήμερα μέχρι τώρα μηδέν.
"Θεωρούμε ότι συνεισφέρουμε και εμείς όπως κάνουμε συστηματικά, αλλά δεν μπορεί να γίνεται αυτή η πρόκληση και απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει λιγότερο από το 2,5% του ΑΕΠ το υπόλοιπο κράτος έχει το 97,5% και πλέον. Η αυτοδιοίκηση συνεισφέρει στο χρέος μόνο 0,7%.
Αντιστοίχως επί του ΑΕΠ η Ελλάδα δεν ξέρει πόσα ακριβώς χρωστά, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρωστά το 30%. Είναι αυτονόητο ότι υπάρχει ένας κανόνας λειτουργίας στην κοινωνία μια αυτοδιοίκησης που δουλεύει συστηματικά. Όλα τα χρέη των δήμων της χώρας είναι το 20% των χρεών του ΟΣΕ.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η αυτοδιοίκηση έχει το ρόλο της και αυτό τον ρόλο προσπαθούν να του δώσουν ένα συντριπτικό χτύπημα για διάφορους σκοπούς. Στο συνέδριο της Κομοτηνής είχαμε τονίσει ότι θα πρέπει η Τ.Α. να φτάσει τουλάχιστον στα 2/3 του μέσου όρου της Ευρώπης των 27.
Ο μεγάλος στόχος είναι να αποκτήσει την αξιοπιστία της η Τ.Α . και υπάρχουν λύσεις. Η αυτοδιοίκηση ποτέ δεν αποτέλεσε μέρος του προβλήματος, αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για τη λύση".
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος Κατερίνης, "ξεκινάμε και δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για τα σχολεία, για πετρέλαιο και τα λειτουργικά. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να πάρει αυτό που της αξίζει και να μπορέσει η Ελλάδα να κάνει ένα βήμα μπροστά.
Σας καλώ σε αγωνιστική επαγρύπνηση, να συγκλίνουν οι θέσεις, να καταθέσουμε προτάσεις και να πάμε δυναμικά στο συνέδριο στις 31 Αυγούστου. Νομίζω ότι όλοι είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε να κάνουμε εκπτώσεις στη ζωή μας".
"Σπάταλο κράτος"
Από την πλευρά του ο κ. Μηλιώτης εξέφρασε τη συμφωνία του σχεδόν σε όλα αυτά που είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε.
"Από χρόνια περίμενα αυτό το σπάταλο κράτος να μας οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση, στον γκρεμό. Αυτή τη στιγμή χτυπάμε το κράτος, αλλά δεν ξέρουμε αν έχει και αν μπορεί να προσφέρει. Κράτος που 50 χιλιάδες πεθαμένοι έπαιρναν σύνταξη, πόση σοβαρότητα μπορεί να έχει και αξιοπιστία;
Κάποιοι υπηρέτησαν την αυτοδιοίκηση πολλά χρόνια και θα πρέπει να κάνουν σκληρή κριτική, γιατί δεν υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα του δήμου όπως έπρεπε". Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά υπάρχει "μαγαζί στον πεζόδρομο με 4 εκ ευρώ ενοίκιο και δεν πληρώνει το νερό και τα δημοτικά τέλη".
"Τα έσοδα δεν τα εισπράξαμε αλλά πρέπει τώρα αυτό να γίνει. Δεν πρέπει να χαριζόμαστε, άλλο κοινωνική προσφορά σε αυτόν που δεν έχει και άλλο σε αυτόν που έχει" είπε ο κ. Μηλιώτης.
Ανοιχτή σ την Κοινωνία η Τ. Αυτοδιοίκηση
Στην τοποθέτηση του ο κ. Μάντζιος υπογράμμισε ότι το καθοριστικό σημείο που θα κρίνει τα πράγματα στην ΤΑ θα είναι η εφαρμογή του μνημονίου.
"Σήμερα δικαιωθήκαμε και βλέπω ότι και άλλοι χώροι βλέπουν το αδιέξοδο. Υπάρχουν κυβερνήσεις, κόμματα που άσκησαν την πολιτική αυτή, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι αυτοί που σας υποστήριζαν πολιτικά, είναι αυτοί που υποστηρίζετε πολιτικά.
Ας αφήσουμε λοιπόν ένα κράτος απρόσωπο. Πρέπει να είστε ειλικρινείς, είναι ευκαιρία αν θέλετε το μνημόνιο να λύσει αυτά τα προβλήματα, να ανοίξει τα μάτια όλων των πολιτών και των πολιτικών που θέλουν την αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι η Τρόικα πρέπει να "ρουφάει" από την Ελλάδα κάθε χρόνο 18 δις.
Εμείς δεν θεωρούμε ότι η ΤΑ είναι κάτι έξω από μας αλλά είναι πυλώνας της δημοκρατίας και θα πρέπει να μείνει όπως είναι. Να είναι ανοιχτή στην κοινωνία και στα προβλήματα των πολιτών. Εμείς πρέπει να πείσουμε τον κόσμο να υπερασπιστεί την Τ.Α. και εδώ η δημοτική αρχή φαίνεται ότι δεν σέβεται το άνοιγμα της ΤΑ στην κοινωνία".
Αναφερόμενος στην δημοτική αρχή ο κ. Μάντζιος τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο στους πολίτες να δουν το δήμαρχο για προβλήματα που τους απασχολούν και ανέφερε ως παράδειγμα τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου στον Κορινό, οι οποίοι προσπαθούσαν να συναντήσουν τον δήμαρχο και το κατάφεραν με τη μεσολάβηση βουλευτή.
"Αυτό είναι ένα παράδειγμα ότι ο δήμος δεν είναι ανοιχτός στην κοινωνία και στα προβλήματα των πολιτών" τόνισε ο κ. Μάντζιος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του δημάρχου που τον διέκοψε λέγοντας χαρακτηριστικά "πρέπει να ντρέπεσαι και μόνο που τα λες αυτά".
Συνεχίζοντας ο κ. Μάντζιος επεσήμανε ότι δεν ελπίζει σε τίποτα από τις δυο παρατάξεις που κυβερνούν τη χώρα μας.
Απαντώντας στα όσα του επέρριψε ο κ. Μάντζιος ο δήμαρχος Κατερίνης τόνισε χαρακτηριστικά ότι μερικοί έχουν μπερδέψει τους ρόλους τους. "Εδώ είμαστε στο δήμο, δεν μπορώ να ανεχτώ ότι δήθεν ζητήθηκε ραντεβού και κλείστηκε μέσω του βουλευτού.
Δεν έγινε κανένα ραντεβού και δεν μεσολάβησε κανένας βουλευτής Όποιος θέλει τον δήμαρχο τον βρίσκει. Πρέπει να ντρέπεται όποιος λέει τέτοια ψέματα" κατέληξε ο κ. Χιονίδης.
Ζοφερό το μέλλον της Τ.Α. με το υπάρχον πολιτικό σύστημα
Στην τοποθέτηση του ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ανανιάδης υπογράμμισε ότι αυτοί οι άνθρωποι που καλούν για κινητοποιήσεις είναι οι ίδιοι που χειροκροτούσαν για τον Καλλικράτη και που ακολουθούν μια φορομπηχτική πολιτική στα λαϊκά στρώματα.
"Εδώ και 2 χρόνια το λέμε ότι λαμβάνοντας μεγαλύτερες αρμοδιότητες χωρίς λεφτά που δεν διεκδικούνται, αντικειμενικά ή θα το κλείναμε ή θα βάζαμε περισσότερους φόρους στα λαϊκά στρώματα. Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι δεν ευθύνεται ο λαός για αυτή την κατάντια.
Το μέλλον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αν συνεχίσουμε μέσα σε αυτό το πολιτικό σύστημα είναι ζοφερό . Θα μπαίνουμε στη λογική της εκποίησης , αλλά και των δανείων που έχουμε ήδη μπει και παρόλα αυτά θα συνεχίσουμε να χρωστάμε".
Διεκδικήσεις και προτάσεις
Για μεθοδευμένη προσπάθεια μετακίνησης των προβλημάτων όχι μόνο των οικονομικών στους δήμους, έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος κ. Σατραζέμης.
"Ως μια εισήγηση που θα μπορούσε να είχε γίνει από ένα βολεμένο συνδικαλιστή" χαρακτήρισε την εισήγηση του δημάρχου ο κ. Φωτιάδης ο οποίος είπε δεν είχε ίχνος αυτοκριτικής λέγοντας πως θα ψηφίσει παρών στο θέμα. Ο κ. Γκούνας τόνισε ότι ο δήμος είναι επιχείρηση και οδεύει προς κλείσιμο, λέγοντας ακόμη πως ο Καλλικράτης απέτυχε και θα διαλυθεί οδηγώντας σε ένα νέο μοντέλο μεγαλύτερων δήμων.
Ακόμη πρόσθεσε πως το ζητούμενο είναι να κατατεθούν προτάσεις για την έξοδο από τα προβλήματα για το τι θα κάνουν από εδώ και πέρα. Ο κ. Μαλτζάρης είπε ότι η σημερινή κουβέντα είναι μια άσκηση εκτόνωσης των δημοτικών συμβούλων να πει ο καθένας την άποψη του να νιώσουν όλοι ότι κάτι είπαν.
"Με λύπη μου διαπιστώνω ότι μετά την τοποθέτηση του κ. Μάντζιου δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε ποτέ σε τίποτα" είπε ο κ. Μαλτζάρης.
Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο κ. Νατσιός αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του προέδρου κ. Λιακόπουλου του είπε χαρακτηριστικά ότι λειτουργεί ως "πρόεδρος δικαστηρίου και όχι δημοτικού συμβουλίου" προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου που του ζήτησε να ανακαλέσει γιατί προχώρησε σε προσωπικό χαρακτηρισμό.
Ο κ. Λιακόπουλος διέκοψε τη συνεδρίαση για 5 λεπτά . Στη συνέχεια της συνεδρίασης ο κ. Νατσιός αναφερόμενος στο θέμα τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να γίνεται περισσότερη συζήτηση για τα προβλήματα της κοινωνίας. "Η οικονομική κρίση παρασύρει όλους τους τομείς και την αυτοδιοίκηση" τόνισε ο κ. Μπουσνάκης.
Όπως είπε δεν μπορούν να πιέσουν για να πάρουν τα οφειλόμενα όταν οι πολίτες έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις και τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης. Να προχωρήσουμε σε ένα κοινό ψήφισμα και μια κοινή πρόταξη πρότεινε ο κ. Παπαζιώγας, ενώ ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η τελευταία χρηματοδότηση ήταν το 2009.
"Η κατάσταση του δήμου πρέπει να μας απασχολήσει όλους" τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου και πρόσθεσε ότι οι δήμοι δεν οδήγησαν το κράτος στη σημερινή κατάσταση και θα πρέπει να δώσουν δυναμικό παρών και αγώνα για να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται.
Απαντώντας τέλος σε αυτά που ειπώθηκαν για το πετρέλαιο σε παιδικούς σταθμούς είπε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ούτε στη θέρμανση, ούτε στη σίτιση. Ομοίως και στο κολυμβητήριο στο οποίο θα υπάρχει θέρμανση.
Ο κ. Παπαζήσης αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου του Κορινού η οποία έγινε με τον κ. Γιουμίδη.
Τέλος ο κ. Γιουμίδης ανέφερε την πρόταση που κατέθεσε δήμαρχος στη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη για το πάγωμα των κατασχέσεων των δήμων για 2 χρόνια.