ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Με επιτυχία οι εργασίες του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αγροτών


Παραβρέθηκε η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαφτάρη έγινε το βράδι της περασμένης Παρασκευή η έναρξη του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών στο Ελατοχώρι.
Παραβρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περ. Κεν. Μακεδονίας κ. Δημ. Ευθυμιάδης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πιερίας κ. Σ. Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σ. Χιονίδης, που απεύθυναν χαιρετισμό.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου μαζί με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Βασ. Γιαννόπουλο και τον πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας κ. Δημ. Δαλαμήτρα.
Νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής μίλησε στο Συνέδριο ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ Δημ. Μελάς.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν 20 πετυχημένες ιστορίες Νέων Αγροτών, που πίστεψαν και υλοποίησαν την ιδέα της επιστροφής στην περιφέρεια και της επαγγελματικής ενασχόλησης με τη γεωργία.
Με αφορμή τη εκδήλωση με τους 20 "Πρωταθλητές" των Νέων Αγροτών, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής, Αθανάσιος Τσαυτάρης έκανε λόγο για πετυχημένη δραστηριότητα ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη εποχή.

Η επιστροφή κι άλλων νέων ανθρώπων στη γεωργία αποτελεί σημαντική προτεραιότητα του Υπουργείου μας. Η σημερινή εκδήλωση αποδεικνύει και δημιουργεί στην κοινωνία την πεποίθηση ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο για την αναστήλωση της εθνικής οικονομίας.
Ενδεικτικό της αλλαγής νοοτροπίας είναι η στροφή των νέων ανθρώπων στη γεωργία, γεγονός που αποδεικνύεται από την άνοδο των βάσεων στις Σχολές Γεωπονικής, Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής".
Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών
Ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γ. Παπαστάμκος χαιρέτισαν τις εργασίες του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νέων Αγροτών κατά την δεύτερη ημέρα των εργασιών στο Ελατοχώρι.
Στη διάρκεια των εργασιών της δεύτερης ημέρας η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθηγητή κ. Γιώργου Παπαστάμκου να εκπροσωπήσει αυτή τον δυναμισμό των Νέων Ελλήνων Αγροτών στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών.
Το Συνέδριο διοργανώνει ο κ. Παπαστάμκος, με συναδέλφους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Ευρωκοινοβούλιο, στις 6 Δεκεμβρίου2012, στις Βρυξέλλες.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διοργανώνει, επίσης, την απονομή ενός Ευρωπαϊκού βραβείου με τίτλο "Βραβείο για τον πλέον καινοτόμο νέο γεωργό". Το βραβείο θα απονεμηθεί επί τη βάσει των ακόλουθων κριτηρίων: χρήση νέας τεχνολογίας και νέων τεχνολογικών μεθόδων σε έναν γεωργικό τομέα ή σε μια περιοχή, μεταφορά καινοτομίας και βιωσιμότητα καινοτομίας
Ο αναπληρωτής Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
Στην εισήγησή του ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης για τον πρωτογενή τομέα, όπως διατυπώνονται στη διακήρυξη της προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν.
Σημείωσε ότι πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι να στηριχθούν οι νέοι που αποφασίζουν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο και τον πρωτογενή τομέα λέγοντας πως η ταφόπλακα στο όνειρο διορισμού στο δημόσιο και τα προβλήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα που δημιούργησε η κρίση δείχνουν μια αυξητική τάση στην επιστροφή τους στην περιφέρεια.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Χαρακόπουλος είπε πως το μέλλον της ελληνικής γεωργίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον της χώρα και το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί είναι να εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης της Ε.Ε. προς τη χώρα μας και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Η χώρα και η κυβέρνηση, είπε ο κ. Χαρακόπουλος, κάνουν τιτάνια πραγματικά προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή. Εσείς, είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός εκ των πραγμάτων είστε το αύριο της ελληνικής γεωργίας, εκπροσωπείτε την ελπίδα για την ανάταξη του γεωργικού τομέα, που χρειάζεται νέους ανθρώπους, νέες ιδέες, καινοτόμες πρακτικές.
Η ΚΑΠ, είπε ο κ. Χαρακόπουλος είναι η μεγάλη μας πρόκληση το επόμενο διάστημα και πρέπει να ανταποκριθούμε στη μεγάλη αυτή πρόκληση για να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
Το προηγούμενο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, είπε χαρακτηριστικά, αποδείχθηκε σαθρό, και θα πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είπε κλείνοντας ο κ. Χαρακόπουλος, προσβλέπει στη συνεργασία με τους Νέους Αγρότες και θα δεχθεί με ιδιαίτερη χαρά τις προτάσεις για την γεωργία του αύριο.
Ο κ. Παπαστάμκος
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργος Παπαστάκμος έκανε ειδική αναφορά στην ΚΑΠ σημειώνοντας τη συμβολή στην προσπάθεια αυτή των νέων αγροτών, ζητώντας μάλιστα τις προτάσεις τους. Χαρακτήρισε κορυφαία πρόκληση για την Ε.Ε. την νέα ΚΑΠ και σημείωσε πως "έχουμε ταχθεί υπέρ μιας ισχυρής αγροτικής πολιτικής στην Ευρώπη, γιατί Ευρώπη χωρίς την ύπαιθρο δεν νοείται και Ελλάδα χωρίς την ύπαιθρο επίσης δεν νοείται".
Η Ελλάδα, είπε ο κ. Παπαστάμκος, υπέστη δεινά από την κομματοκεντρική πολιτική των προηγουμένων ετών και αυτό δεν πρέπει να συμβεί ξανά. Σύμμαχο έχουμε το γεγονός ότι αρχίζει να γίνεται αντίληψη και στην Ε.Ε. η σημασία της ανάπτυξης της γεωργίας.
Στο κανονιστικό πλαίσιο που διαμορφώνεται αυτό το διάστημα έχουν υποβληθεί ήδη 6.500 τροπολογίες, τόνισε ο κ. Παπαστάμκος, σημειώνοντας πως πολλές φορές πίσω από κάθε μια από αυτές τις προτάσεις κρύβονται "συμφέροντα".
Το αισιόδοξο, είπε, είναι πως η γεωργία έχει μέλλον. Το λέω βασίμως αρκεί να παρατηρήσει κανείς τις δημογραφικές τάσεις και την μεταβολή σε καταναλωτικά πρότυπα σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι το 99,9% των καταναλωτών βρίσκονται εκτός Ελλάδος, είπε χαρακτηριστικά.
Με την νέα ΚΑΠ είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπαστάμκος, έτσι όπως είναι σήμερα διαμορφωμένη η Ελλάδα έχει μέλλον. Θα έχουμε μικρή απώλεια πόρων που δεν θα ξεπεράσει σε ύψος τα πρόστιμα που έχει πληρώσει η Ελλάδα στο παρελθόν για κακές πολιτικές εκτιμήσεις ή λάθη διαχείρισης. Αυτό που έχουμε να κάνουμε εμείς, είπε, είναι να δούμε τι μοντέλο θέλουμε να οικοδομήσουμε και να το κάνουμε συμβατό με τη διαμορφούμενη ΚΑΠ στην Ε.Ε.
Στο παρελθόν είπε, εστιάσαμε στη συγκυριακή μικροεστιακή διαχείριση. Αυτό πρέπει να σταματήσει γιατί η γεωργία πραγματικά αποτελεί τον πιο ασφαλή μοχλό εξόδου της χώρας μας από την κρίση. Πρέπει να επενδύσουμε στη γεωργία για να πετύχουμε.
Η επένδυση της Ελλάδας στην ύπαιθρο, είναι κρίσιμο παράγοντας. Δεν το πράξαμε ως τώρα και αυτό αποδεικνύεται ότι σήμερα υπάρχουν ανεκμετάλλευτα 2,2 δις ευρώ για αγροτική ανάπτυξη και μάλιστα για την περίοδο που διανύουμε 2012-2014.
Κλείνοντας ο κ. Παπαστάμκος αναφέρθηκε στα θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών, σημειώνοντας πως στην Ελλάδα υπάρχουν αθλητικά ή μουσικά σχολεία αλλά όχι γεωργικά.
Σημείωσε πως αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας η εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων αγροτών, και έκλεισε συνοψίζοντας τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να περιλαμβάνει η Εθνική Στρατηγική για τη Γεωργία λέγοντας πως θα πρέπει να συναντά αυτή:
Τη μέγιστη κοινωνική συναίνεση στη διαμόρφωση της αγροτικής πολιτικής, να συμβάλλει στην ανάταξη του γεωργικού τομέα να θέτει τη γεωργία στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων της χώρας μας.
Τις ομιλίες του κ. Χαρακόπουλου και του κ. Παπαστάμκου παρακολούθησαν ο βουλευτής Πιερίας Γ. Κωνσταντόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σ. Μαυρίδου και ο δήμαρχος Κατερίνης Σ. Χιονίδης.