ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ανανεωμένο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» για το 2012


Σε αλλαγές στους όρους του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για το 2012, με στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να υποβάλουν αίτηση για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους. Οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα κατατίθενται διαρκώς έως την εξάντληση των πόρων ανά περιφέρεια.  Οι αλλαγές στο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» είναι υπέρ των δυνητικά ωφελούμενων που έχουν χαμηλότερο εισόδημα και αφορούν στα εξής:

  • Δημιουργία νέας εισοδηματικής κατηγορίας κινήτρων που αφορά ωφελούμενους των οποίων το ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά τις €12.000 ή το οικογενειακό τις €20.000, με επιχορήγηση 70% και άτοκο δάνειο 30% του προϋπολογισμού
  • Άρση των περιορισμών σχετικά με α) κτίρια πριν το 1990, β) κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία, και γ) μία αίτηση ανά πολίτη
  • Δυνατότητα να μπουν και κενές κατοικίες αρκεί να χρησιμοποιούνταν ως κατοικία κάποια στιγμή κατά τα τρία τελευταία χρόνια
  • Δυνατότητα για 5/6ετές δάνειο, αντί για 4ετές, προκειμένου να αυξηθεί η εγκρισιμότητα δανείων
  • Αύξηση της προκαταβολής από 30% σε 40% του Π/Υ της κάθε αίτησης
  • Πρόβλεψη δαπάνης για αμοιβή συμβούλου έργου, έως €250 (χωρίς ΦΠΑ) ανά διαμέρισμα και έως €800 (χωρίς ΦΠΑ) για πολυκατοικία

Συχνές ερωτήσεις  – απαντήσεις για το ανανεωμένο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

Τι είναι το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»;

Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα που παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του.

Ποιες κατοικίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν;

Επιλέξιμες κατοικίες είναι το σύνολο των μονοκατοικιών, πολυκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων (χωρίς επιπλέον προϋπόθεση) που ικανοποιούν αποκλειστικά τα ακόλουθα κριτήρια:
  • Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των €2.100/τ.μ.
  • Έχουν καταταγεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό ιδιοκτησιών ανά πολίτη, ενώ στις πολυκατοικίες όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν με ίδια κεφάλαια. Επίσης, εντάσσονται κενά διαμερίσματα που κατοικούνταν εντός των τελευταίων τριών ετών.

Ποιος μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα – με ποια κίνητρα;

Προβλέπεται δυνατότητα λήψης 4/5/6ετούς δανείου, με ή χωρίς εγγυητή, χωρίς προσημείωση ακινήτου, δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής του δανείου χωρίς επιβαρύνσεις, καθώς και εξόφληση των προμηθευτών/ αναδόχων μέσω της τράπεζας χωρίς την εμπλοκή του πολίτη. Με την υπαγωγή στο πρόγραμμα παρέχεται προκαταβολή 40% του προϋπολογισμού της αίτησης.
Για την ένταξη στο Πρόγραμμα απαιτείται η διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων (πριν και μετά τις παρεμβάσεις), το κόστος των οποίων καλύπτεται κατά 100% από το Πρόγραμμα, μετά την επιτυχή υλοποίηση του έργου.
Επιπλέον, καλύπτεται δαπάνη για αμοιβή συμβούλου έργου, έως €250 χωρίς Φ.Π.Α.

Για ποιες εργασίες μπορεί να χρηματοδοτηθεί ο δικαιούχος;

Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται από τις παρεμβάσεις του προγράμματος πρέπει να αντιστοιχεί σε αναβάθμιση μιας ενεργειακής κατηγορίας ή στο 30% της ενεργειακής κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς.
Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν σε:
  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής (συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες εργασίες όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη πχ. αντικατάσταση κεραμιδιών κ.λπ.)
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (συμπ. εξώπορτα κτηρίου, κουφώματα κλιμακοστασίου, παντζούρια, ρολά, τέντες κ.λπ.)
  • Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (συμπ. αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κ.λπ.)
Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων δεν απαιτείται αδειοδότηση, ούτε καν έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων.
Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. (που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα €15.000 ανά ιδιοκτησία.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ένας πολίτης με οικογενειακό εισόδημα €35.000 για εργασίες προϋπολογισμού €10.000, συνάπτει 5ετες δάνειο τον Ιούνιο 2012 ύψους €6.500 και λαμβάνει επιχορήγηση τo υπόλοιπο ποσό €3.500. Η δόση του δανείου του είναι περίπου €110, ενώ οι τόκοι που θα επιβαρυνθεί για την περίοδο 1/1/2016 -1/7/2017 είναι περίπου €80. Επιπλέον, του καλύπτεται το κόστος που πληρώνει για την ενεργειακή επιθεώρηση και αμείβεται ο σύμβουλος έργου του.

Βήματα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα

  1. Προέγκριση δανείου (υποκατάστημα τράπεζας) – πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση
  2. Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών
  3. Υπαγωγή αίτησης ενδιαφερόμενου – υπογραφή δανειακής σύμβασης – εκταμίευση προκαταβολής
  4. Υλοποίηση παρεμβάσεων – δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση
  5. Προσκόμιση δικαιολογητικών – εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού του δανείου και της επιχορήγησης
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο http://exoikonomisi.ypeka.gr ή στο τηλ. 210-9797400.

Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, ικανοποιητική κρίνεται η εξέλιξη του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», από την πρώτη απόφαση υπαγωγής που έχει εκδοθεί τον Ιούλιο 2011 έως σήμερα, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας. Τα νούμερα, όμως, μιλούν ξεκάθαρα: Από τις 47.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στις τράπεζες, οι μισές περίπου έχουν λάβει προέγκριση δανείου, ενώ για μόλις 10.000 και κάτι δικαιούχους με προέγκριση δανείου έχουν εκδοθεί αποφάσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Επίσης, αναφορικά με τις εκταμιεύσεις, 4.400 έχουν λάβει προκαταβολή δανείου ενώ 1.800 δικαιούχοι έχουν προχωρήσει σε ολική εκταμίευση.