ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ποιοι είναι οι 33 φοροφυγάδες Βουλευτές και Υπουργοί;


Πότε επιτέλους θα ολοκληρωθούν οι περιβόητοι έλεγχοι του ΣΔΟΕ; Από το περασμένο καλοκαίρι που αποκαλύφθηκε η φοροδιαφυγή τους ακόμα οι έλεγχοι είναι σε εξέλιξη….

Μετά την χθεσινή παρέμβαση του αρμόδιου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορικά με τη λίστα των 33 νυνκαι πρώην βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου από έλεγχο που διενήργησε το ΣΔΟΕ εμφανίζουν παράνομο πλουτισμό, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας με έγγραφο του που απέστειλε στη Βουλή γνωστοποίησε ότι 32 υποθέσεις πολιτικών προσώπων ελέγχονται αυτό το διάστημα από το ΣΔΟΕ.

Όπως αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός, κατά το χρονικό αυτό διάστημα,΄΄Ελέγχονται (και οι έλεγχοι αυτοί είναι σε εξέλιξη) τριάντα δύο (32) υποθέσεις πολιτικών προσώπων, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των προσώπων που ελέγχονται δεν είναι κλειστός και σταθερός, αλλά μεταβάλλεται προϊόντος του χρόνου.

«Το ΣΔΟΕ ελέγχει εκτός των άλλων και πολιτικούς, στελέχη οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιους λειτουργούς, πρώην και νυν», επιβεβαιώνεται επίσημα από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών στο έγγραφο που διαβιβάστηκε, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ζήτησε διευκρινήσεις για την αντικατάσταση του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννη Διώτη, καθώς σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες είχαν ξεκινήσει και έλεγχοι σε πολιτικά πρόσωπα. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ έχουν προκύψει ερωτηματικά για πέντε εν ενεργεία βουλευτές, οι οποίοι λέγεται μετ' επιτάσεως ότι παράλληλα είναι και υπουργοί.

Εν τω μεταξύ χθες, ο αντιεισαγγελέας έδωσε συγκεκριμένα εντολή στους συναδέλφους του, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, να ερευνήσουν εάν όντως υπάρχει αυτή η λίστα με τα ονόματα των βουλευτών και στην περίπτωση που ισχύει να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα κατά παντός υπευθύνου για να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί και από ποιους τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δράση ή οποιοδήποτε άλλο έγκλημα το οποίο σχετίζεται με παράνομο πλουτισμό.

Παράλληλα ο αντιεισαγγελέας αναφέρει ότι αν διαπιστωθούν ποινικά κολάσιμες πράξεις που έχουν τελεστεί από υπουργούς τότε θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Τα στελέχη του ΣΔΟΕ ερεύνησαν περίπου 500 νυν και πρώην βουλευτές και από τους εκτεταμένους ελέγχους προέκυψαν διαφοροποιήσεις μεταξύ των ποσών που δηλώθηκαν και των εισοδημάτων τους σε 33 εν ενεργεία και πρώην βουλευτές, με αποτέλεσμα το ΣΔΟΕ να προχωρήσει στο άνοιγμα των τραπεζικών

Και ο αντιπρόεδρος της Βουλής ζητά την δημοσιοποίηση των ονομάτων των συναδέλφων του.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής, για τον Έλεγχο των Οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών, Θανάσης Νάκος, ανέλαβε πρωτοβουλία με αφορμή δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και με επιστολή του προς τον προϊστάμενο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) ζητά να γνωστοποιηθούν άμεσα στην Επιτροπή τα στοιχεία των νυν και πρώην βουλευτών που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για «περίεργο πλουτισμό».

Επιπλέον, ο κ. Νάκος κάνει γνωστό ότι έχει ήδη συγκαλέσει την Επιτροπή της οποίας προΐσταται, προκειμένου να συνεδριάσει με την τακτική της σύνθεση την ερχόμενη Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τη συνεδρίαση είναι και αυτό της παραπάνω «λίστας» του ΣΔΟΕ, όπως ετέθη και με την επιστολή που απέστειλε στον κ. Νάκο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μέλος της Επιτροπής κ. Δημήτριος Παπαδημούλης.