ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

700 προνήπια στην Κατερίνη εκτός νηπιαγωγείων που αδυνατούν τα νηπιαγωγεία να εγγράψουν. Χωρίς προβλήματα ξεκινά η σχολική χρονιά για τη Β/Θμια Εκπαίδευση


Στα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Πιερία, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς των μαθητών, αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου και αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς την ερχόμενη εβδομάδα οι πρόεδροι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του δήμου Κατερίνης και μέλη των διοικητικών συμβουλίων των δυο συλλόγων.
Η φετινή χρονιά φαίνεται πως ξεκινά με καλύτερες προϋποθέσεις καθώς τα βιβλία για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι ήδη στα σχολεία, ενώ δεν θα υπάρχουν και κενά στα μαθήματα.
Ωστόσο προβλήματα υπάρχουν σε ότι αφορά το κτιριακό, ενώ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το βασικότερο πρόβλημα είναι η αδυναμία των νηπιαγωγείων να δεχθούν προνήπια με αποτέλεσμα 700 παιδάκια στην Κατερίνη να μένουν εκτός νηπιαγωγείων.

Δύσκολη χρονιά για όλους
Όπως επεσήμανε η κα Χαϊλατζίδου Δροσούλα, πρόεδρος συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πιερίας η συνεργασία όλων των παραγόντων της εκπαίδευσης είναι όχι μόνο απαραίτητη, αλλά και αναγκαία αφού στο κέντρο όλων των προσπαθειών είναι ο μαθητής. Όπως υπογράμμισε φέτος ξεκινά μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλους καθώς οι πολιτικές της κυβέρνησης όχι μόνο δημιούργησαν προβλήματα αλλά διαλύουν και τη δημόσια δωρεάν παιδεία.
Πιστεύουμε ότι η παιδεία πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα γιατί αυτό είναι πραγματικά επένδυση για την κοινωνία, επένδυση για την ανάπτυξη της χώρας. Δυστυχώς βλέπουμε το αντίθετο".
Στην Πιερία
Σε ότι αφορά το νομό Πιερίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με την έναρξη της χρονιάς, όπως είπε η κα Χαϊλατζίδου, υπάρχει ευτυχώς αρχικά εκείνο το προσωπικό για να αρχίσουν χωρίς πολλά προβλήματα τα σχολεία.
Πρόβλημα υπάρχει με τους αναπληρωτές ΕΣΠΑ που κάθε χρόνο προσλαμβάνονται αργότερα με συμβάσεις απλές και όχι με μόνιμη σταθερή εργασία. Αναπληρωτές που πέρυσι πήγαν στα σχολεία και έμειναν πάρα πολλούς μήνες απλήρωτοι και κατάφεραν να πληρωθούν μετά από επίσχεση εργασίας και κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα.
Αυτοί ακόμη δεν έχουν έλθει και αναμένεται οι διορισμοί να γίνουν τις επόμενες ήμερες.
Σε ότι αφορά την κτιριακή υποδομή η πρόεδρος χαρακτήρισε την κατάσταση "απαράδεκτη". Όπως συμπλήρωσε στην προσπάθεια που έγινε να λειτουργήσει η πρωινή βάρδια, έγιναν τρομακτικές παρεμβάσεις στα κτίρια οι οποίες δημιούργησαν δραστική μείωση του αύλειου χώρου και των τάξεων.
Αυτό όπως είπε ισχύει και για τα δημοτικά σχολεία αλλά και για τα νηπιαγωγεία τα οποία αδυνατούν να εγγράψουν προνήπια παρόλο που όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η προσχολική αγωγή για τους μαθητές.
Το ένα τρίτο μόνο των προνηπίων πηγαίνει σε σχολεία. Υπάρχουν 700 προνήπια στην Κατερίνη τα οποία δεν μπορούν να τα πάρουν στα δημόσια νηπιαγωγεία.
Άδειο το ταμείο της σχολικής επιτροπής
Η δεύτερη δόση του 2012 δεν έχει έλθει όπως και η τρίτη, οι ανάγκες των σχολείων σε πετρέλαιο θέρμανσης, σε αναλώσιμα, σε προσλήψεις για καθαρίστριες και λειτουργικά έξοδα δεν θα μπορέσουν να καλυφτούν.
Επιπλέον αναφέρθηκε στη μείωση των μισθών των εκπαιδευτικών και κάθε είδους περικοπές που οδηγούν όπως υπογράμμισε τους εκπαιδευτικούς όπως και όλους τους εργαζόμενους σε αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.
Οι γονείς συμβάλλουν στην κάλυψη των δαπανών
Από την πλευρά του ο κ. Καπέτας Ιωάννης πρόεδρος της ένωσης συλλόγων γονέων κηδεμόνων σχολείων του δήμου Κατερίνης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι αλλαγές που επιχειρούνται συνεχώς στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης μεταβάλλουν το πραγματικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Καπέτας στο χώρο της δημόσιας παιδείας έχει δημιουργηθεί μια ένα κατάσταση εξαιτίας της εφαρμογής του Καλλικράτη, της μεταβίβασης πολλών αρμοδιοτήτων με την ίδρυση και συντήρηση των σχολικών κτιρίων, την κατάργηση οργανισμών, της πραγματικής μείωσης του αριθμού των υφιστάμενων σχολικών μονάδων, του αριθμού των απασχολούμενων εκπαιδευτικών, καθώς και της υποχρηματοδότησης της δημόσιας παιδείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο σύλλογος διεκδικεί την αύξηση των πόρων για την παιδεία, εκφράζει την αντίθεση του στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, διεκδικεί την ίδρυση νέων σχολείων, επίσης η καθιέρωση ενός γεύματος για όλους τους μαθητές όλων των σχολικών μονάδων, καθώς και την αξιοποίηση το χώρου του παλαιού νοσοκομείου Κατερίνης για την κατασκευή σχολικών μονάδων και την ίδρυση διαθεματικού πάρκου.
Σχολεία ανοιχτά με ποιοτική εκπαίδευση
Ο κ. Σιαμάγκας πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πιερίας, τόνισε ότι ο σκοπός της συνεργασίας είναι να υπάρχει μια θετική δυναμική να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά και να παρέχεται στους μαθητές ποιοτική εκπαίδευση με άρτια υλικοτεχνική υποδομή και κτιριακή υποδοχή.
Σκοπός μας είναι να προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα που πάντα θα υπάρχουν να τα προλαβαίνουμε και να δίνουμε λύσεις".
Σε ότι αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπως είπε ο κ. Σιαμαγκας αυτή τη χρονιά τα βιβλία θα περιμένουν τους μαθητές καθώς έχουν έλθει, ενώ και οι εκπαιδευτικοί είναι στις θέσεις τους χωρίς να υπάρχουν κενά.
Όπως υπογράμμισε σε περιόδους κρίσης αυτό που πρέπει αν προστατεύεται είναι η δημόσια παιδεία και η δημόσια υγεία και για αυτό θα παλέψουν.
Στις διεκδικήσεις του κλάδου είναι και το θέμα της υποχρηματοδότησης των επιτροπών για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, ενώ σε ότι αφορά την κτιριακή υποδομή υπάρχουν προβλήματα ενώ υπάρχουν και σχολεία χωρίς αίθουσες πολλαπλών χρήσεων που είναι απαραίτητες για τους μαθητές.
Δωρεάν τα εξέταστρα για τους μαθητές στο νοσοκομείο
Το μέλος του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Φάνη Ζιώγα αναφέρθηκε στη συνάντηση που έγινε με τον διοικητή του νοσοκομείου Κατερίνης αναφορικά με τα ατομικά δελτία υγείας των μαθητών για τα οποία οι οικογένειες των μαθητών πλήρωναν για τις εξετάσεις.
Όπως τους ανακοίνωσε ο κ. Φαρμάκης οι εξετάσεις των μαθητών στο νοσοκομείο και στα δυο κέντρα υγείας Αιγινίου και Λιτοχώρου θα γίνονται δωρεάν.
Επιπλέον τέθηκε και το θέμα των υποψηφίων των στρατιωτικών σχολών οι οποίοι δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις και δίνουν τα ποσό των 60 ευρώ για εξέταστρα για τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Όπως ανέφερε η κα Ζιώγα πήραν τη διαβεβαίωση ότι αυτή τη φορά δεν θα πληρώσουν οι υποψήφιοι το ποσό αυτό.
Μεγάλες μειώσεις στους μισθούς, μεγάλες επιπτώσεις
Ο γραμματέας του συλλόγου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Κομπατσιάρης αναφέρθηκε στα μισθολογικά των εκπαιδευτικών όπου επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια ο εκπαιδευτικός έχει υποστεί μια μείωση του μισθού που καθίστα σχεδόν αδύνατη την παρακολούθηση της επιστημονικότητας της γνώσης λόγω της οικονομικής δυσχέρειας στην οποία βρίσκεται.
Όπως υπογράμμισε ο εκπαιδευτικός έχει μπει στο στόχαστρο από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που προσπαθούν να τις αναγάγουν σε κανόνα των εκπαιδευτικών και επιπλέον έχουν μπει στο στόχαστρο των απολύσεων μαζί με τους 150 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.
700 προνήπια εκτός νηπιαγωγείων
Το μέλος του Δ.Σ. των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Φρ. Βάσσου συμφώνησε με τη πρόεδρο ότι υπάρχει μεγάλο κτιριακό πρόβλημα στην Κατερίνη και τόνισε ότι με τη ίδρυση των τριών νέων δημοτικών σχολείων θα λυθούν τα προβλήματα σε μεγάλο ποσοστό.
Όλοι γνωρίζουμε ότι πριν από 2 χρόνια έγιναν μεγάλοι αγώνες όταν ανακοινώθηκε η συγχώνευση 21 δημοτικών σχολείων και τελικά έκλεισαν μόνο 3 σχολεία που θέλανε οι ίδιοι οι γονείς αλλά δυστυχώς έκλεισαν πολλά νηπιαγωγεία.
Φέτος επαναλειτουργούν τρία νηπιαγωγεία, των Αλωνίων, της Ράχης και της Εξοχής και νομίζω μένει μόνο το νηπιαγωγείο της Μ. Μηλιάς, πιθανών οι γονείς δεν έχουν αντιληφθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει πάλι το σχολείο τους".
Τέλος ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θωμάς Σακκελαρίου και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του νοσοκομείου Κατερίνης αναφέρθηκε στη λειτουργία τμήματος στήριξης των παιδιών που νοσηλεύονται στο παιδιατρικό τμήμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, με απώτερο σκοπό να υπάρχει ένα ευχάριστο περιβάλλον όπως είπε, αλλά και να λάβουν μέρος του παιδαγωγικού έργου που χάνουν λόγω της νοσηλείας τους, μετά από συνεργασία της διεύθυνσης του σχολείου και της προϊσταμένης της παιδιατρικής.
Σε ότι αφορά το θέμα της παιδείας, εξέφρασε τη προσωπική του άποψη ότι οποιαδήποτε στρέφεται σε ότι αφορά το χώρο της παιδείας, είναι σα να στρέφεται στην ίδια την κοινωνία.