ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα εγκύκλιος για το χαράτσι


Περιμένουν στην Εφορία τις νέες οδηγίες

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης χθες, το Υπουργείο Οικονομικών θα δίνει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα αποσύνδεσης του ειδικού τέλους ακινήτων από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό δε σημαίνει πως θα διαγράφεται το χρέος αλλά με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες θα περιορίζουν τον κίνδυνο να διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα λόγω μη εξόφλησης του τέλους ακινήτων.
Έπειτα από επικοινωνία που είχαμε με τη ΔΟΥ Κατερίνης, οι οδηγίες δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη και, εκτός απροόπτου, αναμένονται τις επόμενες ημέρες. 
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως το Υπουργείο Οικονομικών στέλνει εγκύκλιο στις εφορίες με τις εξής διευκρινίσεις:
- Πώς βγαίνει το χαράτσι από τον λογαριασμό. Αν ο υπόχρεος επιθυμεί να αποκοπεί το ειδικό τέλος ακινήτων από τον λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, υποβάλλει αίτηση στην Εφορία του, καταβάλλει την τρέχουσα και τις τυχόν ληξιπρόθεσμες δόσεις του έτους 2012, και το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη ?ΟΥ. Αν δεν μπορεί να ξεπληρώσει τα χρωστούμενα, προκειµένου να αποκοπεί το τέλος από τον λογαριασµό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύµατος θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 50 ευρώ ώστε να πραγµατοποιηθεί η βεβαίωση του υπόλοιπου ποσού στην αρµόδια ?ΟΥ.

- Αλλαγή παρόχου. Αντιμέτωποι με την καταβολή 50 ευρώ θα βρεθούν και όσοι φορολογούμενοι επιθυμούν να αλλάξουν πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος. Για να αλλάξουν πάροχο, εφόσον δεν έχουν εξοφλήσει το ειδικό τέλος ακινήτων, θα πρέπει νωρίτερα να καταβάλουν στην Εφορία τους την τρέχουσα και τυχόν προηγούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές ώστε να πάρουν τη σχετική βεβαίωση ή αλλιώς να καταβάλουν και πάλι (τα γνωστά) 50 ευρώ.

- Απαλλαγή ή μείωση. Ο προϊστάμενος της Εφορίας έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει είτε την πλήρη απαλλαγή του φορολογούμενου από την υποχρέωση πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων είτε τη μείωση του οφειλόμενου ποσού σε ειδικές περιπτώσεις, όπου αποδεικνύεται οικονομική αδυναμία εξόφλησης λόγω ανεργίας ή ατόμων με ειδικές ανάγκες, υποβάλλοντας αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Έως τώρα εκκρεμούν σε ολόκληρη τη χώρα αρκετές χιλιάδες αιτήσεις ειδικής ρύθμισης ή και απαλλαγής από το τέλος ακινήτων, οι οποίες όμως κατατέθηκαν από ειδικές κατηγορίες, όπως άνεργων, ατόμων με αναπηρία ή πολύτεκνων.