ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Με προβλήματα αρχίζει η φετινή σχολική χρονιά

Λέγεται πως η σχολική χρονιά που ξεκινά προβλέπεται ότι θα είναι η χειρότερη των τελευταίων  χρόνων. Σε κάποια σχολεία της Ελλάδας διαπιστώθηκε πως έχει κοπεί το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο. Τα ταμεία των Σχολικών Επιτροπών είναι άδεια.

Στην Πιερία από ό, τι φαίνεται μπορούμε να διατηρούμε κάποια μικρή αισιοδοξία. Τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Νομού, είναι έτοιμα  να υποδεχτούν τους μαθητές κι αυτή τη χρονιά, με τα βιβλία να τους περιμένουν εκεί… Αυτό δε σημαίνει βέβαια, πως δεν υπάρχουν ελλείψεις, που για να καλυφθούν, πρέπει να γεμίσουν τα ταμεία των Σχολικών Επιτροπών.
Η κυρία Χαϊλατζίδου Γνωσούλα, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, μας μεταφέρει την εικόνα κάποιων δημοτικών σχολείων της Κατερίνης. «Στο Νομό μας όλα τα σχολεία πια, λειτουργούν σε πρωινή βάρδια οπότε γίνανε διάφορες παρεμβάσεις σε κτίρια, για να στεγαστούν όλα τα παιδιά. Για να γίνει αυτό, κλείσαμε τουαλέτες για να δημιουργήσουμε καινούριες αίθουσες. Κλείσαμε διαδρόμους για τον ίδιο λόγο. Μέχρι και τουαλέτες κλείσαμε για να έχουμε χώρο διδασκαλίας. Μικρά γραφεία, αποθήκες, ό, τι ήταν δυνατόν να αλλάξει, άλλαξε για να χωρέσουν τα παιδιά. Στο 3ο  Δημοτικό που διδάσκω εγώ, έγιναν πολλά από τα παραπάνω και για να στεγάσουμε το νηπιαγωγείο κλείσαμε μέρος της αυλής. Είναι πολλά τα σχολεία με αντίστοιχα κι άλλα προβλήματα, όπως το 11ο, το 10ο, το 2ο. Τα περισσότερα προβλήματα γενικά, εντοπίζονται κυρίως στο Δήμο Κατερίνης.

Οι κτιριακές υποδομές και η έλλειψη σε υλικά που είναι απαραίτητα για την εκπαιδευτική διαδικασία, προβληματίζουν την κ. Χαϊλατζίδου. «Επειδή οι οικογένειες περνούν δύσκολες στιγμές δε θα επιτρέψουμε να πέσει το βάρος της λειτουργίας των σχολείων στην ελληνική οικογένεια. Έχουμε συζητήσει να μειώσουμε τις απαιτήσεις μας όσον αφορά εκείνα που πρέπει να αγοράσουν οι μαθητές όμως, αυτό θα δυσκολέψει και τη δουλειά του δασκάλου και των μαθητών. Όλα προχωράνε, οι επιστήμες προχωράνε και έτσι δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε καμία καινοτομία στην εκπαίδευση. Τουλάχιστον,  δεν υπάρχει έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό. Τα σχολεία έχουν δασκάλους».
Ο κ. Σιαμάγκας Θεόδωρος, είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Πιερίας (ΕΛΜΕ) και καθηγητής στο 4ο Γυμνάσιο Κατερίνης. Τα γυμνάσια και τα λύκεια είναι έτοιμα να λειτουργήσουν , όμως, κατά τον κ. Σιαμάγκα, η χρονιά αυτή θα βγει με ανασφάλεια. «Αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει να ξεκινήσουν τα σχολεία κανονικά. Όμως, θέλουμε να ξέρουμε τις δυνατότητές μας, ποιες παροχές θα υπάρχουν για τα παιδιά. Δε θέλουμε να βάλει ο γονέας το χέρι στην τσέπη για να έχουν τα παιδιά αυτά που πρέπει να τους προσφέρει η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Καθηγητές βέβαια, ευτυχώς υπάρχουν, δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα. Βιβλία έχουμε, επίσης. Γενικά,  θέλουμε να λύνουμε τα προβλήματα, προτού παρουσιαστούν και σχολεία ανοιχτά.. Να μην κλείσουν σχολεία λόγω έλλειψης πετρελαίου, για παράδειγμα. Θέλουμε μια ήρεμη σχολική χρονιά.
Από την άλλη, οι Σχολικές Επιτροπές, περιμένουν την περιβόητη δόση που δώσουν ανάσα στην εκπαίδευση.

Κυραϊλίδης Χρυσόστομος, Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:
“Ο κ. Κυραϊλίδης πιστεύει πως με σωστή οργάνωση και εύστοχες πρωτοβουλίες μπορούν να αντιμετωπιστούν κάποια προβλήματα «Με πολλή οικονομία και με τη συμβολή των Διευθυντών των σχολείων, που βοηθούν να γίνεται, όντως,  αυτή η οικονομία, θα ξεκινήσει η χρονιά με όχι πολλές ελλείψεις. Έχουμε ήδη από πέρσι αγοράσει πετρέλαιο που θα φτάσει μέχρι κάποιο χρονικό διάστημα. Για το τηλέφωνο και το διαδίκτυο προσπαθούμε να κάνουμε έναν κοινό λογαριασμό για όλα τα σχολεία, σε καλή τιμή έτσι ώστε να εξασφαλιστεί και η επικοινωνία. Περιμένουμε σε 10 ημέρες την επόμενη δόση. Αυτή τη στιγμή έχουμε έσοδα μόνο από την ενοικίαση των κυλικείων».