ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Μικρά μεν, σημαντικά δε, τα προβλήματα στη σχολική στέγη


Επισκέφτηκε σχολεία, συναντήθηκε με εκπαιδευτικούς, φορείς και τις αρχές του τόπου
Επισκέψεις σε σχολεία της Κατερίνης και συναντήσεις με τον εκπαιδευτικό κόσμο καθώς και με φορείς του νομού, είχε χθες ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Ο Υφυπουργός επισκέφτηκε την Κατερίνη στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί σε σχολεία και στελέχη της εκπαίδευσης στη Βόρεια Ελλάδα.
Συνοδευόμενος από τον περιφερειακό διευθυντή κ. Καρτσιώτη και τους διευθυντές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πιερίας ο κ. Παπαθεοδώρου μετέβη στο 4ο γυμνάσιο και λύκειο, στο 16ο δημοτικό σχολείο, στο 2ο ΕΠΑΛ και στο ΕΕΕΕΚ και στη συνέχεια συναντήθηκε με την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου και τον δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη.
Στη συνάντηση στο δήμο παραβρέθηκαν επίσης ο π. βουλευτής Γ. Αμοιρίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής παιδείας και στελέχη της εκπαίδευσης.
Ο δήμαρχος Κατερίνης κ. Χιονίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ενέργειες που γίνονται από πλευράς του δήμου για το στεγαστικό σε ότι αφορά το ειδικό σχολείο, στα χρήματα που δόθηκαν για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων τα οποία δεν επαρκούν.

Ο Υφυπουργός Παιδείας
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην υπάρχουσα κατάσταση στο χώρο της παιδείας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός πως πλην του ειδικού σχολείου στα υπόλοιπα σχολεία δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, ενώ τόνισε πως δέσμευση του υπουργείου είναι να μην μείνει κανένα σχολείο χωρίς πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.
"Η Κατερίνη έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί μέσα από μια γενναία επένδυση που πρέπει να γίνει στην παιδεία σε μια ανάπτυξη που πρέπει να συνδέσει και τη δουλειά που γίνεται στα σχολεία αλλά και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν μικρά, σημαντικά δε, προβλήματα στη σχολική στέγη, προβλήματα τα οποία αφορούν ειδικότερα το σχολείο Ειδικής Αγωγής και το οποίο σχολείο νομίζουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε, έτσι ώστε να βρει σύντομα μια στέγη που να μπορεί να αναπτύξει καλύτερα τις δραστηριότητες του.
Από την άλλη πλευρά θεωρούμε ότι το κοινωνικό πρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας είναι η στήριξη στα σχολεία της ειδικής αγωγής. Διαπιστώσαμε επίσης ότι όλα τα σχολεία λειτουργούν κανονικά, δεν υπάρχουν κενά στα σχολεία στην Κατερίνη, η περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας καθώς και οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας στην Κατερίνη έκαναν εξαιρετική δουλειά, προετοιμάσανε πολύ καλά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Επίσης ήλθα να μιλήσω με τους εκπαιδευτικούς και να πω ότι το Υπουργείο Παιδείας έρχεται ως αρωγός να γνωρίσει το εκπαιδευτικό έργο.
Μιλήσαμε για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το υπουργείο Παιδείας το επόμενο διάστημα, συζητήσαμε με τους εκπαιδευτικούς, είδαμε τα προβλήματα, έτσι ώστε να έχουμε μια άμεση γνώση.
Η δική μας πολιτική στηρίζεται στο γεγονός ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία του εκπαιδευτικού, πρέπει να αναγνωρίσουμε το εκπαιδευτικό έργο, έτσι ώστε ο ίδιος να μπορεί να προσφέρει καλυτέρα στην υπηρεσία του δημόσιου αγαθού της παιδείας, γιατί αυτό θέλουμε να κατοχυρώσουμε, ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο των δημοσιονομικών δυσκολιών της Ελλάδας.
Όπως είπα και νωρίτερα, η μεγαλύτερη και σταθερότερη επένδυση που μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη κρίση, είναι η επένδυση στη γνώση και στην παιδεία".
Στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας
Με τον υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, συναντήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, χθες, στο γραφείο της στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας καλωσόρισε τον υφυπουργό Παιδείας στην Πιερία και παρείχε μια πλήρη ενημέρωση για την εικόνα που παρουσιάζει ο τομέας της εκπαίδευσης στην Πιερία, επισημαίνοντας τόσο τις αδυναμίες και τις ανάγκες που εντοπίζονται όσο και το πρόγραμμα για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των υποδομών με γνώμονα -όπως είπε- την παροχή υψηλού επιπέδου και ουσιαστικής εκπαίδευσης.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευση, είπε η Σοφία Μαυρίδου, προσθέτοντας ότι "παιδεία σημαίνει πολιτισμός και ανάπτυξη".
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας αξίωσε την αρωγή και τη συμβολή του υπουργείου Παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι η προγενέστερη αρχή είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της σχολικής στέγης, με αποτέλεσμα στην Πιερία να έχουν κατασκευαστεί πολλά και καλά σχολεία και δεν παρέλειψε να τονίσει την αγαστή συνεργασία που υπάρχει με τους δήμους της Πιερίας.
Άλλωστε, ενημέρωσε τον υπουργό Παιδείας και για την ανέγερση του Ενιαίου Λυκείου της Κονταριώτισσας, που υλοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και του όποιου οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τα θέματα παιδείας που απασχολούν την Πιερία και δεσμεύθηκε να τα μελετήσει διεξοδικά και να ενσκήψει στα προβλήματα προκειμένου να συνεχιστεί αρμονικά το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας.
"Η παιδεία αποτελεί την πλέον σταθερή και αποδοτική επένδυση για το μέλλον και το "κλειδί" για την έξοδο από την κρίση" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.
Παράλληλα, διαπίστωσε την καλή κατάσταση των σχολείων της Κατερίνης συγκριτικά με σχολεία άλλων περιοχών, ενώ επικεντρώθηκε στα προβλήματα της υποστελέχωσης και της χωρητικότητας που αντιμετωπίζει το Ειδικό Σχολείο καθώς και στο υπερκορεσμένο -όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας- ΕΠΑΛ Κατερίνης.
Τέλος, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιτακτική ανάγκη στήριξης από πλευράς πολιτείας αλλά και αναδιοργάνωσης του θέματος της μεταφοράς των μαθητών καθώς και εξέτασης σχεδίου εξορθολογισμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η συνεργάτης του υφυπουργού Παιδείας, Έφη Μαυροπούλου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Δημήτρης Τσιμήτρης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Π.Κ.Μ., Θεόδωρος Καρτσιώτης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, Ιωάννης Καζταρίδης, ο Διευθυντής και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Αμοιρίδης, η Διευθύντρια του ΙΕΚ Πιερίας, Μαρία Κορύτσα, η υπεύθυνη του Τμήματος Διοίκησης της Π.Κ.Μ., Γεωργία Κομψοπούλου, ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Νίκος Ακριτίδης, η Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ευαγγελία Ψυχογιού, οι εκπαιδευτικοί, Σοφία Μαυροπούλου και Παναγιώτης Ψαρρός, ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Χαράλαμπος Ζαπουνίδης, ο Ειδικός Συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας -Καθηγητής- αρμόδιος εκπαιδευτικών θεμάτων, Αθανάσιος Μπαρμπαγεωργόπουλος και ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς.
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πιερίας
Νωρίτερα, συνοδευόμενος από τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης, κο Θεόδωρο Καρτσιώτη, και στελέχη της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, έφτασε, καλεσμένος του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κου Ιωάννη Καζταρίδη, στα γραφεία της Διεύθυνσης.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκε από τον κο Καζταρίδη για τα τρέχοντα εκπαιδευτικά θέματα της Πιερίας και πήρε τη διαβεβαίωση για την ομαλή και ανέφελη εξέλιξη της φετινής σχολικής χρονιάς.
Είχε, επίσης, την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους Διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων, τους αιρετούς εκπροσώπους των καθηγητών και τον πρόεδρο της τοπικής ΕΛΜΕ, άκουσε τις προτάσεις τους και απάντησε σε ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.
Στη συνάντηση παρίστατο και ο Δ/ντής της Α/θμιας Εκπ/σης κος Αστέριος Κρίτογλου.
Ακολούθησε επίσκεψη στο σχολικό συγκρότημα του 4ου Γυμνασίου και 4ου Λυκείου, στο νεοσύστατο 16ο Δημοτικό Σχολείο, το 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης και το ΕΕΕΕΚ Κατερίνης.