ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Β. Κοτρώνης: "Τα μέτρα οδηγούν στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους"


Σε 24ωρη κλαδική απεργία προχωρά σήμερα οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού, οι οποίοι αντιδρούν στα νέα μέτρα που πρόκειται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, τα οποία οδηγούν σε εξαθλίωση τους εργαζόμενους.
Ο αντιπρόεδρος του σωματείου επισιτισμού - τουρισμού και συναφών επαγγελμάτων Πιερίας κ. Βαλάσης Κοτρώνης κάλεσε τους εργαζόμενους σε ταβέρνες, εστιατόρια, φαστ φουντ, ξενοδοχεία κ.α. στην απεργία της 20ης Σεπτεμβρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση τους έχει κόψει τα πάντα, έχει αυξήσει τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, τους έχει κόψει τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, από τους ξενοδοϋπαλλήλους έχουν σταματήσει το ταμείο, το ΤΑΞΥ και μειώνουν ακόμη και το εφάπαξ κατά 46,6%.
Θέλουμε τη στήριξη όλων
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του σωματείου, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με τα νέα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση η κατάσταση θα είναι πλέον εφιαλτική.
"Θα μας κόψουν το επίδομα ανεργία από 1η Ιανουαρίου 2013 και δεν μας λένε τίποτα, για το τι θα γίνει με αυτούς που θα παραδώσουν Οκτώβριο ή Νοέμβριο. Μήπως θα μας δώσουν για δυο μήνες και μόλις μπει το 2013 θα κοπεί και αυτό;
Αυτό που πρέπει να πω είναι ότι με ψηφισμένο από πέρυσι νόμο, από 1η Ιανουαρίου 2013 θα "πηγαίνουμε" τέσσερα χρόνια πίσω από τη μέρα που καταθέτουμε τα χαρτιά για επίδομα ανεργίας. Στην τετραετία αυτή, όσοι ξεπερνούν 18 μήνες επιδοτούμενης ανεργίας θα κόβονται.

Άρα, ένας ξενοδοχοϋπάλληλος που έκανε 100 ένσημα και δικαιούνταν 5 μήνες επιδοτούμενης ανεργίας, τα τελευταία 4 χρόνια έχει πάρει συνολικά 20 μήνες επιδοτούμενη ανεργία. Οπότε έχει κοπεί αυτός ο άνθρωπος και το 2013 δεν θα πάρει το επίδομα ανεργίας.
Μεγάλο πρόβλημα θα δημιουργηθεί επίσης σε αυτούς που κολλάνε παραπάνω ένσημα, 150 δηλαδή αν δουλεύουν 6 μήνες. Αυτοί και τη δεύτερη χρονιά συμπληρώνουν 16 μήνες, άρα δεν θα πάρουν επίδομα ούτε το 2014.
Επίσης, κόβεται το εποχιακό βοήθημα. Αυτό το δικαιούνταν, για μια φορά με εφάπαξ καταβολή, αυτοί που δεν συμπλήρωναν τις προϋποθέσεις για επιδοτούμενη ανεργία. Πέρυσι, με 75 ένσημα θα έπαιρναν 575 ευρώ εφάπαξ, για να βγάλουν όλο το χειμώνα. Τώρα κόπηκε και αυτό.
Επιπλέον, σταματούν οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων όσον αφορά τη μετεκπαίδευση. Να τονίσουμε εδώ, ειδικά για το νομό μας με πολλές προσπάθειες του σωματείου μας, πάνω από 350 άτομα έχουν πάρει πτυχίο τουριστικών επαγγελμάτων μέσα από αυτά τα προγράμματα μετεκπαίδευσης.
Δεν πρόκειται για χαρτί από σεμινάριο, αλλά πτυχίο που το υπογράφει ο Υπουργός Τουρισμός και ο κάτοχός του δικαιούται 10% επί του μισθού και υπαλληλική ιδιότητα κατά την απόλυση.
Όσοι πρόλαβαν τον κύριο είδαν, αυτά κόβονται. Κάποιος που για οποιονδήποτε λόγο δεν πήγε στη σχολή, μπορούσε να πάρει ένα πτυχίο μέσα σε 5,5 μήνες, κάτι που δεν ισχύει από εδώ και πέρα. Μας είπαν ότι θα γίνονται σεμινάρια, αλλά δεν δίνουν τίποτα άλλο από μια βεβαίωση παρακολούθησης ενός σεμιναρίου 50 ή 100 ωρών.
Για το εφάπαξ των ξενοδοϋπαλλήλων να τονιστεί ότι είναι χρήματα των εργαζομένων και των εργοδοτών, που και αυτά μειώνονται κατά 46,6%. Πρέπει να πούμε ότι τα αποθεματικά που είχαμε, δηλαδή τα 360 εκ. ευρώ που είχαμε για το εφάπαξ, που βέβαια είναι ανταποδοτικό, μειώθηκαν και έφθασαν στα 135 εκ. ευρώ με το "κούρεμα" του χρέους που έγινε.
Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη θέση, όχι μόνο ο κλάδος επισιτισμού-τουρισμού αλλά όλοι οι εποχιακά εργαζόμενοι, οικοδόμοι, ρητινοσυλλέκτες, πλινθοκεραμοποιοί, δασεργάτες ακόμα και οι μουσικοί.
Είναι η πιο δύσκολη στιγμή της σταδιοδρομίας μας για τους περισσότερους και για αυτό ξανατονίζω ότι οι εποχές που τα σωματεία μας, τα εργατικά κέντρα και οι ομοσπονδίες κατάφερναν μοναχοί τους να διεκδικήσουν και να υπογράψουν, τελείωσαν.
Πραγματικά θέλουμε τη στήριξη όλων η οποία θα γίνει με τον εξής τρόπο, με το κάλεσμα της απεργίας θα είναι όλοι εδώ, στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης. Να δώσουμε ένα βροντερό παρών σε αυτούς που κάνουν τη σφυγμομέτρηση σε κάθε απεργία και σύμφωνα με αυτή παίρνουν τα μέτρα που νομίζουν και που έχουν σχεδιάσει".