ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΡΑΜΙΔΙΩΤΗΣ: ΕΝΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΤΖΟΡΤΖΙΟ ΑΓΚΑΜΠΕΝ ΣΕ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΑΠΘ ΑΡΗ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ


ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ «ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ» ΚΑΙ ΩΡΑ 19.30 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ «Η ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖΙΟ ΑΓΚΑΜΠΕΝ»
Ο Γιώργος Κεραμιδιώτης θα βρίσκεται στην Κατερίνη, στον χώρο πολιτικού διαλόγου και πολιτισμού ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ όπου μαζί με τον πανεπιστημιακό Άρη Στυλιανού θα μιλήσουν για την πολιτική σκέψη και τον φιλοσοφικό στοχασμό του Τζόρτζιο Αγκάμπεν (1942) ενός εκ των σπουδαιότερων σύγχρονων φιλοσόφων της εποχής μας εξ αφορμής σχετικής ταινίας του συντοπίτη μας. Αυτό που προσπάθησε να δείξει στις έρευνές του ο Αγκάμπεν με την έννοια της βιοπολιτικής  είναι ότι η κατάσταση εξαίρεσης, η οποία αρχικά νοούνταν ως ένα προσωρινό αυταρχικό μέτρο μέτρο προορισμένο να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο συμβάν, έγινε η κανονική μορφή, η κανονική τεχνική διακυβέρνησης των σύγχρονων κοινωνιών.

 

Ο Γιώργος Κεραμιδιώτης σπούδασε Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στο Παρίσι (Πανεπιστήμιο  VIII) με καθηγητή τον Denis Levy αλλά και τους Jean Narboni, Gilles Deleuse και Alain Badiou.  Έχει κάνει πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ ενώ το 2008, σκηνοθετεί το ντοκιμαντέρ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ με τον γάλλο φιλόσοφο Alain Badiou. Η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2009 και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκιδας  2009. Τελευταία του δουλειά είναι η Παραγωγή- Σκηνοθεσία (2010) του ωριαίου ντοκιμαντέρ «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ   ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΣΗΜΕΡΑ με τους ΣΛΑΒΟΙ ΖΙΖΕΚ και ΚΩΣΤΑ ΔΟΥΖΙΝΑ η οποία και συμμετέχει στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2011.

 
Ο Άρης Στυλιανού γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και στα Πανεπιστήμια Paris-IV  και Paris-I της Σορβόννης. Είναι επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα  Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ.
Μεταφράζει και επιμελείται φιλοσοφικά κείμενα από τα λατινικά και τα γαλλικά. Έχει μεταφράσει έργα των Étienne BalibarBertrand Binoche,Jean MathiotGilles Deleuze, κ.ά. Εργογραφία: Θεωρίες του κοινωνικού συμβολαίου. ΑθήναΠόλις, 2006. Salonique! Ça va?  [συλλογικό]. Θεσσαλονίκη, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, 2006. Φιλοσοφία των επιστημών.  [συλλογικό]. Θεσσαλονίκη, Ζήτη, 2008. Φιλοσοφία των επιστημών [συλλογικό έργο] Θεσσαλονίκη, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 2008.