ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Στα χαρακώματα ξαφνικά ΠαΣοΚ - Νέα Δημοκρατία


Στα χαρακώματα ξαφνικά ΠαΣοΚ - Νέα Δημοκρατία
Επιθετική ανακοίνωση Γεννηματά για τη συμφωνία Τρόικας - Στουρνάρα
Ανάχωμα για μην περάσουν κι άλλες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα χωρίς να δοθεί σκληρή μάχη με την τρόικα, ύψωσε το ΠαΣοΚ λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Με μια απροσδόκητα σκληρή ανακοίνωση η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, εγκάλεσε προσωπικά τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά για την αποτυχία να εξευρεθούν ισοδύναμα μέτρα έστω 2 δισ. από τα 18 δισ. ευρώ που υποσχόταν προεκλογικά η ΝΔ. Ενόχληση, σε χαμηλότερους τόνους, εκφράζεται και από τη ΔΗΜΑΡ για την έλλειψη
σαφούς ενημέρωσης από τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Πάντως, τόσο ο κ. Ευ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Φ. Κουβέλης δεν σκοπεύουν να προκαλέσουν ρωγμές στην κυβέρνηση συνεργασίας αναμένεται ωστόσο να ασκήσουν πίεση ώστε ο κ. Σαμαράς να τραβήξει τα αυτιά των υπουργών που αρνούνται να κάνουν περικοπές στα υπουργεία τους. Από το απόγευμα και έπειτα όμως άρχισε, σύμφωνα με πληροφορίες να υπάρχει κινητικότητα στα υπουργεία και πίεση από Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να προβούν στις αναγκαίες περικοπές.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού ξαφνιάστηκαν από την αντίδραση του ΠαΣοΚ, αλλά δεν θέλησαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά και απέφυγαν τις διαρροές και τα αρνητικά σχόλια. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού μιλούσαν για τα αδιέξοδα του ΠαΣοΚ και επεσήμαναν ότι δεν δικαιολογούνται οι αντιδράσεις που καταγράφονται.

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός έδωσε ρητή εντολή να μην υπάρξουν δηλώσεις και να μην τροφοδοτήσουν τα κυβερνητικά στελέχη τη σχετική συζήτηση. Η κεντρική γραμμή είναι ότι «αυτή τη στιγμή προέχει η σωτηρία της χώρας και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να υπάρξει πολιτική σταθερότητα» και άρα, «ή όλοι μαζί χάνουμε ή όλοι μαζί κερδίζουμε».

Παρ´ολα αυτά αποφασίστηκε να υπάρξει ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Ν.Δ. -και όχι δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σ. Κεδίκογλου- η οποία καλούσε όλους σε αυτές τις δύσκολες ώρες «να δείχνουν υπευθυνότητα και να προσέχουν και την κάθε τους λέξη».

Στην Ιπποκράτους πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση. Επιπλέον, την Πέμπτη το πρωί που το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε να στείλει το οριστικό πακέτο μέτρων στα κόμματα, έχουν προγραμματιστεί νέες συσκέψεις τόσο στο ΠαΣοΚ όσο και στη ΔΗΜΑΡ, η οποία δεν αποκλείει να ζητήσει από τον κ. Σαμαρά εκ νέου διαπραγμάτευση με τους θεσμικούς εταίρους αν ταπράγματα οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

Σχετικά με την ουσία της αντιπαράθεσης στελέχη του ΠαΣοΚ, εξηγούσαν ότι είχαν στα χέρια τους το αρχικό πακέτο των μέτρων το οποίο προέβλεπε 5,5 δισ. ευρώ από περικοπές μισθών συντάξεων και επιδομάτωνκαι τα υπόλοιπα να προέλθουν από τις διαρθρωτικές αλλαγές. Στη συνέχεια, μέσω των διαρροών διαφόρων σεναρίων στα μέσα ενημέρωσης η αναλογία άλλαξε και πλέον διαμορφώνεται ένα εφιαλτικό σκηνικό όπου πέριπου οι μισθωτοί, οι συνατξιούχοι και το κοινωνικό κράτος καλούνται να συνεισφέρουν με περίπου 9 δισ. ευρώ και μόνο 2,5 να προέλθουν από τις διαθρωτικές αλλαγές και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στελέχη του ΠαΣοΚ που παρευρέθησαν τη Δευτέρα στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε ότι οι υπουργοί, πλην των κ.κ. Τσαυτάρη και Λιβιεράτου (οι οποίοι αποτελούν επιλογές του κ. Βενιζέλου), δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για περιστολή των δαπανών τους.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η διαρροή από το υπουργείο Οικονομικών:«Δεν καταλαβαίνω τη γκρίνια και τις διαρροές» έλεγε υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και δείχνοντας προς την κατεύθυνση των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, πρόσθεσε με νόημα: «Τα μέτρα έχουν δοθεί αναλυτικά, τους προτείναμε να
έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και αρνήθηκαν
».

Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν με επιθετική διάθεση κυρίως προς το ΠαΣοΚ: «Ενώ η Τρόικα έχει δεχθεί μέτρα 8,5 έως 9,5 δις ευρώ κι ενώ ο Στουρνάρας και το επιτελείο του παλεύουν για τα υπόλοιπα, δε βλέπουμε χέρι βοηθείας αλλά μόνο κριτική και γκρίνια».

Η πρόταση για συμμετοχή στη διαπραγμάτευση πράγματι έγινε από τον κ. Στουρνάρα, αλλά όπως μεταδίδεται από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, δεν ήταν μια επίσημη πρόσκληση αλλά η κατάληξη μιας έντονης συνομιλίας με τον κ. Δ. Χατζησωκράτη, ο οποίος επέμενε να μάθει αν ετέθησαν στη διαπραγμάτρευση με την τρίοκα οι προτάσεις και οι ενστάσεις των κομμάτων. Οι ίδιες πηγές επισήμεναν επίσης ότι στην πρώτη συνάντηση που είχαν τα στελέχη του ΠαΣοΚ με τον κ. Στουρνάρα, στις αρχές Αυγούστου, τον προειδοποίησαν ότι τα ποσά που προέρχονται από διαρθρωτικές αλλαγές η τρόικα συνήθως τα απορρίπτει εκτός και αν είναι πολύ καλά επεξεργασμένα.

Πηγές της Ιπποκράτους πρόσθεταν, επίσης, ότι ακόμα και αν συμμετείχε το ΠαΣοΚ στις διαπραγματεύσεις με την τρίοκα δεν θα μπορούσε να πιέσει τους υπουργούς της ΝΔ κάτι που ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη του κ. Σαμαρά. Υπενθύμιζαν ακόμα ότι ο κ. Βενιζέλος πρότεινε τη συγκρότηση Εθνικής Διαπραγματευτικής Ομάδας, ότι την περασμένη εβδομάδα προσφέρθηκε να συνεργαστούν στελέχη του ΠαΣοΚ με τα υπουργεία και να βοηθήσουν στην εξεύερση πόρων, αλλά κανένας υπουργός δεν ανταποκρίθηκε. Ότι ο κ. Σαμαράς προέβαλε με ένταση ότι έχει αναλάβει ο ίδιος το βάρος της διαπραγμάτευσης και αρνήθηκε να δει τους άλλους δύο αρχηγούς προτού ξεκινήσει την ευρωπαϊκή περιοδεία του. Και τέλος ότι όταν διαπραγματευόταν η κυβέρνηση Παπαδήμου την περασμένη άνοιξη, η ΝΔ όχι μόνο δεν μετρούσε τα λόγια της αλλά ζητούσε εκλογές.

«Δεν μπορούμε μετά από όλα αυτά να ακούμε τον Στουρνάρα να μας λέει δεν μπορώ να πιέσω τους υπουργούς άρα κόβω κι άλλο τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα και να το αφήσουμε να περάσει», λένε στην Ιπποκράτους. Επιπλέον υποψιάζονται ότι ούτε την Πέμπτη θα δοθεί στα κόμματα σαφής εικόνα του συνολικού πακέτου και ότι άλλα μέτρα δεν θα έχουν συμφωνηθεί ακόμα με την τρόικα ενώ κάποια ενδέχεται να μείνουν κρυμμένα.

Επί της ουσίας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι θα βγει...λευκός καπνός και θα επέλθει συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων, ώστε την προσεχή Κυριακή να γίνει μια νέα _και πιθανότητα τελευταία_ σύσκεψη για να «κλειδώσει» οριστικά το πακέτο των μέτρων και μετά να κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επισημάνει στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος, η πίεση που ασκείται και από το εξωτερικό είναι έντονη, ενώ θα σημειώσει πως η καθυστέρηση που παρατηρείται ενισχύει την καχυποψία των πιστωτών που, όπως λέγεται, χάνουν σταδιακά την υπομονή τους.

Ο κεντρικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να τηρηθεί αυστηρά το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί εξ αρχής, ώστε έως την τακτική σύνοδο του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου να έχει ψηφιστεί το πακέτο των μέτρων -σε ένα νομοσχέδιο και σε ένα άρθρο-  και να μπορέσει ο Πρωθυπουργός να μεταβεί με καλύτερους όρους και να έχει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 18 Οκτωβρίου, διεκδικώντας και επίσημα την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Παράλληλα από το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκινήσει το...κατάλληλο μασάζ των βουλευτών για την κρίσιμη ψηφοφορία και είναι ενδεικτική η δήλωση του γραμματέα της Ν.Δ. κ.Εμμ. Κεφαλογιάννη ότι η υπερψήφιση των μέτρων ε0νέχει και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις «γαλάζιων» μελών της Κ.Ο.