ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

"Λουκέτο" σήμερα και αύριο στους Δήμους της Πιερίας. Οι δήμοι αντιδρούν στις περαιτέρω περικοπές στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ


Κλειστές θα παραμείνουν οι υπηρεσίες και των τριών δήμων της Πιερίας σήμερα και αύριο λόγω κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) αντιδρώντας στις περικοπές στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ.
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ τουλάχιστον 40 ΟΤΑ βρίσκονται στο κόκκινο και κινδυνεύουν με παύση πληρωμών αν μειωθεί η χρηματοδότηση. Πάντως λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε την απόφαση για απόδοση στους Δήμους της χώρας, του ποσού των 35 εκατ. ευρώ, έναντι της δ' δόσης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους Δήμους συνολικού ύψους 213,875 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο οι δήμοι αντιδρούν καθώς το ποσό των ΚΑΠ (κρατικοί πόροι που καταβάλλονται κάθε μήνα) διαμορφώθηκε στα 97 εκατ. μετά τη μείωση κατά 30% των ήδη μειωμένων πόρων που λαμβάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης στα νέα μέτρα προβλέπονται περαιτέρω περικοπές στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ.
Στο Δήμο Κατερίνης
Σε υλοποίηση της πρόσφατης απόφασης του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, και σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, που ελήφθη στις 10-09-2012, ο Δήμος Κατερίνης μετά τις νέες περικοπές κατά 30% στους ήδη μειωμένους κατά 60% πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμμετέχει με διήμερη αναστολή της λειτουργίας του, σήμερα Τετάρτη 12 και αύριο Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου στις κινητοποιήσεις των Δήμων όλης της χώρας.

Σημειώνεται ότι:
Θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, ενώ θα παρέχονται υπηρεσίες από τις πολύ ευαίσθητες οργανικές μονάδες "Βοήθεια στο Σπίτι" και "ΚΔΑΠ ΜΕΑ".
Οι δημοτικοί υπάλληλοι θα προσέρχονται κανονικά στα καθήκοντά τους, και θα αποχωρούν στο τέλος του ωραρίου εργασίας τους, αλλά δεν θα δέχονται πολίτες.
Στο Δήμο Πύδνας Κολινδρού
Κλειστός θα είναι ο δήμος Πύδνας Κολινδρού σήμερα Τετάρτη 12/9 και αύριο Πέμπτη 13/9/2012 διαμαρτυρόμενος για την ισχνή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις συνεχείς περικοπές στις θεσμοθετημένες χρηματοδοτήσεις από την Πολιτεία σύμφωνα με το από 30-8-2012 ψήφισμα του έκτακτου συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε.
Στο Δήμο Δίου - Ολύμπου
Κλειστός θα είναι και ο δήμος Δίου-Ολύμπου σήμερα και αύριο διαμαρτυρόμενος για την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αυτοδιοίκηση λόγω των περικοπών που έχουν γίνει, αλλά και για τις περαιτέρω περικοπές που έχουν αποφασιστεί σε κεντρικό επίπεδο.
Η διήμερη διαμαρτυρία πραγματοποιείται στο πλαίσιο αποφάσεων που έχουν ληφθεί από τη γενική συνέλευση της κεντρικής ένωσης δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Συγκεκριμένα, σήμερα ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου θα είναι στην Αθήνα για να συμμετάσχει στην πανελλαδική συγκέντρωση των δημάρχων που θα γίνει στη πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11.00 το πρωί. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το υπουργείο οικονομικών όπου μια αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών.
Αύριο Πέμπτη, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της βουλής των Ελλήνων όπου θα γίνει μια ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας και θα καθοριστεί κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών δημόσιας διοίκησης και οικονομικών με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ.