ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Απολαύστε!


Κέικ Καρότου του Jamie Oliver

Συνταγή για 8-10 άτομα

Από το: http://xs-recipes.com

Υλικά:
250γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, ανάλατο

250γρ μαύρη ζάχαρη, μαλακή

5 μεγάλα αυγά, χωρίστε το ασπράδι από το κρόκο

ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι

170γρ αλεύρι κοσκινισμένο, σελφ ράισινγκ

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

100γρ αλεσμένα αμύγδαλα

100γρ καρύδια, ψιλοκομμένα,

1 κουταλάκι του γλύκου κανέλα

μια πρέζα γαρύφαλλο, τριμμένο

μια πρέζα μοσχοκάρυδο, σκόνη

1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ, τρυμμένο

250γρ καρότα, καθαρισμένα και τριμμένα

χοντρό αλάτι

Για το γλάσο:

100γρ τυρί μασκαρπόνε

200γρ τυρί κρέμα (όχι διαίτης)

85γρ ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη

ξύσμα και χυμό από 2 μοσχολέμονα

Προετοιμασία:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180oC.

Βουτυρώστε ένα ταψάκι για κέικ τετράγωνο ή στρογγυλό (περίπου 22cm διάμετρο). Βάλτε μέσα σε στο ταψί μία λαδόκολλα που να καλύπτει το πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.

Τοποθετούμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα ηλεκτρικό μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τους κρόκους των αυγών και συνεχίζουμε το κτύπημα. Προσθέστε το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού και ανακατέψτε. Μετά προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τη κανέλα, το γαρίφαλο, το τζίντζερ και το τριμμένο καρότο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί να ενωθούν μαζί.

Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια με μια πρέζα χοντρό αλάτι μέχρι να σχηματιστεί μία σφικτή μαρέγκα. Προσθέστε τη μαρέγκα στο άλλο μπολ με τα άλλα υλικά και με απαλές κινήσεις ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Αδειάστε το μείγμα στο ταψί με τη λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να φουσκώσει. Μπορείτε να ελέγξετε αν το κέικ είναι έτοιμο περνώντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Εάν το μαχαίρι δεν βγει καθαρό από το κέικ τότε σημαίνει ότι χρειάζεται ακόμα λίγο ψήσιμο.

Αφαιρέστε και αφήστε το κέικ να κρυώσει στο ταψί για τουλάχιστον 10 λεπτά. Αφαιρέστε το κέικ από το ταψί και αφήστε να κρυώσει εντελώς για τουλάχιστον μία ώρα.

Για να ετοιμάσετε το γλάσο ανακατέψτε όλα τα υλικά του γλάσου μαζί μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί και να δημιουργηθεί μία απαλή κρέμα. Απλώστε μια γενναιόδωρη ποσότητα από το γλάσο πάνω στο κείκ.

Σερβίρετε το κέικ καρότου με τον καφέ σας και όχι μόνο. Απολαύστε!