ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

"Η Βόρεια Πιερία θα ωφεληθεί από την Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER κατά 3.500.000 ευρώ"

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας στα εγκαίνια της 86ης Εμποροπανήγυρης Αιγινίου

τόνισε η Σοφία Μαυρίδου, που αναφέρθηκε σε μια σειρά από μεγάλα αναπτυξιακά έργα που προωθεί η Π.Ε. Πιερίας
Τις πύλες της άνοιξε η 86η Εμποροπανήγυρης του Αιγινίου, με την τελετή των εγκαινίων που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012, παρουσία πλήθος κόσμου και επισήμων.

Την τελετή τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, που κήρυξε και την έναρξη της εμποροπανήγυρης.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών κέντρισε το περίπτερο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, που επιμελήθηκαν η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Πιερίας, όπου προβάλλονται με τον καλύτερο τρόπο τα πλούσια και ποιοτικά αγαθά της Πιερικής γης.

Για διατήρηση της Πιερικής αλλά και ευρύτερα της Μακεδονικής ταυτότητας στο πλαίσιο του οικονομικού ανταγωνισμού και της ταυτοποίησης των αγαθών, έκανε λόγο η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης.

"Η διατήρηση και η ανάδειξη της ταυτότητας των παραγόμενων τοπικών αγροτικών προϊόντων, με τη δημιουργία πιστοποιημένων προϊόντων ονομασία προέλευσης, αποτελεί τη βάση της αγροτικής μας ανάπτυξης", τόνισε η Σοφία Μαυρίδου, που πρόσθεσε ότι στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας είναι να καταστήσει τα παραγόμενα αγαθά της Μακεδονικής γης αναγνωρίσιμα προϊόντα στην αγορά αλλά και να τους προσδώσει ένα δυναμικό εξαγωγικό χαρακτήρα.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας παρουσίασε τα έργα που έχει εντάξει η Π.Ε. Πιερίας στο πρόγραμμα ανάπτυξης (έργα για τον αγροτικό εξηλεκτρισμό, τον ποιοτικό έλεγχο των υπόγειων υδάτων, έργα για τη συντήρηση των τοπικών δικτύων άρδευσης κ.α.), δράσεις για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, της αλιείας και της θαλάσσιας ζωής σε συνάρτηση με την ενίσχυση του τουρισμού (π.χ. δημιουργία Μουσείου αλατιού).

Όπως ανακοίνωσε η Σοφία Μαυρίδου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με το Δήμο Πύδνας - Κολινδρού συγχρηματοδοτεί το πρόγραμμα παρακολούθησης φυτοπλαγκτόν στις μυδοκαλλιέργειες σε εβδομαδιαία βάση μαζί με τη μικροβιακή διερεύνηση για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας των καταναλωτών, ενώ σε τελικό στάδιο είναι οι διαδικασίες για τη λειτουργία της ΠΟΑΥ στην Πιερία που θα εξασφαλίζει την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων των μυδοκαλλιεργειών.

"Για πρώτη φορά η Πιερία αξιοποιεί δράσεις της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER, στον τομέα της αλιείας με τη χρηματοδότηση 4 δράσεων που στοχεύουν στην αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών με έργα τουριστικής προβολής και ανάδειξης της πολιτιστικής και εκκλησιαστικής μας κληρονομιάς", ανέφερε η Σοφία Μαυρίδου που υπογράμμισε και δύο ακόμα έργα στήριξης της αγροτικής παραγωγής (αγροτική οδοποιία στο Αιγίνιο και στεγανοποίηση λιμνοδεξαμενής στα Ρυάκια) συνολικού προϋπολογισμού 364.000 ευρώ τα οποία εντάχθηκαν στο LEADER.

Την ίδια ώρα συνεχάρει τους 11 ιδιώτες επενδυτές που θα χρηματοδοτήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια με την υλοποίηση επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού 2.612.000 ευρώ μέσα από την Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER.

"Η Βόρεια Πιερία θα ωφεληθεί από την Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER κατά 3.500.000 ευρώ περίπου, με ταυτόχρονη κινητοποίηση και ιδιωτικών κεφαλαίων", δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, που πρόσθεσε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ίδρυση και λειτουργία ενός μουσείου στη Μεθώνη, όπου θα φιλοξενηθούν τα ευρήματα της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Πιερίας, καθώς και η προώθηση και ένταξη σε χρηματοδοτικά μέσα δράσεων, που αφορούν μεταξύ άλλων στη δημιουργία αρχικά εμπορευματικού αεροδρομίου στη θέση Κλειδί - Ημαθίας, στη δημιουργία ενός πρότυπου εμπορευματικού σταθμού στο σημερινό Δήμο Μεθώνης (περιοχή Μακρυγιάλου), στη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου στο Αιγίνιο Πιερίας, στη βελτίωση της Π.Ε.Ο. (13η Εθνική οδό - οδικός άξονας Κατερίνης - Μ. Γέφυρας), στην εγκατάσταση ενός μοντέρνου προπονητικού κέντρου στον Κολινδρό και στην αξιοποίηση των Αλυκών Κίτρους για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου θεραπευτικού και ιαματικού τουρισμού.

"Στον τομέα των μεταφορών στηρίζουμε τις ενέργειες για τη δημιουργία στάσης του Προαστιακού Θεσσαλονίκης - Λάρισας στη θέση Μακρύγιαλος που να εξυπηρετεί τους κατοίκους της Βόρειας Πιερίας και στον τομέα της υγείας γίνεται διερεύνηση εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση έργων που θα ενισχύσουν τις ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σε κοινωνικές υποδομές αλλά και σε υποδομές υγείας αλλά και για την ίδρυση και λειτουργία περιφερειακού Νοσοκομείου στο Αιγίνιο", επεσήμανε στο χαιρετισμό της η Σοφία Μαυρίδου.

Στον τομέα των υποδομών η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ενημέρωσε ότι έχουν ενταχθεί, υλοποιούνται και χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έργα και μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 3.940.000 ευρώ (περίπου) και αφορούν έξι έργα αποκατάστασης, συντήρησης και προστασίας των οδών και των οδοστρωμάτων ευθύνης της ΠΕ Πιερίας, συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ (περίπου), δύο μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 730.000 ευρώ που αφορούν την μεταξύ τους σύνδεση των παραλιακών οικισμών της Πιερίας αλλά και την αξιοποίηση της παλιάς Σιδηροδρομικής γραμμής Κίτρους - Αγαθούπολης, δύο έργα στήριξης του τουρισμού και ανάδειξης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ (Μουσείο Αλατιού, Ανάπλαση κτιρίου παλαιού ελαιοτριβείου), δύο έργα για την αναβάθμιση των υποδομών παιδείας (στα Δημοτικά Σχολεία Σφενδάμης και 2ο Δημοτικό σχολείο Αιγινίου), συνολικού προϋπολογισμού 210.000 ευρώ, ενώ σημείωσε ότι υπογράφθηκε πρόσφατα και υλοποιείται μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο - Πύδνας Κολινδρού το έργο με τίτλο "Συντήρηση του οδικού δικτύου Κολινδρού - Παλαιόστανης" συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ".

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Πιερίας, Δημήτρης Τσιμήτρης, καλωσόρισαν στο stand της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, τον Εκλεγμένο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, το Δήμαρχο Πύδνας - Κολινδρού, Ευάγγελο Πολύζο, Βουλευτές, Δημάρχους, Δημοτικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, τους επισκέπτες της έκθεσης ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στους εκθέτες και διοργανωτές.