ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Αυξήσεις φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΗ το 2013


pimageshop.com


Η ΔΕΗ δημοσιοποίησε τις προτάσεις της για την απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος που οδηγεί σε αυξήσεις 25% με 30% για τους καταναλωτές.
Οι παρατηρήσεις της ΔΕΗ ΑΕ έχουν αποσταλεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με βάση τη σχετική πρόσκληση που είχε απευθύνει για τη Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με την αναδιοργάνωση της Εγχώριας Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η ΔΕΗ εκτιμά ότι ο στόχος της αποτελεσματικής λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού θα επιτευχθεί στο πλαίσιο μιας ευρύθμως λειτουργούσας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, απελευθερωμένης σε όλες τις επί μέρους δραστηριότητες από την παραγωγή μέχρι και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Σε μια τέτοια αγορά η ανάγκη για ρυθμιστική παρέμβαση θα περιορίζεται στο ελάχιστο και θα αφορά μόνο σε περιπτώσεις αναγκαιότητας εξασφάλισης επαρκούς ισχύος και αποδεκτού επιπέδου Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Επίσης, στις προτάσεις της η ΔΕΗ υποστηρίζει πλήρως τον ανταγωνισμό σε όλο το φάσμα των διαθέσιμων ενεργειακών πόρων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά στη λιανική αγορά, δηλαδή στους οικιακούς καταναλωτές, η ΔΕΗ επισημαίνει πως συμφωνεί πλήρως με την απελευθέρωση της αγοράς προμήθειας για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών.
Οποιαδήποτε τυχόν ρυθμιστική παρέμβαση στον καθορισμό τιμολογίων προς τον τελικό καταναλωτή δεν είναι συμβατή με το στόχο της απελευθέρωσης των τιμολογίων έως το τέλος Ιουνίου 2013, και ως εκ τούτου μπορεί να εξεταστεί μόνο ως προσωρινό μέτρο. Στην περίπτωση που η ΡΑΕ επιλέξει να εφαρμόσει μεταβατικά ρυθμιζόμενο τιμολόγιο, αυτό θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει τις εξελίξεις στην αγορά χονδρεμπορικής η οποία θα πρέπει να είναι πλήρως απελευθερωμένη.
Η ΔΕΗ θεωρεί ότι η πρόταση της ΡΑΕ για πλήρη απεμπλοκή των δραστηριοτήτων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από την είσπραξη τελών υπέρ τρίτων (δημοτικός φόρος, δημοτικά τέλη, ΕΕΤΗΔΕ, τέλος ΕΡΤ, ΔΕΤΕ, κ.α.) είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Τέλος, η ΔΕΗ συμφωνεί απολύτως με την πρόταση της ΡΑΕ για μείωση της εξαντλητικής φορολόγησης που εφαρμόζεται σήμερα στην ηλεκτρική ενέργεια (ΕΦΚ στο φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά, ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα).
Αναλυτικά η πρόταση της ΔΕΗ στη διεύθυνση http://www.dei.com.gr/Default.aspx?id=61586&nt=18&lang=1
ΠΗΓΗ: NewsPark.eu