ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Όταν μία μητέρα υιοθέτησε ένα ελεφαντάκι

Η Τζένι Γουέμπ με το ΜωησήΠολλές μητέρες σηκώνονται στο μέσο της νύχτας προκειμένου να θρέψουν τα μωρά τους, ωστόσο... λιγοστές μπορούν να πουν πως προσφέρουν μπιμπερό σε ένα ελεφαντάκι;

Ο λόγος για τη Τζένι Γουέμπ, η οποία το Φεβρουάριο υιοθέτησε ένα νεογνό ελέφαντα, ηλικίας μόλις λίγων εβδομάδων, που βρέθηκε εγκαταλελειμμένος στις όχθες ενός ποταμού στο Πάρκο Βγάζι του Μαλάουι, αφότου η οικογένειά του πιθανότατα σκοτώθηκε από λαθροκυνηγούς.

Τα εθνικά πάρκα του Μαλάουι δεν είχαν τα χρήματα ώστε να αναλάβουν την ανατροφή του νεαρού ελέφαντα, κι έτσι η Τζένι, ιδρύτρια του Ιδρύματος Jumbo, ενός ορφανοτροφείου για μεγάλα ζώα, υιοθέτησε το νεογνό παχύδερμο.

Πλέον ο Μωυσής, όπως ονομάζεται το ελεφαντάκι, είναι μέλος της οικογένειας, και καταναλώνει ημερησίως περίπου 24 κιλά ενισχυμένης φόρμουλας για μωρά. Τα βράδια ξαπλώνει στο πλευρό της Τζένι σε μία κουβέρτα που έχει απλωθεί στην τραπεζαρία, ενώ τα πρωινά του καλύπτουν τη ράχη προκειμένου να προστατέψουν το ακόμα ευαίσθητο δέρμα του από τον ήλιο, όπως κάνουν οι μητέρες ελέφαντες όταν στέκονται δίπλα στα μικρά τους.

«Οι ελέφαντες είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι», σχολιάζει από την πλευρά της η Τζένι. «Με κατέπληξε. Σκεπτόμαστε τους ελέφαντες ως μεγάλα και δυνατά ζώα αλλά είναι πολύ συναισθηματικά. Ο Μωυσής καταλαβαίνει τα αισθήματά μου. Εάν είναι θλιμμένη είναι παρηγορητικός. Εάν είμαι θυμωμένος, γρήγορα αναστατώνεται κι αυτός».

Το λαθραίο κυνήγι ελεφάντων είναι δυστυχώς ιδιαίτερα διαδεδομένο σε πολλές περιοχές της Αφρικής, με φιλοζωικές οργανώσεις να εκτιμούν πως χιλιάδες ζώα σκοτώνονται κάθε χρόνο για το ελεφαντόδοντο των χαυλιοδόντων τους.