ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Έπαρση σημαίας στον Λευκό Πύργο


 Έπαρση σημαίας στον Λευκό ΠύργοΠαρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του υπουργού Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου και του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρου Καράογλου, ανεβαίνει αυτή την ώρα στον ιστό της στο Λευκό Πύργο, η ελληνική σημαία.
Κανονιοβολισμοί από πεδινή πυροβολαρχία, 21 τον αριθμό, και βολές από πολεμικά πλοία συνοδεύουν την πανηγυρική έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Λευκό Πύργο, εκεί που το 1912 υψώθηκε η πρώτη ελληνική σημαία στην Θεσσαλονίκη.
Οι εικόνες από την Θεσσαλονίκη είναι εντυπωσιακές και συγκινητικές με τον κόσμο να έχει πλημμυρίσει την πόλη για να παρακολουθήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης.

————————————————————————————-
aristarhos
Δεν υπήρχε Έλληνας εκεί, στον Λευκό τον Πύργο, εκείνη την στιγμή που να μην ένωνε την φωνή του με τις φωνές των άλλων σε ένα παλλαϊκό γεμάτο συγκίνηση τραγούδισμα του Εθνικού ύμνου. Μια συνοδεία της γαλανόλευκης στην έπαρσή της πάνω στον ιστό του Πύργου. Μια μυθοδεία!
Τέτοια ανάταση πρώτη μου φορά ένιωσα. Και δεν ήταν μια από τις συνηθισμένες εθνικές φορτίσεις. Ήταν κάτι σαν παράπονο, σαν αγανάκτηση, σαν ικεσία. Θεέ της πατρίδας μας, της ύπαρξής μας. Βοήθησέ μας να σώσουμε τον τόπο αυτόν από τα κοράκια που τριγυρνούν πάνω απ’ τα κεφάλια μας. Από δοσίλογους και ανθέλληνες που πάντα τον εξευτέλιζαν.
Ο ύμνος ακούγονταν αρμονικός, συγκροτημένος σα νάβγαινε από ένα στόμα, μια ψυχή. Με μόνη την μπαγκέτα του μαέστρου της Ελλάδας που από μικρά μαθαίνουν τα Ελληνόπουλα “εν τη ενώσει μας”. Ίσως έτσι να ακουγόταν ο ακάθιστος ύμνος την ζοφερή εκείνη μέρα του 1453 μέσα στη Αγία Σοφία. Και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας το έδειχνε όπως και όλων όσων βρισκόταν εκεί.
Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή … και η γαλανόλευκη. Δυο σημεία εθνικής αναφοράς. Δυο σημεία ένωσης. Ο “αλαζόνας” ύμνος εις την ελευθερία και η περήφανη σημαία. Έτσι αποκαλούσαν τον ύμνο μας οι Άγγλοι δημοσιογράφοι τότε που στη Λισσαβόνα σηκώναμε το Πανευρωπαϊκό.
Ας φύγει το σύνθημα από εδώ την πόλη της Θεσσαλονίκης κι ας πλημμυρίσει όλη την Ελλάδα. Όλοι μαζί “ εν τη ενώσει μας”. Κανείς Έλληνας πεινασμένος. Κανένας Έλληνας στην ανέχεια. Όλοι μαζί για την επιβίωση. Να κρατήσουμε ότι απέμεινε από την  άλωση της ζωής μας, της κοινωνίας μας. Ας διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία μας και την περιουσία μας. Για μας, τα παιδιά μας, το μέλλον της πατρίδα μας.
filologos10.wordpress.com