ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Όταν θα κλαίνε και πάλι την μοίρα τους!



Γράφει ο Δευκαλίωνας

Έχουν περάσει μερικές ημέρες από την επίσκεψη της κας Α. Μέρκελ στην Αθήνα. Όσες ελπίδες της εγχώριας πολιτικοοικονομικής ελίτ, που παραμένει ακόμα πιστή στην ευρωπαϊκή προοπτική, είχαν επενδυθεί σε αυτήν την επίσκεψη διαψεύσθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Καμία οικονομική βοήθεια! Μόνον ευχές και ελπίδες από την κα. Μέρκελ.
Τελειώνοντας λοιπόν τις αναφορές μας για την πρόσφατη επίσκεψη κας Μέρκελ θεωρούμε την...
 στήλη απόλυτα δικαιωμένη. Η κυρία ήρθε στην Αθήνα αποκλειστικά για να στηρίξει την παραπαίουσα συγκυβέρνηση των δύο μνημονίων και του ενός εκβιασμού.
Μπαίνουμε λοιπόν σε ένα κρίσιμο 15νθήμερο. Έως το τέλος του Οκτωβρίου θα πρέπει να αποσαφηνιστούν τα μέτρα των 8-9 δις ευρώ για το 2013 και να ψηφισθούν από την Βουλή. Ταυτόχρονα τα ίδια μέτρα να εγκριθούν από τα Ευρωπαϊκά Όργανα μετά από σχετική εισήγηση (έκθεση) της τρόικας. Και φυσικά η θετική εξέλιξη αυτών των δύο σχεδόν παράλληλων διαδικασιών θα σημάνει την επίτευξη του πολυπόθητου στόχου, που είναι η εκταμίευση της δόσης των 31 δις ευρώ. Είναι λοιπόν πολύ λογικό να προβλέψει κανένας ότι κάποια ακραία στοιχεία της συνομωσίας για άμεση χρεοκοπία θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν προβλήματα στην συγκυβέρνηση των δύο μνημονίων και του ενός εκβιασμού.
Το επόμενο 15νθήμερο είναι όπως είπαμε κρίσιμο χρονικό διάστημα. Οι ισορροπίες πολύ ευάλωτες και οι συνταγματικοί συσχετισμοί οριακά ευαίσθητοι. Και όλα αυτά ενώ ο χειμώνας πλησιάζει και η ανθρωπιστική κρίση που ήδη πλήττει τα λαϊκά στρώματα αναμένεται να λάβει τραγικές διαστάσεις. Άρα βρισκόμαστε μπροστά σε μία συνταγματική-πολιτική και οικονομική-ανθρωπιστική κρίση. Άρα στην ύφεση που ούτως η άλλως αναμένεται να οξυνθεί λόγω της... υιοθέτησης των νέων μέτρων, θα προστεθούν και οι παραπάνω ενισχυτικοί παράγοντες.
Ήταν απολύτως σίγουρο ότι αυτή θα ήταν η τύχη που θα είχε η χώρα μας όταν ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να πάει στο Καστελόριζο και να θέσει την χώρα υπό την οικονομική εποπτεία της τρόικα. Και αυτόν τον άνθρωπο ο Αντώνης Σαμαράς έχει αφήσει να κάνει βόλτες σε όλο τον πλανήτη υπό την ιδιότητα του τέως Πρωθυπουργού. Ούτε καν μία Εξεταστική Επιτροπή για τα μάτια του κόσμου, για ξεκάρφωμα. Αλλά το έχουμε πει εδώ και καιρό… κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει!
Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο εθνικός ολετήρας Γιώργος Παπανδρέου, όταν προσπαθούσε με ψέματα να πείσει για την ορθότητα της πολιτικής του, όταν οι περισσότεροι Έλληνες, που δεν γνώριζαν την μαύρη διεθνή ιστορία του ΔΝΤ, είχαν υποκύψει στον εκβιασμό του Γιώργου Παπανδρέου: τρόικα ή χρεοκοπία!
Τι έλεγε τότε ο εθνικός ολετήρας; Θα βγούμε στις αγορές τέλη του 2011, αρχές του 2012.
Τι έγινε;
Στα τέλη του 2012 οι μεγάλες και υγιείς οικονομικά επιχειρήσεις, όπως η Coca Cola, αποχωρούν από το Ελληνικό Χρηματιστήριο και αλλάζουν έδρα λειτουργίας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί το κόστος δανεισμού για μία υγιή ελληνική επιχείρηση είναι σήμερα απαγορευτικό. Άρα αλλάζουν έδρα λειτουργίας και αποχωρούν από το ελληνικό χρηματιστήριο ώστε να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στον φτηνό δανεισμό. Και μετά κάποιοι θα περιμένουν να ανέβει το ελληνικό χρηματιστήριο… Θα τα πούμε με αυτούς σε λίγο καιρό. Όταν θα κλαίνε και πάλι την μοίρα τους!