ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Σεξουαλική ζωή και οικογένεια


Ολοένα και περισσότερες έρευνες συνδέουν την ευημερία του γάμου αλλά και την ευτυχία των γονέων και των παιδιών με την καλή σεξουαλική ζωή των συζύγων.


Η κοινωνία φαίνεται να έχει υποβαθμίσει το σεξ στην οικογενειακή ζωή, το οποίο δεν πρέπει να συγκρίνεται με το εξωσυζυγικό ή το προγαμιαίο σεξ. Στις ταινίες και στον πολιτισμό μας, αυτό που είναι σεξουαλικά συναρπαστικό είναι «κάτι που σπάει τα όρια» και είναι παράνομο, αλλά ο Barry McCarthy, κλινικός ψυχολόγος και σεξολόγος, υποστηρίζει ότι το «κλειδί» στο συζυγικό σεξ είναι η οικειότητα και ο ερωτισμός. 


Σε μια διαδικτυακή έρευνα (της ιστοσελίδας iVillage) στην Αμερική, ρώτησαν 1.001 γυναίκες, ηλικίας 18-49, για να μελετήσουν τη σεξουαλικότητα των ζευγαριών που έχουν δημιουργήσει οικογένεια.

Οι συμμετέχουσες, σε ποσοστό 75%, δήλωσαν ότι μια καλή σεξουαλική ζωή με τον σύζυγό τους είναι «πολύ ή εξαιρετικά σημαντικό», ενώ το 16% ανέφερε ότι είναι «αρκετά σημαντικό».

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η μειωμένη διάθεση για σεξ στις γυναίκες προέρχεται από το ότι ο άνδρας τους δεν τις φλερτάρει πλέον, κάτι που επιβεβαιώνει και η παρούσα μελέτη, αφού το 44% δήλωσε ότι αποκτά διάθεση για σεξ όταν ο σύζυγός της τής λέει «όμορφα πράγματα».

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης:

• το 49% δήλωσε ότι είχε καλύτερο σεξ πριν αποκτήσει παιδιά, ενώ το 34% ότι τα παιδιά δεν άλλαξαν τη σεξουαλική του ζωή
• το 50% δήλωσε ότι το στρες μειώνει την επιθυμία του να κάνει σεξ, όπως και η εξάντληση (49%), τα παιδιά (39%), η έλλειψη ρομαντισμού (34%), οι καβγάδες με τον σύντροφο (31%) και η απώλεια της φυσικής έλξης (14%)
• το 12% των γυναικών είχε απιστήσει…

Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν ότι η οικειότητα και ο ερωτισμός συσφίγγει τις σχέσεις του ζευγαριού, δημιουργώντας μια πιο υγιή οικογένεια με λιγότερες εντάσεις και περισσότερη αλληλοκατανόηση.

Το άρθρο επιμελήθηκε η Ειρήνη Καλαϊτζίδου,
Σύμβουλος Στρες, επιστημονική συνεργάτιδα του
Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr