ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

«Από μία κλωστή κρέμεται το πολιτικό μέλλον του Σαμαρά»



«Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα μπορεί να είναι εκρηκτική», καθώς τα συνδικάτα αλλά και τα πολιτικά κόμματα καλούν τον κόσμο να βγει στους δρόμους, σχολιάζει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα του Βελγίου, «Ντε Μόργκεν».

Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί κατόπιν των εντολών του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος να μετατραπούν οι δρόμοι της Αθήνας σε πεδίο μάχης. Η βελγική εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι οι Έλληνες θεωρούν τη Γερμανίδα καγκελάριο ως την κατεξοχήν υπαίτιο για τα δεινά που αντιμετωπίζουν και την πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, λόγω της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβάλει. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πολιτικό μέλλον του Έλληνα πρωθυπουργού «κρέμεται από μια κλωστή», καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας εξετάζουν ενδελεχώς το πακέτο μέτρων λιτότητας που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

Επειδή οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν εξελίσσονται ομαλά, ο Σαμαράς θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το «χαρτί» της Γερμανίδας καγκελαρίου, αναφέρει, μεταξύ άλλων η εφημερίδα. Και προσθέτει: εάν η Μέρκελ επαινέσει τις προσπάθειες του κ. Σαμαρά και εκφράσει τη βεβαιότητά της για μια αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, θα έχει αποστείλει ένα ηχηρό μήνυμα τόσο προς τις αγορές όσο και προς τις χώρες της Ευρωζώνης ότι έχει δοθεί άτυπα το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, εάν, αντιθέτως, η Μέρκελ δεν εκφραστεί κολακευτικά για την ελληνική κυβέρνηση,τότε είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός Σαμαράς θα αναγκαστεί «να σηκώσει τα χέρια του ψηλά». Και τούτο διότι ο ίδιος έχει καταστήσει σαφές ότι, εάν η χώρα του δεν λάβει την επόμενη δόση του δανείου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών.

Η εφημερίδα αναφέρεται στο ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν τρέφει φιλικά αισθήματα απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, επειδή δεν έχει ξεχάσει πόσο εκείνος, από τη θέση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είχε τορπιλίσει την πολιτική λιτότητας του προκατόχου του, Γιώργου Παπανδρέου, ωστόσο, δεν ωφελεί σε τίποτανα «ξύνει» «παλιές πληγές».

Εάν γυρίσει την πλάτη της στον Αντώνη Σαμαρά, η Ελλάδα θα οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης, γεγονός που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και για την ίδια την Γερμανία, υπογραμμίζει η εφημερίδα. 
 
 reportazpress