ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Σε πλήρη λειτουργία το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Νοσοκομείου Κατερίνης



Πλήρως εξοπλισμένο και επαρκώς στελεχωμένο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στεγάζεται και λειτουργεί το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, παρέχοντας στους ασθενείς το σύνολο των φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών.
Αν και το νοσοκομείο Κατερίνης στεγάζεται στο νέο κτίριο εδώ και δύο χρόνια, το τμήμα φυσικοθεραπείας δεν λειτουργούσε επαρκώς, καθώς οι χώροι του στο υπόγειο του νοσοκομείου χρησιμοποιούνται από τη ΔΕΠΑΝΟΜ και την κατασκευάστρια εταιρία.
Πριν από μερικές εβδομάδες η πτέρυγα άδειασε κι έτσι το φυσικοθεραπευτήριο πλέον λειτουργεί πλήρως.
Άρτια οργανωμένο Τμήμα Φυσικοθεραπείας
Το πρωί της Τρίτης ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης Στέργιος Φαρμάκης και η προϊσταμένη του τμήματος Κωνσταντίνα Καραμήντζα παρουσίασαν στους δημοσιογράφους τους χώρους του τμήματος φυσικοθεραπείας.
Μετά την απομάκρυνση της υπηρεσίας, ξεκινήσαμε άμεσα τις εργασίες για την πλήρη λειτουργία του φυσικοθεραπευτηρίου κι έτσι σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε στους κατοίκους της Πιερίας πως στο νοσοκομείο λειτουργία ένα άρτια οργανωμένο τμήμα φυσικοθεραπείας", ανέφερε ο Διοικητής του νοσοκομείου Στέργιος Φαρμάκης.
Από τον "Καλό Σαμαρείτη" στις σύγχρονες εγκαταστάσεις
Το τμήμα Φυσικοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης δημιουργήθηκε το 1984. Από τότε ως και τη μεταφορά του στο νέο νοσοκομείο, εγκαταστάθηκε στο παράρτημα του νοσοκομείου, στην ενοικιαζόμενη κλινική "Καλός Σαμαρείτης" και συγκεκριμένα στο υπόγειο του κτιρίου.
Σήμερα, το φυσικοθεραπευτήριο φιλοξενείται σε ιδιαίτερα ευρύχωρους και σύγχρονους χώρους και διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα και μηχανήματα φυσικοθεραπείας.
Οι υπηρεσίες
Το τμήμα φυσικοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης διαθέτει εργαστήριο εφαρμογής θεραπειών υπέρηχων, διαθερμιών, ηλεκτροθεραπειών, υπέρυθρων και υπεριωδών ακτινών, για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων όπως αυχεναλγίες, ασφυαλγίες, ισχιαλγίες κ.α.
Αίθουσα εφαρμογής θεραπειών με ψυχρά και θερμά επιθέματα καθώς και παραφινόλουτρα για αποθεραπεία καταγμάτων άκρων, δυσκαμψίες, αγκυλώσεις κ.α. Αίθουσες παθητικής και ενεργητικής κινησιοθεραπείας για αύξηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων.
Επίσης, διαθέτει αίθουσα γυμναστηρίου με ειδικά όργανα γυμναστικής. Τα όργανα αυτά χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι χρειάζονται ενδυνάμωση των μυών συνήθως μετά από τραυματισμούς ή λειτουργική αποκατάσταση, όπως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Αίθουσα εφαρμογής έλξεων αυχενικής και οσφυϊκής μοίρας για παθήσεις σπονδυλικής στήλης. Επιπλέον, το τμήμα διαθέτει και άλλους βοηθητικούς χώρους όπως σύγχρονα αποδυτήρια και αίθουσες ανάπαυσης ασθενών και εργαζομένων.
Η εξυπηρέτηση των ασθενών
Οι ασθενείς που εξυπηρετεί το φυσικοθεραπευτήριο του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης μπορεί να είναι εσωτερικοί, δηλαδή να νοσηλεύονται στις κλινικές του νοσοκομείου αλλά και εξωτερικοί προσέρχονται για φυσικοθεραπεία και αποχωρούν.
Στους εσωτερικούς ασθενείς εφαρμόζονται φυσικοθεραπευτικές πράξεις μετά από εντολή ιατρού και ανάλογα με τη πάθηση εφαρμόζεται κινησιοθεραπεία και αναπνευστικές ασκήσεις, ενώ όλοι οι εξωτερικοί ασθενείς γίνονται δεκτοί αφού προσκομίσουν παραπεμπτικό από ειδικό γιατρό το οποίο έχει θεωρηθεί από το ελεγκτή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Οι παθήσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται στα εξωτερικά ιατρεία του φυσικοθεραπευτηρίου είναι κυρίως ορθοπεδικές (ορθοπλαστικές, κατάγματα άκρων και σπονδυλικής στήλης, τραυματισμοί του μυοσκελετικού συστήματος, παθήσεις Σ.Σ., τενοντίτιδες κ.α.), νευραλγικές, όπως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και νόσος πάρκινσον, αλλά και ρευματολογικές παθήσεις και αθλητικές κακώσεις.
Το προσωπικό
Το προσωπικό του τμήματος φυσικοθεραπείας αποτελείται από πέντε πτυχιούχους φυσικοθεραπευτές και κατά καιρούς δέχεται και φοιτητές για την πρακτική τους άσκηση.
Το εργαστήριο λειτουργεί καθημερινά κατά τις πρωινές ώρες και για το κλείσιμο ραντεβού έναρξης συνεδρίων θεραπείας μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα επικοινωνίας του τμήματος 2351350129.
Προοπτικές λειτουργίας κέντρου αποκατάστασης
Αξίζει να σημειωθεί πως στο τμήμα φυσικοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης υπάρχουν προοπτικές λειτουργίας κέντρου αποκατάστασης.
Στο τμήμα υπάρχει αίθουσα υδροθεραπείας όπου υπάρχουν μπανιέρα και πεταλούδα, απλή μπανιέρα υδροθεραπείας καθώς επίσης και υδρόλουτρα άκρων.
Ο εξοπλισμός αυτός σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους χώρους του φυσικοθεραπευτηρίου καθώς επίσης και με την ύπαρξη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και κυρίως ιατρό ειδικότητας φυσικής ιατρικής (φυσίατρος) δημιουργούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας κέντρου αποκατάστασης.