ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ!! (ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΙΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ή ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΛΗΤΗΡΑΣ Ή ΜΠΑΤΣΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΣ)



ΕΛΑΤΕ
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20111002/low/newego_LARGE_t_1101_53837564.JPG 


 Η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, που έφτασαν τον Οκτώβριο στα 53,47 δισ. ευρώ, φέρνει στο προσκήνιο το μέτρο της ...

αναγκαστικής είσπραξης μισθών, συντάξεων, καταθέσεων και ΙΧ αυτοκινήτων.

Ερχεται νέος γύρος κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων, τραπεζικών καταθέσεων ακόμη και ΙΧ αυτοκινήτων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο από 300 ευρώ και πάνω.

Η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία έφτασαν τον Οκτώβριο στα 53,47 δισ. ευρώ (έχουν αυξηθεί κατά 10 δισ. ευρώ εντός του 2012), έχει θορυβήσει την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο. Ετσι το υπουργείο Οικονομικών φέρνει στο προσκήνιο το μέτρο της αναγκαστικής είσπραξης, που είναι αλήθεια ότι είχε... ατονίσει τους τελευταίους μήνες. Θα πρέπει να σημειωθεί πως για χρέη μεγάλου ύψους προβλέπεται και κατάσχεση ακινήτων. Πέρα από το «μαστίγιο» για τους οφειλέτες του Δημοσίου, το υπουργείο Οικονομικών φέρνει ως «καρότο» νέα ευνοϊκή ρύθμιση χωρίς ελάχιστο ποσό δόσης. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δίνουν στην εφορία όσα μπορούν, ακόμα και 100 ευρώ τον μήνα.


Ειδικότερα, πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σχετικό έγγραφο με το οποίο ζητά επικαιροποιημένη λίστα όσων χρωστούν άνω των 300 ευρώ, προκειμένου να θέσει σε λειτουργία το σχέδιο για τις κατασχέσεις. Η επικαιροποίηση των στοιχείων κρίθηκε αναγκαία, καθώς εντός των τελευταίων μηνών τα χρέη αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα μέσα Αυγούστου έως τις αρχές Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά περίπου 3 δισ. ευρώ.

Εχει διαπιστωθεί πως πλήθος φορολογουμένων δεν πληρώνει το σύνολο των υποχρεώσεών του προς την εφορία και κυρίως τον φόρο εισοδήματος, παρά τις επτά δόσεις αποπληρωμής, αλλά και το «χαράτσι» στα ακίνητα.

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν όσοι χρωστούν μικρά ποσά, καθώς θεωρείται ότι υπό τον φόβο της κατάσχεσης είναι δυνατό να εισπραχθούν το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, από τους 1,9 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου οι 1,8 χρωστούν ποσά κάτω των 10.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά λίγο πάνω από 1,8 δισ. ευρώ. Επίσης, «στόχο» αποτελούν και 108.000 φορολογούμενοι που οφείλουν ποσά από 10.001 έως και 100.000 ευρώ και συνολικά 3 δισ. ευρώ.

Δυσκολία
Από την άλλη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψουν άμεσα έσοδα από τους 23.000 φορολογουμένους με ποσά οφειλής άνω των 100.000 ευρώ ο καθένας. Κι αυτό γιατί σε αυτήν την κατηγορία περιέχονται δεκάδες εταιρείες χωρίς δραστηριότητα, αλλά και φυσικά πρόσωπα με χρέη που ελέω προσαυξήσεων έχουν φτάσει σε ιλιγγιώδη ύψη (δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ).

Ο κλήρος, λοιπόν, πέφτει στους μικρο-οφειλέτες, οι οποίες σύντομα θα δεχθούν τηλεφώνημα ή επιστολή για να καλύψουν τα χρέη τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατάσχεσης.

Το μέτρο της κατάσχεσης «απαιτήσεων εις χείρας τρίτων», δηλαδή κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, ενεργοποιείται για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά από 300 ευρώ, ενώ το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις έχει οριστεί στα 1.000 ευρώ (δηλαδή στους λογαριασμούς μισθοδοσίας και καταβολής συντάξεων θα πρέπει μετά την κατάσχεση να απομένουν 1.000 ευρώ).

Πιο αναλυτικά, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση μπορούν να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, τα εξής μέτρα:

Κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων που δικαιούται να εισπράξει από τρίτους.

Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, που βρίσκονται είτε στα χέρια του είτε σε χέρια τρίτων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατή και η κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών.


e-go.gr


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz29TSofdWT