ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Συναγερμός στην Ευρώπη για τα μεταλλαγμένα της Monsanto!


"Γαλλική έρευνα τα συνδέει με όγκους


 

Το left.gr ήταν από τα πρώτα μέσα ενημέρωσης που ανέδειξαν χθες το ζήτημα στη χώρα μας, ένα ζήτημα που θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά.
Σοκ στην Ευρώπη μετά τη δημοσίευση της γαλλικής έρευνας που δείχνει ποντικούς, που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένα προϊόντα της Monsanto, να εμφανίζουν μεγάλους όγκους στο μέγεθος μίας μπάλας του πινγκ πονγκ και σοβαρές ηπατικές και νεφρικές βλάβες.
 
Αντιδράσεις στην Ευρώπη

«Η δημοσίευση μιας μελέτης από Γάλλους ερευνητές η οποία αμφισβητεί σοβαρά το κατά πόσον είναι μακροπρόθεσμα αβλαβές το διαγενετικό καλαμπόκι NK 603, προκάλεσε την άμεση σύγκληση της υπηρεσίας υγειονομικής ασφάλειας και της ευρωπαϊκής αρχής ασφάλειας των τροφίμων», έσπευσε να δηλώσει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό, τονίζοντας ότι «αν ο κίνδυνος από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς επαληθευθεί, η Γαλλία θα υποστηρίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την απαγόρευσή τους».
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι θα επιληφθεί άμεσα του ζητήματος με τον εκπρόσωπο του επιτρόπου Υγείας, Τζον Νταλί, να αναφέρει ότι η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων (EFSA) θα αναζητήσει αντίγραφο της έρευνας.
Για το ίδιο θέμα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν, ζητώντας την άμεση απαγόρευση όλων των καλλιεργειών και των εισαγωγών του μεταλλαγμένου καλαμποκιού της Monsanto, καθώς και την άμεση επανεξέταση των ανώτατων ορίων καταλοίπων της γλυφοσάτης, η οποία περιέχεται στο ζιζανιοκτόνο Roundup.
Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερη ερώτησή του Έλληνα ευρωβουλευτή σχετικά με τη χρήση του συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Επίτροπος Ντάλι είχε επιβεβαιώσει ότι το Roundup είναι μία από τις πολλές εμπορικές ονομασίες των ζιζανιοκτόνων που περιέχουν γλυφοσάτη ως δραστική ουσία και παραδέχθηκε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η Επιτροπή και έχουν καταγραφεί στη βάση δεδομένων της Επιτροπής για τα φυτοφάρμακα, τα προϊόντα αυτά κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Η έρευνα-σοκ
 
Η έρευνα διεξήχθη – υπό άκρα μυστικότητα- για δύο χρόνια στο πανεπιστήμιο της Καν σε διακόσιους αρουραίους. Οι επιστήμονες είχαν χωρίσει τα πειραματόζωά τους σε τρεις ομάδες. Η πρώτη τρεφόταν με το γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Monsanto, η δεύτερη με το ίδιο καλαμπόκι ποτισμένο με το ζιζανοκτόνιο Round up και η τρίτη με απλό καλαμπόκι ποτισμένο με το ίδιο φυτοφάρμακο.

Αποτέλεσμα της έρευνας, τα ποντίκια να υποστούν πολλαπλούς όγκους και πρόωρο θάνατο, ηπατικές και νεφρικές παθήσεις, τα δε θηλυκά όγκους του μαστού.

«Κάναμε ότι έπρεπε να έχουν κάνει οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανίες εδώ και χρόνια. Για πρώτη φορά αξιολογήσαμε σε βάθος και για μεγάλη διάρκεια τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση ενός γενετικά τροποποιημένου τροφίμου και ενός ζιζανιοκτόνου», λέει ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής μοριακής βιολογίας του πανεπιστημίου του Caen, Gilles-Eric Séralini. «Το έγκλημα είναι ότι οι υγειονομικές αρχές δεν είχαν ελέγξει για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών τις συνέπειες, την ώρα που η βιομηχανία των μεταλλαγμένων δραστηριοποιείται παγκόσμια εδώ και 15 χρόνια», συμπληρώνει ο Gilles-Eric Séralini.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία Monsanto παράγει το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων παγκοσμίως, «απολαμβάνει» τον τίτλο της πιο ρυπογόνου και επικίνδυνης εταιρείας στην ιστορία της βιομηχανίας και κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων δικαστικών αγωγών και μηνύσεων που έχουν ασκηθεί ποτέ κατά εταιρείας. Σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, υπήρξαν ισχυρά κινήματα κατά της Monsanto και του μοντέλου βιομηχανίας που η πολυεθνική εταιρεία χρησιμοποιεί. Οικο-ακτιβιστές και υποστηρικτές της βιολογικής καλλιέργειας έχουν κατηγορήσει την πολυεθνική εταιρεία για τις μεθόδους της, ενώ καταστροφική ήταν η επέλασή της στην Ινδία, όπου διέλυσε την αγροτική παραγωγή, οδηγώντας χιλιάδες αγρότες στην αυτοκτονία.