ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Red Bull Stratos - Ελεύθερη πτώση από το διάστημα

Ο 43χρονος Felix Baumgartner.


Ο 43χρονος Felix Baumgartner.
Λονδίνο: Η αναμονή για το μεγάλο εγχείρημα της Red Bull και του Felix Baumgartner έφτασε σχεδόν στο τέλος της! Ο 43χρονος Αυστριακός θα επιχειρήσει να σπάσει το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση με άλμα από ένα διαστημικό θαλαμίσκο από τα 36,576 μέτρα. Ο Felix προετοιμάζεται για αυτό το εγχείρημα τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά η έντονη προσμονή καθιστά τις τελευταίες 24 ώρες πριν το άλμα πλέον καθοριστικές.

Κάποιοι από την ομάδα έχουν συμπληρώσει επτά χρόνια στην ανάπτυξη του project. 

3:30 ώρες πριν: Ο Baumgartner έφτασε στο Roswell του Νέου Μεξικό, όπου θα πραγματοποιηθεί η εκτόξευση, συνοδευόμενος από τον Walshe. Η ηγετική ομάδα της αποστολής, συμπεριλαμβανομένου του συνταγματάρχη Joe Kittinger, Τεχνικός Διευθυντής του Art Thompson, και του μετεωρολόγου Don Day, οι οποίοι του έκαναν μια προσωπική ενημέρωση σχετικά με τις προετοιμασίες του άλματος.

3 ώρες πριν: Ο Baumgartner κατευθύνθηκε προς τον διάδρομο απογείωσης, όπου όπως συνηθίζεται για ένα έμπειρο πιλότο πριν από κάθε πτήση, προέβη σε σχολαστικό έλεγχο του θαλαμίσκου.

2:30 ώρες πριν: O Baumgartner κατευθύνθηκε προς το προσωπικό του τρέιλερ, ώστε να υποβληθεί σε μια τελική ιατρική εξέταση, ενώ μια συσκευή παρακολούθησης της φυσικής του κατάστασης δέθηκε στο στήθος του και φορέθηκε κάτω από την στολή καθ’ όλη την διάρκεια της αποστολής.

2 ώρες πριν: Ο Mike Todd, Life Support Engineer έντυσε τον Baumgartner με την στολή του, μια περίπλοκη διαδικασία, και ο Αυστριακός θα «προ-εισέπνευσε» οξυγόνο για δυο ώρες ώστε να εξαλείψει το άζωτο από το αίμα του, το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί επικίνδυνα σε υψηλό υψόμετρο. Για να περάσει η ώρα, προβάλλονταν βίντεο καθώς περίμενε την ανακοίνωση ότι το φούσκωμα του μπαλονιού έχει ξεκινήσει ώστε να μπορέσει να κατευθυνθεί προς τον θαλαμίσκο.

30 λεπτά πριν: Ο Baumgartner δέθηκε στη θέση του θαλαμίσκου για την διεξαγωγή των τελικών ελέγχων των εξαρτημάτων, όπως έχει καθοριστεί από το Κέντρο Ελέγχου της αποστολής. Στη συνέχεια, ο μηχανικός του θαλαμίσκου, Jon Wells, ασφάλισε την ακρυλική πόρτα. Ο Baumgartner περιμένει την αντίστροφη μέτρηση για μερικά επιπλέον λεπτά, και τελικά θα απογειωθεί...