ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2012

Έκθεση παλαιών εντύπων και χαρτών στην Αστική Σχολή


Εγκαινιάστηκε μέρος της Συλλογής του Κατερινιώτη Ευτύχιου Τσακπουνίδη
Σπάνια βιβλία, έντυπα και χάρτες, που χρονολογούνται από το 1492 έως το 1892, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα, σε έκθεση που διοργανώνεται στην Αστική Σχολή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2012".
Τα βιβλία, τα έντυπα και οι χάρτες αποτελούν μέρος της συλλογής του Ευτύχιου Τσακπουνίδη και της συζύγου του.
Ο συλλέκτης τα τελευταία χρόνια μένει μόνιμα στην Αθήνα, ωστόσο θέλησε να τιμήσει τον τόπο καταγωγής του, το Νέο Κεραμίδι Πιερίας, και έτσι παραχώρησε την συλλογή για την υλοποίηση της έκθεσης.
Τα εγκαίνια της έκθεσης που αποτελεί συνδιοργάνωση του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέου Κεραμιδίου "Μακεδονία" πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους φίλων των τεχνών.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ

Αναφερόμενος στη συλλογή ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: "Έχει εξαιρετική σημασία ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο της κρίσης. Πρόκειται για έργα που δείχνουν την πορεία της Ελλάδας στο χρόνο. Πρόθεσή μας είναι να φιλοξενήσουμε σε μια διαρκή έκθεση τη συλλογή του κ. Τσακπουνίδη σε χώρους που είναι αντάξιοι της αξίας αυτών των βιβλίων, ώστε να μεταφέρουμε αυτή τη γνώση και στις επόμενες γενιές".
Ο ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ
"Το πρώτο βιβλίο το αγόρασα το 1957 όταν ήμουν φοιτητής στην Οξφόρδη. Ήταν ένα εκκλησιαστικό βιβλίο του 1600 του Ευσεβίου του Παμφίλου. Από τότε ξεκίνησα να αγοράζω παλιά ελληνικά βιβλία, τα πρώτα που τυπώθηκαν σε ελληνική γλώσσα σε τυπογραφεία της Βιέννης" ανέφερε ο κ. Τσακπουνίδης κατά τη διάρκεια έναρξης της έκθεσης.
ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
"Ταξίδεψα πολύ για να βρω σπάνια βιβλία και έχω ξοδέψει μια περιουσία. Χρειάστηκε να φτάσω έως τη Μόσχα, τη Νέα Υόρκη, τη Γενεύη, τη Δρέσδη, την Ολλανδία και αλλού. Αυτή τη στιγμή έχω στη συλλογή μου περίπου 1000 τόμους ξεχωριστών βιβλίων και ιδιαίτερους χάρτες" σημείωσε ο συλλέκτης.
Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
"Είναι μία έκθεση που αφορά βιβλία τεσσάρων αιώνων. Όσοι επισκεφτούν την έκθεση θα δουν βιβλία με ανέκδοτα κομμάτια του Αριστοτέλη και δεν μπορεί κάποιος να τα συναντήσει στην Ελλάδα, καθώς αγοράστηκαν από πηγές του εξωτερικού" τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέου Κεραμιδίου "Μακεδονία" Ευγένιος Παπαδόπουλος.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΠΠΑΠ
Στον συλλέκτη -αφού τον ευχαρίστησε για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα των Αικατερινείων- ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Θωμάς Παπαδημητρίου δώρισε την έκδοση του Ιωάννη Καζταρίδη με θέμα την Κατερίνη.
Εν τω μεταξύ από την Δευτέρα μαθητές σχολείων της πόλης θα επισκεφτούν τον χώρο, ενώ σε τυχόν μελετητές που έχουν ανάγκη εξειδικευμένης γνώσης, θα δοθούν αντίγραφα ορισμένων βιβλίων για τη διευκόλυνση του έργου τους.
Η έκθεση ολοκληρώνεται την Κυριακή 25 Νοεμβρίου.
Ώρες λειτουργίας: Πρωί από τις 10 π.μ. έως 14.00
Απόγευμα από τις 18.00 έως τις 20.00